Liči (azijska trešnja) – borac protiv raka

lici-azijska tresnja
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Liči (azijska trešnja) je tropska voćka neobičnog izgleda koja pomalo podsjeća na crveno jaje. Plodovima se mora ukloniti kora i koštice iz sredine ploda. U unutrašnjosti ploda je bijelo, sočno i slatko meso.

Najčešće se konzumira svježe, no može se pronaći sušeni plod ili u obliku čaja.

7 zdravstvenih prednosti ličija

Liči je voće koje sadrži impresivnu količinu vitamina, vlakana i antioksidansa. Dobar je izvor željeza, magnezija, kalija, natrija i cinka. Sadrži mnogo vitamina C, čak više nego ista količina naranče ili limuna. Svježa azijska trešnja ima , čak 40% više vitamina C od naranče.  Zašto jesti liči?

1. Flavonoidi – borci protiv bolesti

Liči sadrži flavonoide, antioksidativne spojeve, koji se nalaze samo u određenom voću i povrću, a koji pomažu u sprječavanju kroničnih bolesti srca. Osim toga liči sadrži kvercetin, snažan antioksidans s protuupalnim svojstvima, koji je važan u borbi protiv raka. Znanstvena istraživanja su potvrdila da je azijska trešnja odlična zaštitnica od raka dojke.

2. Antioksidativna zaštita

Brojne studije potvrdile su prednosti antioksidansa i njihovu ulogu u održavanju dobrog zdravlja, smanjenju rizika od srčanih bolesti, Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti i raka. Antioksidansi pomažu usporiti proces starenja i održati zdravlje kože. Liči je bogat izvor vitamina C, s više od 100 posto preporučene dnevne količine vitamina C u jednoj šalici. Ukoliko vaše tijelo nema adekvatnu opskrbu antioksidansima, organizam se izlaže opasnosti stresa što dovodi do oštećenja tkiva i organa.

3. Zdravlje srca

Flavonoidi, antioksidansi, vlakna u ličiju podupiru zdravlje srca. Sastojak oligonol koji se nalazi u azijskoj trešnji ima antioksidativna i antivirusna svojstva.

4. Pobošljava cirkulaciju

Magnezij, željezo, bakar, folna kiselina u ličiju su iznimno važni u poboljšavanju i osiguravanju zdrave krvne cirkulacije. Liči pomaže i u mršavljenju, jer sadrži malo kalorija, bogat je vlaknima, stoga je važan sastojak jelovnika za mršavljenje.

azijska tresnja -lici

5. Rutin

Liči sadrži rutin, bioflvanoid koji jača krve žile.  Stoga konzumiranje ove tropske vočke pomaže kod proširenih vena, hemorida kao i modrica. Nedostatak ovih tvari dovodi do lakšeg pucanja žila.

6. Antiupalna svojstva

Znanstveno je potvrđeno da ekstrakt voćke liči može smanjiti upalu i oštećenja tkiva. Preporučuje se kod intenzivnih treninga i upalnih bolesti.

7. Vitamin C

Jedan od najistaknutijih tvari u plodu ličija je vitamin C koji igra važnu ulogu u proizvodnji kolagena i karnitina (pretvara masti u energiju). Tijelo koristi vitamin C za zacjeljivanje rana, zdravlje kosti i zubi. On igra važnu ulogu u zdravlju mozga, prevenciji prehlade, raka, senilne degeneracije i astme.

Liči štiti kožu od UV zračenja te čisti organizam od toksinapospješuje rad bubrega.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - antioksidansi - rak - vitamin C

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.67 / 5 (3 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: liči, liči voće, trešnja,