Kako kuhati s heljdom?

heljda

Nakon povratka iz tople i lijepe Indije, razmišljala sam o čemu da pišem u novoj kolumni. Kao i uvijek, od čitatelja na blogu dobijem zanimljivu ideju.

Heljda u kratkim crtama

Kada spomenem heljdu, nerijetko čujem komentare poput ”ja ne znam kako pripremiti heljdu”, ”ne znam kako koristiti heljdu” ili ”nisam nikada kuhao/la s heljdom”, iako iste te osobe svakodnevno kupuju peciva od heljdinog brašna u lokalnim pekarama, u čijem ukusu (priznaju) uživaju. Da ne spominjemo pozitivne učinke heljde na zdravlje (u ovom tekstu spomenut ću samo neke):

  • bogata je mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan
  • sadrži osam esencijalnih aminokiselina
  • održava zdravlje kardiovaskularnog sistema
  • smanjuje rizik od raka

Još jedna prednost heljde je ta što ne sadrži gluten, tako da je pogodna za osobe koje su alergične na gluten ili intolerantne na pšenicu!

Spas u intoleranciji na pšenično brašno

Nažalost, mnogi od nas nisu skloni eksperimentiranju s „novim“ namirnicama sve dok nas „nužda ne natjera“ . Tako sam i ja heljdu uvrstila u prehranu tek nakon što sam otkrila da sam intolerantna na pšenično brašno.

No, nakon što sam počela konzumirati heljdu i proizvode od heljde, naprosto sam se oduševila, razmišljajući kakvo sam gurmansko iskustvo propuštala tolike godine.

U trgovinama su dostupni različiti proizvodi od heljde. Za početak, možete početi pripremati heljdinu tjesteninu, da se naviknete na okus. Pri kupnji tjestenine, obratite pažnju na sastojke (sadrži li jaja – ako ih ne konzumirate), te koliko heljdinog brašna sadrže (neki proizvođači koriste naziv „heljdina tjestenina“ kao marketinški trik, a zapravo, samo oboje tjesteninu. Po principu, što je tjestenina tamnija, veći udio heljde sadrži.

Ako pravite domaći kruh ili peciva, za početak  možete dodati nekoliko žlica heljdinog brašna, kojim ćete postići jedinstven okus i boju kruha/peciva.

Budući da heljda ne sadrži gluten, treba je pomiješati s nekim glutenskim brašnom (jedna trećina heljdinog brašna je idealna kombinacija), pri tome, da bi kruh bolje narastao, zakuhajte ga s mineralnom vodom.

Heljdine palačinke

Ako ne koristite gluten uopće, onda su za vas idealne heljdine palačinke. Ja u palačinke umiješam ½ bijelog pšeničnog brašna, no mogu se napraviti i od 100% heljdinog brašna, s tim da se tada ne mogu savijati u trokut ili rolne (jer će biti tvrđe), ali okus je i dalje fantastičan. Ne morate biti alergični na gluten: ako ste sladokusac – probajte palačinke od heljdinog brašna.

Reklamni slogan za heljdine palačinke u jednom restoranu u Sarajevu me slatko nasmijao: „Ovim palačinkama raduje se vaš trbuh“. 🙂

Slogan je rekao sve. Heljda zbog visokog sadržaja minerala i vlakana, uistinu blagotvorno djeluje na probavu.

heljda

Oljušteno zrno heljde

Moj omiljeni heljdin proizvod je oljušteno zrno heljde (cjelovito zrno je bogatije vlaknima, no meni je neugodno jesti ljuskice, tako da preferiram oljušteno). Zrna heljde kuhaju se na isti način, kao i riža, te se tako i pripremaju.

Potrebno ih je kuhati u kipućoj vodi 20 minuta, a nakon toga se pripremaju kao kuhana riža (još jedna opcija za zamjenu, ako ste intolerantni na rižu).  Ja od zrna heljde pravim raznovrsna jela (tjesteninu, palačinke, pomiješam heljdu sa šampinjonima i bukovačama, sjemenkama i klicama– možda najzdravija i najlakša varijanta), šnicle, pa čak i čorbice .

Jednom kada probate heljdu, sigurna sam da ćete je zavoljeti zbog hranjivosti i jedinstvenog okusa. Samo kombiniranjem različitih namirnica možemo imati izbalansiranu probavu i dobro zdravlje.

Moderna prehrana se, nažalost, svodi na nekoliko „glavnih namirnica“: pšenica, mlijeko, riža,  kukuruz, krumpir i nekoliko vrsta nama „poznatog“ povrća (najčešće onog zamrznutog). Zbog toga je danas intolerancija na hranu toliko rasprostranjena i baš najčešće na navedene namirnice!

Što predstavlja intolerancija na hranu?

Pod utjecajem nepovoljnih faktora (stres, oboljenja, pretjerana ili nekontrolirana upotreba antibiotika ili nekih drugih lijekova, te jednolična prehrana) u našem tijelu odvijaju se kemijske reakcije koje mogu uzrokovati otvaranje crijevne sluznice (tzv. propusnost crijeva), što dovodi do prodiranja čestica hrane u krvotok.

Te čestice naše tijelo prepoznaje kao strano tijelo i napada ih! Ovaj proces iscrpljuje naš imunološki sistem, što dovodi do slabljenja naše otpornosti na bolesti (imuniteta)  i neadekvatnu apsorpciju hranjivih materija iz crijeva (što dodatno slabi naš organizam i čini ga podložnim bolestima: jer vitamini i minerali se ne mogu iskoristiti iz hrane!

Zbog toga je jako važno u prehranu uvrstiti različite namirnice: heljdu, ječam, zob, quinou, proso, te one vrste voća i povrća koje ne volimo jesti ili ih ne jedemo nikako. To je najbolji mehanizam za prevenciju intolerancije!

Recepti s heljdom

Zahvaljujem se svima koji dijele svoje vegetarijanske recepte na blogu „vegetarijanska kuhinja“, korisne članke, knjige, te slike jela koje su pripremali prema mojim receptima. To mi je svaki puta iznova podsjetnik da ovo što s ljubavlju  radim protekle dvije godine ima svrhu i smisao.

Svakako preporučujem da pogledate i ove recepte: 

S ljubavlju,

Danijela 

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

3.82 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako kuhati s heljdom?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje