Jednostavnim trikom smanjite unos kalorija

Sve više zaposlenih naručuje dostavu hrane ili kupuje gotove obroke u supermarketima. Ako ste i vi među njima, jednostavnim trikom možete vaše obroke učiniti zdravijima i manje kaloričnim.

Istraživanje s dvaju američkih sveučilišta objavljeno u The Journal of Marketing Research pokazuju da su osobe koje naručuju obroke neposredno prije konzumacije sklonije visokokaloričnim narudžbama, a ako naručuju jedan sat ili duže prije obroka, naručit će obroke s manje kalorija.

Kalorije

Ne naručujte vaš obrok kad ste već gladni

Rezultati našeg istraživanja pokazuju da naručivanje obroka kad ste već gladni i spremni na jelo rezultiraju povećanjem naručenih kalorija i sugeriraju da ćete pravovremenim naručivanjem biti drastično manje popustljivi prema sebi.” rekao je voditelj istraživanja Dr. Eric M.VanEpps. “Restorani, zalogajnice i drugi ponuđači hrane mogu doprinijeti zdravlju svojih korisnika tako da im omoguće primanje narudžbi unaprijed.”

U ispitivanju je sudjelovalo 690 zaposlenika jedne kompanije koji su online naručivali obroke iz kantine i 195 studenata koji su birali između nekoliko opcija dostave. Uspoređivana su vremena narudžbe i kalorijska vrijednost više tisuća obroka. Obroci s više kalorija su se naručivali u periodu kraće ili neposredno prije jela.

Ranije naručivanje, u prosjeku 105 minuta, dovelo je do naručivanja oko 38 kalorija manje po obroku. Studenti koji su svoj ručak naručivali ranije, izabrali su jelovnik s prosječno 890 kalorija, a oni koji su naručili neposredno prije jela, dobili su na tanjuru prosječno 999 kalorija.

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Jednostavnim trikom smanjite unos kalorija

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.