Vrste meda i kako prepoznati pravi med?

vrste meda

Med sadrži sve što je potrebno za zdravlje i pravi je eliksir za organizam. Ne samo da povećava otpornost organizma na infekcije i pomaže nam u borbi protiv bolesti, već je i izvrsno sredstvo za smirenje, povećanje energije, poticanje umne aktivnosti i poboljšanje duševnog zdravlja.

Kako konzumirati med?

Da bi med sačuvao svoja blagotvorna svojstva treba pripaziti na sljedeće: Ne stavljajte ga nikada u kipući napitak. Med na temperaturi višoj od 40 stupnjeva gubi svoja svojstva. Kada radite čaj, pustite ga da se malo ohladi prije dodavanja meda.

Izbjegavajte kontakt meda i metala, nemojte med dodavati metalnom žlićicom. Metal utječe na ph vrijednost meda. Dobar med se uvijek prodaje s poklopcem koji nije od metala.

Kako razlikovati pravi med od lažnog?

Ponekad medari ili trgovci u med dodaju vodu i sladila kako bi stvorili veću količinu i više zaradili.

Glavna razlika je ta da pravi med ne sadrži vodu. Možete testirati je li vaš med pravi na sljedeće načine:

  1. U čašu vode dodajte žlicu meda. Čisti med će se zgrudati i spustiti na dno, a lažni med će se početi otapati jer sadrži vodu.
  2. Nekoliko kapi meda stavite na papir. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.

Vrste meda i njihov utjecaj na zdravlje

Zahvaljujući različitim kemijskim i biološkim svojstvima, na raspolaganju nam je više vrsta meda, od kojih svaka različito djeluje na bolesti:

1. Med od kestena – tamne je boje, prepoznatljivog mirisa te izrazito karakterističnog, slatkog do čak trpko-gorkog okusa.  Povoljno djeluje na cjelokupni probavni sustav.

» Više o kestenovom medu

2. Livadni med – svijetao, ugodnog mirisa i okusa. Preporučuje se u dnevnoj prehrani starijih osoba, dojenčadi i male djece. Pomaže u oporavku i povratku energije.

» Više o livadnom medu

3. Med od kadulje – svijetlo žute ili zelenkaste boje, jakog mirisa (po kadulji) te ugodnog, no pomalo gorkog okusa. Učinkovit je kod problema s dišnim putevima. Pospješuje mokrenje te djeluje smirujuće.

» Više o kaduljinom medu

4. Bagremov med – svijetlo žuti, bistri med jedan od najomiljenijih zbog ugodnog okusa i blagog mirisa. Preporučuje se prilikom nesanice, nagomilanog stresa ili tjeskobe.

» Više o bagremovom medu

5. Med od lipe – ugodnog je i pomalo gorkastog okusa te svijetle boje. Često se koristi kod bolesti čije liječenje uključuje znojenje, dobar je za revitalizaciju i vraćanje energije, smiruje grčeve i olakšava psihičku napetost.

» Više o medu od lipe

6. Medun – naziva se još i tamni šumski med ili mediljkovac.  Tamne je boje i izrazito specifičnog i ugodnog okusa i mirisa. Bogat je mineralima i ima antioksidativno djelovanje. Preporučuje se djeci i trudnicama

» Više o medunu

7. Med od lavande – jedna od najkvalitetnijih vrsta meda, intenzivnog mirisa i vrlo oštrog okusa. Pomaže kod mnogih tegoba, a osobito je koristan u trudnoći.

» Više o lavandinom medu

8. Med od bora – izrazito je tamne boje i aromatičnog okusa. Preporučuje se kod bolesti dišnog sustava jer djeluje protuupalno te je iznimno efikasan za oslobađanje sluzi.

9. Med uljane repice –  pripada medovima lošije kakvoće jer kristalizira već nakon nekoliko dana. Sivkasto je bijele boje i ugodnog okusa i mirisa. Koristi se kod problema s jetrom i dišnim organima te za regulaciju masnih kiselina u organizmu. Laboratorijskim istraživanjima utvrđeno je da pokazuje i antikarcenogena svojstva.

med10. Voćni med – vrlo je ugodnog mirisa i okusa te je uglavnom sastavni dio drugih vrsta meda. Dobiva se od nektara cvjetova voćki i dosta brzo kristalizira. Najčešće se preporučuje kao zamjena za šećer, osobito u trudnoći.

11. Med od helje – tamne je boje i specifična mirisa i okusa. Zbog visokog udjela bjelančevina i željeza, preporučuje se slabokrvnim osobama. Pomaže kod kašlja i prehlade, ima snažno antioksidativno djelovanje i bogat je mineralima. Smatra se jednom od najzdravijih i najkvalitetnijih vrsta meda.

12. Med od metvice – tamnocrvene je boje, vrlo jakog mirisa po mentolu i oštrog slatkasto-kiselkastog okusa. Danas je vrlo rijedak, preporučuje se osobama s nedostatkom željeza, a bogat je vitaminom C.

13. Med bijele djeteline – svijetle je do tamnožute boje i dobre kakvoće. Preporučuje se za smanjenje kolesterola, čišćenje krvi, te posebno kod vrtoglavice uzrokovane niskom razinom šećera u krvi.

14.  Med od ružmarina – svijetle boje, gotovo proziran i bistar, ugodnog okusa i bez mirisa. Koristi se kod problema s radom jetara, pomaže kod nadutosti i plinova. Vraća energiju i djelotvoran je tijekom oporavka od bolesti, iscrpljenosti i jakog stresa.

15. Med od vrijeska – primorski vrijesak smatra se najukusnijom vrstom, dok je kontinentalni izrazito cijenjen zbog svojih svojstava. Pomaže kod reumatskih oboljenja i gihta. Potiče mokrenje, dezinficira i djeluje protuupalno te se preporučuje kod bolesti mokraćnih putova, bubrežnih kamenaca, cistitisa i oboljele prostate.

Doznajte više o dobrobiti meda i matične mliječi:

Ocjenite članak

3.53 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vrste meda i kako prepoznati pravi med?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje