Morska ili obična stolna sol – koja je zdravija?

kuhinjska sol

Obična kuhinjska sol dobiva se iskopavanjem iz rudnika dok se morska dobiva iz morskog taloga. Imaju skoro jednak kemijski sastav, sastoje se od natrija i klora te drugih minerala u tragovima. Morska sol se često smatra prirodnijom i zdravijom alternativom od obične soli.

zlica-soli

Morska sol je zdravija, istina ili mit?

Razlika između te dvije soli postoji. Različit je način proizvodnje, oblik i veličina zrna, a drugačiji je i okus. Kemijski sastav koji određuje nutritivna svojstva skoro je identičan.

Morska sol dobiva se isušivanjem morske vode koja ostavlja talog. U talogu se, uz natrij i klor, nalaze tragovi drugih minerala. S druge strane obična/ kamena sol dobiva se vađenjem iz podzemnih rudnika. Ona se obrađuje više od morske soli i čišća je jer se iz nje uklanjaju svi minerali u tragovima osim natrija i klora.

Morska sol bogatija je mineralima što joj daje drugačiju boju i okus. Kad govorimo o nutritivnoj vrijednosti, morska sol ima više minerala, ali ta količina je toliko mala da, sa zdravstvene strane gledano, ne donosi prevagu niti jednoj strani.

Kada birate sol nemojte se voditi nutritivnim vrijednostima jer je razlika zanemariva. Birajte sol koja vam je draža ili ukusnija. Puno važnije od izbora soli je količina koju unosite. Preporučuje se dnevni unos u rasponu od 1,5 do 2,3 grama soli. Pazite da ne unosite više od toga. Osobe s povišenim krvnim tlakom trebaju se držati donje granice.

Želite li smanjiti unos soli u organizam nudimo ovo alternativno rješenje.

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Morska ili obična stolna sol – koja je zdravija?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje