Mediteranska dijeta smanjuje rizik od raka dojke

Mediteranska dijeta smanjuje rizik od raka dojke
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Mediteranska prehrana se odavno promovira kao prehrana koja čuva zdravlje srca. No, za žene, sada postoji još jedan dobar razlog da usvoje ovu dijetu.

Nova studija iz Španjolske je otkrila da mediteranska prehrana s maslinovim uljem može smanjiti rizik od raka dojke.

Mediteranska prehrana se temelji na tradicionalnim namirnicama koje su uobičajene u zemljama koje okružuju Sredozemno more. U ovoj dijeti naglasak je na povrću, zdravim mastima poput maslinova ulja, bilju i začinima koji se koriste umjesto soli, ribe umjesto crvenog mesa i crnog vina (u umjerenim količinama).

Za ovu studiju, tim istraživača sa sveučilišta Navarra u Španjolskoj, pogledao je potencijalne učinke mediteranske prehrane na rizik od raka dojke.

Znanstvenici su koristili podatke iz PREDIMED studije, dugoročne prehrambene studije koja je proučavala učinke mediteranske dijete na bolesti srca.

Tim je podijelio 4,282 žena s prosječnom dobi od 68 u tri skupine.

Žene u prvoj skupini su jele mediteransku prehranu s više maslinovog ulja. Žene u drugoj skupini su jele mediteransku prehranu s više orašastih plodova. Žene u trećoj skupini su se držale svoje uobičajene prehrane, ali im je savjetovano da smanje unos masnoća.

Mediteranska prehrana

Većina žena iz istraživanja je ušla u menopauzu prije 55. godine, a  manje od 3 posto je koristilo hormonsku terapiju, koja može povećati rizik od raka dojke.

Prehrambene navike žena su praćene u razdoblju od 2003. do 2009. godine.

One koje su jele mediteransku prehranu s maslinovim uljem imale su 68 posto manji rizik od raka dojke od onih koje su bile na dijeti s malo masnoća.

Žene koje su jele mediteransku prehranu s orasima imale su tek nešto manji rizik od raka dojke u odnosu na skupinu koja je bila na dijeti s manje masnoća.

Istraživanje je objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

0 / 5 (0 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni