Magnezij i njegov neosporni utjecaj na zdravlje – dio prvi

magnezij

Dopustite da Vas pobliže upoznam s još jednim mineralom, moćnim carem iz velike familije Minerala.

Iznimno je važan za naše zdravlje do mjere da bi ga trebalo ubaciti u Ustav.

S obzirom da mu je životopis jako bogat i zanimljiv, sagu o Magneziju napisat ću u nekoliko dijelova.

Magnezij – Silni

Ako je Cink kralj minerala onda je Magnezij barem pod-kralj u carstvu Minerala.

Zapravo, Magnezij ima svoje zasebno carstvo u kojem caruje. Pišem ga velikim slovom jer ga izuzetno cijenim i poštujem. 

Magnezij je momak zelenih očiju, divan i nježan prijatelj, te zadrti pomagač i sluga pokoran našem zdravlju, baš kao i Cink.

Zašto baš zelenih? Pa pogledajte uokolo sebe i gdje god vidite zelenu boju lišća na biljkama je magnezij vezan na klorofil- biljni hemoglobin.

Zeleni (proljetni) klorofil u sebi ima atom Magnezija, i vrlo je sličan našem hemoglobinu – glavnom nosaču kisika u našem krvotoku. Naš hemoglobin umjesto magnezija ima željezo i to daje crvenu boju krvi.

I Magnezij i Cink i Kalcij veliki su prijatelji našeg zdravlja! Do mjere da zdravlje bez njih ne može!

Ako u kući nema Magnezija, Kalcija i Cinka, zdravlje ne želi uopće ući u takvu kuću!

Ali Magnezij ima jednu vrlo sitnu manu – jako je plašljiv, eluzivan, zaigran, brzo bježi iz organizma. Teško je uhvatljiv, kao leptir na livadi. Brzo se potroši. Ima ga posvuda i nigdje.

Teško ga je zadržati u procesu prerade hrane.

Magnezij je car čije se carstvo rasprostire daleko šire nego Cinkovo, ali s različitim djelovanjem- ništa manje značajnim od Cinka.

Naime, Magnezij sudjeluje u oko 300 enzimskih procesa, a Cink ima prste u njih 100-njak.

Važan je u procesima stvaranja energije, a obzirom da je mišićav sudjeluje u mnogim kemijskim pumpama gdje neumorno pomaže u pumpanju i ispumpavanju tvari u i iz stanica, stabilizira memebrane stanica od pucanja.

magnezijMagnezij silni, svojim utjecajem i doprinosom na pumpanje tvari u stanicu i “izpumpavanjem” tvari iz stanice, otklanja posljedice umora, ubrzavajući time brzinu oporavka. Sve u suradnji s kolegama Kalcijem I Cinkom.

Uz blagoslov Matične mliječi naravno.

Zato mišići vole Magnezij. Bacaju mu latice cvijeća putem koji hoda, ljube ga i klanjaju mu se i s veseljem išćekuju njegov slavodobitni pohod na grčeve.

Na Olimpijskim igrama iz gimnastike, Magnezij silni bi osvojio barem 3 zlatne medalje i to u disciplinama protiv grčeva, umora i stresa, a mišići bi ga s pravom zvali El Elastico, tj. el-gibki, dajući im gibkost i elastičnost te zaštitu od grčeva.

Najvažnije, djelovanje Magnezija je opuštanje prenapetih mišića (osobito vrata i leđa), srčanog mišića i mišića općenito.

Sukladno tome možemo ga zvati najmoćnijim opuštajućim mineralom.

Koristi se i u hitnim i po život opasnim stanjima gdje se zahtjeva trenutačna reakcija kao što su:

jake poremetnje srčanog ritma (aritmije), u slučaju teškog zatvora, kod trudnica kojima prijeti prijevremeni porod, ili imaju jako visoki tlak.

U svim tim situacijama Magnezij silni djeluje kao velikodušni anđeo koji donosi 2 dobre vijesti: opuštanje mišićja i otpust od bolova.

Kako ćete prepoznati nedostatak Magnezija?

Dobro upućeni, napisali su o Magneziju silnome:

“Nedostak našeg Voljenog Vođe Magnezija u tijelu, izazvao bi kaos u castvu.

Bez našeg voljenog Magnezija dobit ćemo grčeve u nožnim mišićima, treperenje mišića  npr . očnog kapka.

Bez Magnezija postajemo preosjetljivi na glasnu buku.

On je naš istinski zaštitnik jer bez Magnezija imamo jako lupanje srca, anginu pektoris, fibromijalgiju, osteoporozu, visoki tlak, iritabilno crijevo, refluks kiseline (povrat kiseline iz želuca u jednjak), teškoće s gutanjem.

Mi njegovi sljedbenici bez Magnezija ćemo osjećati psihičku napetost i kronični umor.

On stalno misli na nas i znamo da bez dovoljne količine Magnezija u našem tijelu imamo stalne povratne glavobolje ili migrene.

Brinemo se da ga neće biti dovoljno jer bez dovoljno Magnezija pojačano će se zgrušavati krv u našim oštećenim krvnim žilama.

Ništa u njegovom carstvu ne ostaje nezbrinuto, a dokaz o tome je i to da bez dovoljno Magnezija , imamo zatvor i grčeve u analnom području.

Za našeg voljenog Magnezija silnog znamo da je istinski ženo-ljubac i da se bezkompromisno bori za sva ženska prava jer Magnezij štiti žene od depresije, predmenstrualnog sindroma i grčeva.”

Ocjenite članak

4.56 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Magnezij i njegov neosporni utjecaj na zdravlje – dio prvi

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Poštovani magistre, redovito čitam Vaše članke i ne bih niti jedan posebice izdvajala jer su svi bez obzira na temu jednako dobri, poučni zanimljivi . Ljubazno Vas molim preporuku odnosno savjet: koji preparat preporučate uzimati a da sadrži sve potrebne vitamine, minerale, Q 10 u jednom. Unaprijed hvala ,
    sa štovanjem
    Ana