Koštice marelice – jezgre bogate nutrijentima ili otrovom?

kostice-marelice-dobrobiti
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Jezgra koštice marelice bogata je mnogim nutrijentima, a slične su drugim orašastim plodovima. Dobar su izvor proteina, vlakana i željeza. Mogu se konzumirati same, u raznim jelima ili u obliku hladno prešanog ulja za kuhanje te njegu kože lica i tijela. Unatoč popularnom mišljenju, slatke koštice marelice nisu otrovne za korištenje, no gorke koštice marelice sadrže amigdalin, tvar koja se u organizmu pretvara u cijanid i može uzrokovati trovanje. 

Po pitanju amigdalina, slatke koštice marelice ne predstavljaju nikakav rizik za zdravlje jer sadrže minimalne količine. Nažalost, najveći problem kod kupovine koštica marelice jest taj što se koštice ne deklariraju ispravno i često se umjesto amigdalina na popisu sastojaka nalazi vitamin B17.

Jezgre koštice marelice pružaju mnoge dobrobiti za organizam i smatraju se hranjivijim verzijama badema. U zadnje vrijeme se čak smatra da koštice marelice pomažu u liječenju karcinoma i to upravo zbog pozitivnog djelovanja amigdalina kod ubijanja stanica raka. Nažalost, ne postoje studije koje će to djelovanje znanstveno poduprijeti, stoga su iste tvrdnje zasad još uvijek nepoznanica.

Dobrobiti koštica marelice za zdravlje

  • Protuupalno djelovanje – kada se redovito konzumiraju, koštice marelice smanjuju bolove i oticanje, posebice kod artritisa.
  • Smanjuju visoki krvni tlak – osobe s visokim tlakom lakše će kontrolirati svoj tlak, no za osobe s niskim tlakom je potreban oprez kod učestale konzumacije.
  • Podižu imunitet – amigdalin povećava sposobnost bijelih krvnih stanica da napadaju štetne stanice te općenito poboljšava zdravlje.
  • Detoksiciraju organizam – pomažu tijelu izbaciti sve toksične tvari koje bi mogle dovesti do infekcija ili bolesti.
  • Održavaju zdravlje jetre – upravo zbog pozitivnog djelovanja na jetru i njenu mogućnost da izbaci toksine, koštice podržavaju zdravlje cijelog organizma.
  • Potiču probavuvlakna iz koštica uvelike pridonose zdravlju probavnog sustava.

Potencijalno toksično djelovanje gorkih koštica marelice

Za razliku od slatkih, gorke koštice marelice sadrže veće količine amigdalina, čiji se modificirani spoj naziva laetril. Ova tvar se u našem organizmu pretvara u cijanid, poznati otrov koji može uzrokovati veoma negativne posljedice. Nažalost, postoji mnogo više dokaza o trovanju cijanidom nego o dobrobiti amigdalina u borbi protiv karcinoma.

Posebice otrovno djelovanje zabilježeno je u kombinaciji laetrila i vitamina C. Kako biste spriječili mogućnost negativnog djelovanja koštica marelice na organizam, pripazite da kupite prirodne jezgre slatkih koštica marelice.

Gdje kupiti koštice marelice sigurne za uporabu?

Jezgre koštica marelice možete kupiti u raznim prodavaonicama zdrave hrane, važno je da kupujete provjereno ekološke koštice. Također, manje i divlje uzgojene koštice marelica na području sjeverne Kine i Himalaje sadrže veće količine amigdalina

Bolje je kupiti lokalno uzgojene koštice marelice, a posebnu pozornost obratite na deklaracije proizvoda i da kupujete jezgre slatkih koštica marelice. Također, kuhanjem i fermentiranjem, toksičnost amigdalina u košticama marelice se smanjuje. 

Ekološke jezgre koštica marelice možete naručiti i u našem WebShop-u.

Dnevno doziranje jezgre koštica marelice

Iako je na pakiranju proizvoda naznačeno koliko jezgri koštica dnevno smijete konzumirati, većinom se radi o maksimalno 10 jezgri koštica dnevno. Ipak, preporučljivo je smanjiti konzumaciju vitamina C, ukoliko koristite dodatak prehrani koji ga sadrži ili jedete puno agruma.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: koštice marelice otrovne, da li su koštice marelice otrovne, jezgra marelice, Kostice marelice jezgre, koštice marelice koliko dnevno, sjemenke marelice, za što su korisne koštice marelice,