Grožđe za zdravlje očiju

grozde
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Konzumacija grožđa može pomoći u zaštiti zdravlja očiju. Istraživanje, objavljeno u časopisu Nutrition, pokazuje da dodatak prehrani s grožđem može povoljno utjecati na smanjenje učinka oksidativnog stresa i sačuvati strukturu i funkciju mrežnice u laboratorijskom modelu degeneracije mrežnice.

Taj blagotvorni učinak imaju prirodni antioksidativni sastojci u grožđu, što je u skladu s ranijim studijama koje pokazuju da su sastojci grožđa biološki aktivni u mrežnici.

Mrežnica je dio oka koji sadrži stanice koje reagiraju na svjetlo – fotoreceptore. Oni se sastoje od približno  7 milijuna čunjića i 75-150 milijuna štapića. Degenerativne bolesti mrežnice uzrokuju progresivnu smrt fotoreceptora i nepovratno oštećenje vida, uključujući i sljepoću. Povišeni oksidativni stres je snažno povezan s bolešću mrežnice.

 

Dodatak grožđa u prehrani čuva zdravlje mrežnice oka

U ovom novom istraživanju na Institutu za oko Sveučilišta u Miamiju ispitivan je učinak bobica grožđa osušenih zamrzavanjem (liofilizacijom) na zaštitu fotoreceptora mrežnice od akutnog oksidativnog stresa. Rezultati su pokazali bolje očuvanje strukture i funkcije mrežnice kod grupe koja je redovito uzimala dodatak prehrani s grožđem.

Dodavanje grožđa u prehranu čuva zdravlje očne mrežnice kod oksidativnog stresa“ riječi su Dr. Abigail S. Hackam, vodeće autorice studije. „Ovi rezultati su vrlo uzbudljivi i doprinose porastu dokaza stvarne dobrobiti konzumacije grožđa za zdravlje očiju“.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.
Saznajte više o - grožđe - oksidativni stres - vid

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni