Makrobiotika – osnovni principi prehrane

makrobiotika

Makrobiotička prehrana mnogo je više od samog plana prehrane. To je način života, koji, uz balansiranu prehranu i jednostavnost pri jelu, uključuje i brigu o duhovnoj ravnoteži i harmoniji s prirodom.

U osnovi, riječ je o ljudskom putu usklađenom s prirodom i kozmosom, koji vodi unutrašnjoj ravnoteži, ali i postizanju optimalnog ljudskog zdravlja.

Pojam makrobiotika prvi put se spominje još u zapisima iz Hipokratovog vremena, a u novije vrijeme prihvaćena je širom svijeta, najčešće od strane osoba kojima su dijagnosticirane bolesti za koje konvencionalna medicina nema rješenje, poput karcinoma.

Osnovni principi makrobiotike

Osnove makrobiotičke prehrane nalaze se u principima yina i yanga, drevne istočnjačke filozofije, koja spajanjem međusobno suprotnih energetskih sistema postiže jedinstvo.

Yang predstavlja pozitivni, muški princip, i odgovara slanoj, prženoj i mesnoj hrani, dok yin, koji simbolizira negativni, ženski princip, odgovara slatkoj, kuhanoj i mliječnoj hrani.

Makrobiotika uključuje konzumiranje namirnica koje imaju izrazito uravnotežen odnos ovih suprotnosti, dok se navedeni ekstremi trebaju izbjegavati.

Osim principa koji se tiču prehrane, makrobiotika uključuje i neka druga pravila:

 • Redovita fizička aktivnosti i opuštanje te slobodno vrijeme na suncu i zraku trebali bi biti vaša svakodnevica.
 • Osim toga, posebna pažnja posvećuje se čistoći doma, odabiru kozmetike i odjeće iz prirodnih materijala te održavanje ravnoteže kože (tuširanje mlakom vodom, koje ne smije trajati predugo).

Makrobiotička prehrana

U makrobiotici, preporučljiva je primjena organskih i bio uzgojenih cjelovitih namirnica bez pesticida, umjetnih gnojiva, konzervansa, hormona ili genetski modificiranih namirnica. Pri tome se prednost daje lokalnim i sezonskim namirnicama.

škampiUz navedeno, principi makrobiotičke prehrane uzimaju u obzir i način na koji se hrana konzumira (hranu je potrebno dobro prožvakati kako bi se bolje probavila, a hranjive tvari apsorbirale), ali i priprema (samo tradicionalne metode: kuhanje, pečenje i pirjanje).

Poželjna ishrana, prema makrobiotičkim mjerilima, uključuje:

 • Cjelovite žitarice (uključujući smeđu rižu, ječam, zob, raž, kukuruz i puno zrno pšenice), koje trebaju činiti 50-60% dnevnog unosa hrane.  Prednost se daje integralnim žitaricama, no mogu se konzumirati i male količine rafiniranih žitarica.
 • Svježe povrće, kuhano, pirjano, a povremeno i sirovo, predstavlja 25-30% dnevnog unosa hrane. Poželjan je dnevni unos kupusa, prokule, cvjetače, kelja, blitve, luka i bundeve.
 • Otprilike 5-10% dnevnog unosa hrane čine mahunarke, te proizvodi od soje, kao što su tofu, tempeh i natto. Od povrća iz mora, preporučuju se: wakame, hiziki, kombu i nori.
 • Poželjno je obrok započinjati juhom, u količini od jedne do dvije šalice dnevno, koja se može pripremiti od svih gore navedenih sastojaka. Najčešće se preporučuju juhe koje sadrže miso (pasta od sojinog zrna), povrće i grah.
 • Riba i morski plodovi koriste se iznimno, ne više od jednom tjedno.
 • Upotrebljavaju se biljna ulja, a osobito maslinovo, sezamovo i sojino. Hranu je povremeno prihvatljivo zasladiti sirupom od smeđe riže ili sladom, a može se koristiti i prirodno prerađena morska sol. Tamari sojin umak dozvoljeno je koristiti kao začin.

Kod makrobiotičke prehrane potrebno je izbjegavati:

 • Meso, osobito masno meso
 • Mliječne proizvode
 • Sol i šećer
 • Gazirana pića, alkohol i kofein
 • Rafinirano brašno, ulja i sladila, sintetičke arome, hormone i konzervanse
 • Genetski modificirane namirnice
 • Perad, krumpir i tikvice

Prednosti i nedostaci makrobiotičke prehrane

Makrobiotička prehrana bogata je vitaminima, mineralima i vlaknima, a siromašna kolesterolom i zasićenim masnim kiselinama. Ovakav način prehrane povezuje se s manjim rizikom od dobivanja bolesti srca, raka, dijabetesa i hipertenzije

Zbog ograničavanja nekih namirnica, ovakav način prehrane može biti manjkav, te može dovesti do nedostatka kalcija, vitamina D, vitamina B12 i željeza. Iz ovog razloga, ne preporučuje se djeci, adolescentima, trudnicama i dojiljama.

Ocjenite članak

3.69 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Makrobiotika – osnovni principi prehrane

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.