Kurkuma i med – moćan prirodni antibiotik

kurkuma-med
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Kurkuma i med u kombinaciji predstavljaju moćan prirodan antibiotik, već toliko poznat, da je dobio i svoj nadimak – “Zlatni med”. Kurkuma kao začin ima mnoge prednosti za naš organizam. Ona posjeduje antiupalna, antioksidativna i imunostimulirajuća svojstva te se koristi i kao prevencija od karcinoma.

Med je vrlo dobro poznat kao prirodni zaslađivač, ali i kao namirnica koja jača imunitet. U kombinaciji s ljekovitim biljkama, med uvelike djeluje na naš organizam, liječi i prevenira od prehlada.

Priprema “zlatnog meda”

Zlatni med je prirodan antibiotik, stoga ne oštećuje crijevnu floru. Naprotiv, on doprinosi boljem radu crijeva te se konzumacijom povećava aktivnost korisne flore u crijevima. Kurkuma i med u kombinaciji stimuliraju obrambeni organizam, jačaju naš imunitet i štite nas od bolesti, a mogu biti korisni u liječenju respiratornih infekcija.

Najbolje od svega jest da je ovaj antibiotik vrlo jednostavan za pripremu, dobrog okusa te sasvim prirodan!

Kurkuma i med

Jednu žlicu kurkume u prahu umiješajte u 100 g meda te pohranite u posudu. Pri tome koristite drvenu žlicu jer med loše reagira na metalnu. Mješavinu kurkume i meda možete koristiti za prevenciju od prehlade, ali i za olakšavanje i liječenje simptoma. Isto tako, smjesu možete umiješati i u mlijeko ili čaj.

Ako je prehlada već nastupila, zlatni med koristite:

  1. dan – pola čajne žlice, svakih sat vremena
  2. dan – pola čajne žlice, svakih dva sata
  3. dan – pola čajne žlice, tri do četiri puta dnevno

Potrebne su prethodne konzultacije s liječnikom u slučaju da bolujete od hemofilije, hipertonije ili dijabetesa jer kurkuma može sniziti razinu šećera i tlaka te razrijediti krv. Potreban je poseban oprez ako bolujete od bolesti žučnog mjehura, jer kurkuma uzrokuje kontrakciju mišića žučne vrećice.

Doznajte više o dobrobiti meda i matične mliječi:

  1. Đumbir, med i limun – recepti
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  
Ovaj članak možete pročitati i na engleskom jeziku.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

3.98 / 5   59
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: med i kurkuma, kurkuma med, kurkuma i med za zdravlje, kurkuma i med za mrsavljenje oskustva, kurkuma i med za imunitet, kurkuma i med kao lijek, kurkuma i limun za lice, kurkuma djeca, kurjjuma i med doziranje, recept kurkuma i med,