Japanska jabuka (Kaki) za bolju probavu i prevenciju od bolesti

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Japanska jabuka, poznata još i kao Kaki je egzotično voće, slatkog okusa sličnog marelici, a izgledom podsjeća na rajčicu.

Japanska jabuka je bogata mineralima kao što su kalij, magnezij, kalcij i fosfor, ali i vitaminima B, C i E te aminokiselinama kao što su lizin, alanin i triptofan. Također, japanska jabuka je bogata ugljikohidratima, no ne sadrži puno kalorija.

Kaki sadrži i vitamin A, beta karoten i lutein, koji uspješno jačaju imunitet i vrše detoksikaciju.

Japanska jabuka je iznimno ljekovita te može poslužiti kod ublažavanja visokog tlaka, bolesti jetre i žuči te kod bolesti bronha i suhog kašlja. Također, dijetalna vlakna koje sadrži, pomažu boljoj probavi te liječe zatvor, upale crijeva i razne bolesti želuca kao što je gastroenteritis.

Japanska jabuka prevenira od karcinoma

Japanska jabuka sadrži antioksidanse koji štite organizam od posljedica oksidativnog stresa. Antioksidansi tako jačaju imunitet, koji se onda lakše brani od bolesti. Posljedice oksidativnog stresa su povezane s kroničnim oboljenjima srca te s raznim vrstama karcinoma.

Također, japanska jabuka sadrži visok udio vitamina C, koji jača imunitet te tako štiti organizam od infekcija i slobodnih radikala.

Pomaže u borbi protiv srčanih oboljenja

Japanska jabuka sadrži visoki nivo dijetalnih vlakana, fenola i minerala, koji su vrlo poželjni u borbi protiv ateroskleroze.

Japanska jabuka pomaže probavi

Dijetalna vlakna su presudna za dobru funkciju probavnog trakta. Ona stimuliraju probavu i pomažu crijevima da izbace štetne toksine iz organizma.

Japanska jabuka - Kaki

Pomaže zdravom mršavljenju

Dijetalna vlakna koje sadrži su ključna za zdravo mršavljenje jer smanjuju apetit i reguliraju probavu. Posebno je važna regulacija probave jer samim time se smanjuje i osjećaj nadutosti, a štetne tvari se efikasno eliminiraju iz organizma.

Japanska jabuka ne sadrži masti te ubrzava metabolizam, a posebno je korisna uz fizičku aktivnost jer sadrži šećer koji daje energiju.

Bolji vid uz Japansku jabuku

Japanska jabuka je odličan izvor zeaksantina. Zeaksantin nosi naziv “vitamina za oči” jer štiti oči od oboljenja koja su karakteristična za starije osobe, poput makularne degeneracije i mrene.

Kako se konzumira Japanska jabuka?

Japanska jabuka se može konzumirati svježa, sušena ili kuhana. Poželjno je tijekom konzumacije oljuštiti koru, a jedan od jednostavnijih načina je da se jabuka prereže na pola, a zatim žlicom pojede meso.

Japansku jabuku ne bi trebali konzumirati na prazan želudac jer može doći do dijareje popraćene s pojačanim gubitkom vode iz organizma. Poželjno bi bilo da japansku jabuku konzumirate nakon većeg obroka, kao što je doručak.

Osušenu japansku jabuku možete konzumirati u raznim poslasticama, u zobenim pahuljicama ili s jogurtom.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.33 / 5   9
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: japanska jabuka, kaki, kaki jabuka, kaki voće,