Kokosovo mlijeko – kako ga napraviti i koje su njegove blagodati?

kokosovo-mlijeko
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svi smo čuli za kokosovo ulje i njegove prednosti u odnosu na druga ulja koja koristimo u svakodnevnoj prehrani. No, također smo svjesni i da kokosovo ulje nije cijenom najpristupačnija opcija za sve. Na svu sreću, to nije jedini proizvod koji možemo dobiti od kokosa. Prije svega, tu je kokosovo mlijeko, odlična alternativa kravljem mlijeku.

Kokos je izrazito nutritivan i bogat vlaknima, vitaminima C, E, B1, B3, B5 i B6, kao i mineralima poput željeza, selena, kalcija, magnezija i fosfora. Ne sadrži laktozu, te je iz tog razloga odlična alternativa za one s intolerancijom. Ono je odlična baza za izradu smoothija, milkshakeova te općenito kao zamjena za mlijeko kod kuhanja.

kokos-i-kokosovo-mlijekoKokos i kokosovo mlijeko su neopravdano stekli lošu reputaciju jer sadrže veliku količinu masti. Ipak, ako je vjerovati novim istraživanjima – ne konzumiranje dovoljno masnoća zapravo može uzrokovati povećanu tjelesnu težinu. Jedinstvene srednje lančane masne kiseline u kokosovom mlijeku dokazano pomažu u mršavljenju, poboljšavaju imunitet, smanjuju rizik od srčanih oboljenja te utječu pozitivno na zdravlje kože i kose.

Ono čega trebamo biti svjesni kod konzumacije kokosovog mlijeka jest da jedna čaša sadrži između 300-400 kalorija. Stoga ako se ovo mlijeko konzumira na dnevnoj bazi, svakako se preporuča napraviti određene promjene u prehrani i izbaciti neke dodatne kalorije. Ono što ćete primijetiti je i specifičan okus koji je najsličniji kravljem mlijeku od svih biljnih alternativa.

Loša svojstva

Nakon svih dobrih karakteristika, nažalost treba spomenuti i one loše. Ako kupujete kokosovo mlijeko u limenci (kako se najčešće i može nabaviti), tada morate biti svjesni da se izlažete otrovnoj kemikaliji koja je dobro poznata kao BPA. Zastrašujuće je što je u nedavnim studijima pokazana veza između dojenčadi sa problemima neurobihevioralnog razvoja i majki koje u organizmu imaju visok udio Bisfenola-A. Drugi sastojak koji će kod nekih izazvati probleme je guar guma – zgušnjivač, emulgator i stabilizator. Nema dokaza da je ozbiljno štetan, no kod nekih ljudi koji imaju problema s probavom, preporuča se izbjegavati unos ovog emulgatora.

Kako napraviti domaće kokosovo mlijeko?

Dobra vijest je što se te loše karakteristike mogu zaobići pravljenjem domaćeg kokosovog mlijeka – svakako puno jeftinije i ukusnije opcije, za koju je potrebno svega 10 minuta.

Sastojci za izradu kokosovog mlijeka

  • 2 čaše kokosovog brašna (kokosove pahuljice)
  • 4 – 4.5 čaše vode
  • opcionalno – agavin sirup (ili med) za slađi okus, ekstrakt vanilije

Priprema kokosovog mlijeka

kokosVodu zakuhate u posudi. Čim voda zakipi maknete posudu s izvora topline, te u nju dodate kokosovo brašno. Promiješate i pustite da se prohladi.

Nakon što ste pričekali 10-ak minuta, možete sve prebaciti u blender i miksajte otprilike jednu minutu.

Na kraju je potrebno procijediti mlijeko kroz gazu, kako bi eliminirali kokosovu pulpu i dobili čisto mlijeko.

Svakako ćete najbolje rezultate dobiti ako gazu uzmete u ruke i dobro istisnete rukama svo mlijeko.

Po želji možete zasladiti mlijeko agavinim sirupom i dodati mu ekstrakt vanilije. Mlijeko može stajati 4-5 dana u hladnjaku.

Ostatak od izrade mlijeka nemojte baciti, već stavite da se prosuši na zraku ili u pećnici, te iskoristite za pripremu primjerice kolača. Ovo je u svakom smislu pravo kokosovo brašno, jer su sve masnoće otišle u mlijeko, te je ostala niskokalorična pulpa.

Uživajte u svom domaćem kokosovom mlijeku! 🙂

Kokosovo mlijeko

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.54 / 5   13
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: kokosovo mlijeko, kako napraviti kokosovo mlijeko, kokosovo mlijeko recept, kokosovo mlijeko recepti, mlijeko od kokosa, kokosovo mleko recept, kako napraviti kokosovo ulje recept, domaće kokosovo mlijeko, kako napraviti mlijeko od kokosa, domace mlijeko od kokosa,