Melasa kao zdrava zamjena za šećer?

melasa

Melasa je nusprodukt u proizvodnji kristalnog šećera. Ona je u tekućem stanju i tamnosmeđe je boje. Kada čujete da se koristi za proizvodnju etanola, kvasca i kao koncentrirana stočna hrana možda nećete pomisliti o ubacivanju melase u svoju svakodnevnu prehranu. Ipak, postoje razlozi zbog kojih bi tu odluku mogli preispitati.

Melasa je izvor željeza, magnezija i kalcija

Melasa je za razliku od rafiniranog šećera puna hranjivih tvari. Samo dvije čajne žličice melase dnevno zadovoljit će 18% dnevnih potreba za manganom, 14% potreba za bakrom, 13% potreba za kalcijem i za željezom te 7% za magnezijem.

Usporedit ćemo melasu s crvenim mesom jer se crveno meso često spominje kao veliki izvor željeza. Melasa ima puno veći postotak željeza i ne samo to nego se to željezo lakše apsorbira. Za istu količinu željeza potrebno je unijeti u tijelo puno, puno manje kalorija.

Za energiju preko dana tu su magnezij i kalcij.

Zašto je melasa zdravija od bijelog šećera?

Iz običnog šećera odstranjeni su baš svi nutrijenti osim jednostavnog ugljikohidrata. Smeđi šećer već je malo bolji, ali melasa je prava zdrava alternativa zaslađivačima jer jedino ona sadrži puno minerala.

Gdje kupiti melasu?

Melasa se prodaje u većim trgovačkim lancima kao i u trgovinama zdrave hrane.

kucica od melase

Kako konzumirati melasu?

Melasu možete konzumirati kao zamjenu za šećer pa ju dodavati u kavu, čaj i sl. S njom se rade kolačići, a najpoznatiji recept s melasom je takozvana ”Gingerbread house”.

 

Prestanite jesti slatko

Ocjenite članak

4 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Melasa kao zdrava zamjena za šećer?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Voljela bih znati u kojim trgovačkim centrima se nalazi ta melasa, jer ja je nigdje ne mogu naći. Govorim o melasi, ne o smeđem šečeru. Nema je ni u trgovinama zdrave hrane.