Knjige koje bi svaki vegetarijanac trebao pročitati

vege knjige

Vegetarijanstvo se, na prvi pogled, može učiniti vrlo jednostavnim (sve što treba učiniti je: ne jesti meso). Ipak, dok se hranite povrćem i voćem, možete se suočiti s nizom pitanja i nedoumica, kao što su utjecaj vegetarijanske prehrane na zdravlje, izvori proteina na bezmesnoj ishrani, izvori vitamina B 12…

Informacije dostupne na internetu često su kontradiktorne, iz nepouzdanih izvora, te predstavljaju stavove velikih korporacija, koje su financirale određena istraživanja. Također, u mnogim knjigama o zdravlju, zdrava ishrana podrazumijeva mesnu ishranu.

Čak ni vaš liječnik možda neće „odobravati“ vegetarijanstvo kao izbor prehrane, te će vam reći (kao i meni) da ćete nakon nekoliko godina kontinuirane ishrane bez mesa dobiti „ireverzibilne (nepovratne) promjene u krvi, koje će voditi teškom oštećenju jetre, tešku anemiju“… Pitam se kako onda milijuni ljudi u Indiji dugovječno žive u dobrom zdravlju (uzimajući u obzir da se hrane isključivo vegetarijanski, da su se njihovi roditelji i roditelji njihovih roditelja hranili vegetarijanski)?!

Sa željom da razriješite sve nedoumice koje imate u vezi s vegetarijanstvom, predlažem da posegnete za sljedećim knjigama:

  • Ukoliko razmišljate o prelasku na vegetarijansku ishranu, predlažem da pročitate Biti ili ne biti vegetarijanac(Dragiša Milovanović).
  • Knjiga koju bi svaki vegetarijanac trebao (obavezno!) pročitati je Kineska studija (negdje ćete je naći pod imenom „Moć ishrane“ od doktora(!) Kolina Kembela. U ovoj knjizi možete pronaći rezultate desetogodišnjeg istraživanja, koje je dr. Kembel provodio sa svojim suradnicima, o utjecaju životinjske i biljne ishrane na zdravlje.
  • Veoma korisna knjiga je Liječnički savjetnik za vegetarijance i vegane (dr. med. Hans Gunter Kugler), u kojoj možete pronaći odgovore na pitanja o proteinima iz biljnih izvora, vitaminima D i B12, pravilnom jelovniku…

Ukoliko ste u potrazi za kuharicama, prilikom kupovine obratite pažnju na to da li su recepti s jajima (ukoliko ih ne jedete), jer često vegetarijanske kuharice koje su dostupne na našem tržištu podrazumijevaju doslovno jela bez mesa.

  • Toplo bih preporučila svima kuharice 50 ideja VEGETARIJANSKA KUHINJA“ (Pan knjiga) i Veganski kuvar (Nikola Pešić), za one koje imaju vremena da kuhaju i eksperimentiraju u kuhinji.
  • Ukoliko vodite brži tempo života i za pripremu jela možete odvojiti do pola sata, onda je za vas kuharica Na brzinu (Christina Pirello).
  • Knjige koje biste također trebali pročitati su Snaga prirodnih sokova (Claudia Antist) i Zeleno za zdravlje (Vikotoria Boutenko).

U potrazi za odgovorima možete se priključiti nekoj od grupa na društvenim mrežama ili forumima, na kojima vegetarijanci međusobno razmjenjuju iskustva. Također je važno slušati svoj vlastiti instinkt. Ukoliko se osjećate dobro, poletno, lagano i imate visok nivo energije, onda ste na pravom putu.

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Knjige koje bi svaki vegetarijanac trebao pročitati

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.