Kupinovo vino – pozitivni učinci na zdravlje

kupinovo_vino
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Kupinovo vino jedno je od rijetkih alkoholnih pića koje, osim što je poslastica za nepce, pruža i određene blagodati za zdravlje. One proizlaze iz flavonoida koje nalazimo u kupinama, a koje se dobro očuvaju prilikom pretvorbe ovog voća u piće za razonodu.
Iako i u kupinovom vinu kao i u svakom drugom alkoholnom piću treba uživati umjereno, ono na nekoliko načina djeluje pozitivno na ljudski organizam.

Dobrobiti kupinovog vina za zdravlje

Kupinovo vino sadrži velike količine vitamina B i C, željeza, fosfora, cinka, magnezija, kalcija, mangana, šećera, pektina i folne kiseline, a preporučuje se kod anemije, umora i iscrpljenosti, pothranjenosti i loše cirkulacije. Antioksidansi u kupinovom vinu djeluju i preventivno protiv prehlade i gripe.

kupinovo_vino
Također, kupinovo vino služi i kao:

  • Zaštita od slobodnih radikala – kupine, kao i ostalo tamnocrveno i tamnoplavo voće, bogato je flavonoidima koji djeluju kao snažni antioksidansi. Osim što smanjuju rizik od razvoja nekih vrsta karcinoma, kao što su rak dojke i jajnika, flavonoidi čiste tijelo od slobodnih radikala koji uništavaju kolagen čime smanjuju i rizik za nastanak hemeroida i edema.
  • Snižavanje kolesterola – važan sastojak kupinovog vina je resveratrol, antioksidans koji djeluje na smanjenje lošeg kolestrola u krvi, čime sprječava njegovo nakupljanje u žilama te smanjuje rizik od dijabetesa. Ovaj antioksidans može smanjiti rizik od začepljenja krvnih žila i za 50 posto.
  • Smanjuje rizik od srčanih bolesti – procijanidini sadržani u kupinovom vinu podižu razine zdravog kolesterola i štite od oštećenja arterija. Osobe koje pate od visokog tlaka, a pritom umjereno uživaju u kupinovom vinu imaju 30% manji rizik od srčanog udara.
  • Smanjuje rizik od osteoporoze – istraživanja pokazuju da velike količine mangana u kupinovom vinu mogu ublažiti rizik od razvitka osteoporoze. U osoba starijih od 50 godina mangan čuva koštane strukture smanjujući i opasnost od loma kostiju.

Kako piti kupinovo vino?

Za blagotvoran utjecaj na organizam dovoljan je već 1 dl vina dnevno. Iako je najukusniji nakon obroka, preporučuje se piti ga ujutro ili navečer, sat vremena prije odlaska na spavanje.

Za poseban okus i dodatne blagodati za zdravlje, u bocu kupinovog vina možemo dodati i dvije žlice sitno nasjeckanog ružmarina te procijediti nakon nekoliko dana.

Ne treba zaboraviti kako desertno kupinovo vino ipak sadrži 15% alkohola i 10% šećera zbog čega je važno konzumirati ga umjereno.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: kupinovo vino, kupinovo vino ljekovitost, kupinovo vino zdravlje, kako se pije kupinovo vino, kupinovo vino kao lijek, kupinovo vino iskustva, kupinovo vino tlak, kupinovi vino, sto znace jako poviseni trombociti imam 644 a imam 64godina?, vino i konstipacija,