Mršavljenje uz prehranu s niskim udjelom masti

mrsavjenje uz niskokaloricnu hranu

Smanjenje ukupnog unosa masti u svakodnevnoj prehrani može dovesti do manjih gubitaka tjelesne mase kod odraslih ljudi, što bi moglo biti od iznimnog značaja za širu populaciju, tvrdi novo istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal.

Prihvatljive količine ukupne masti u ljudskoj prehrani još uvijek nisu sasvim jasne niti opće prihvaćene. Na nedavnoj diskusiji Ujedinjenih naroda i Svjetske zdravstvene organizacije utvrđeno je da je za izradu svjetske preporuke o unosu masti nužno uzeti u obzir sve posljedice cjelokupnog unosa masti na tjelesnu težinu.

Radi ažuriranja smjernica o ukupnom unosu masti, Svjetska zdravstvena organizacija zatražila je sistematičan pregled i meta-analizu kako bi se istražio odnos između kriterija tjelesne debljine (opseg struka, indeks tjelesne mase i težina) i ukupnog unosa masti.

Pretilost i debljina povećavaju rizik od:

 • dijabetesa
 • raka
 • visokog krvnog tlaka
 • moždanog udara
 • koronarne bolesti
 • neplodnosti
 • nekih vrsta artritisa
 • respiratornih problema

Koristi od prehrane s niskim udjelom masti

Prema pozadinskim informacijama istraživanja, prijašnja ispitivanja nisu došla do jedinstvenih zaključaka kako smanjeni unos masti utječe na težinu, dok je ovo, zasebno istraživanje, utvrdilo značajnu vezu između tjelesne težine i ukupnog unosa masti.  Ispitivači su prikupili rezultate 33 studije iz Sjeverne Amerike, Europe i Novog Zelanda, u kojima je sudjelovalo 73589 pojedinaca i 10 skupina ispitanika.

Sudionici su bili različite dobi i zdravstvenog stanja. Prehrana jedne skupine ispitanika imala je iznimno malen udio masti (intervencijska skupina), dok je druga skupina imala prehranu s normalnim udjelom masti (kontrolna skupina). Nakon tri mjeseca uspoređene su te dvije skupine i analiziran je utjecaj na ukupni iznos tjelesne masnoće.

Nakon detaljne analize, dobiveni rezultati su pokazali da je prehrana s niskim udjelom masti utjecala na smanjenje relativne tjelesne težine za 1,6 kg, indeksa tjelesne mase (BMI) za 0,56 kg/m2 i smanjenje opsega struka za 0,5 cm.

Svako smanjenje unosa masti od jedan posto od ukupne količine masti, uzrokovalo je smanjenje tjelesne težine za 0,19 kg,  za razliku od slučajeva u kojima nije bilo promjene u unosu masti.

Ta je pojava zabilježena kod populacije koja dobiva 28 do 43 posto energije iz masti, u istraživanjima koja su trajala od 6 mjeseci do 8 godina.

Svi su ovi ishodi bili prisutni i u pokusima kojima cilj nije bio gubitak tjelesne težine, što znači da su  prisutni i kod pojedinaca koji prakticiraju normalnu prehranu.

Istraživači su ispitali je li smanjenje težine u skupini s niskim unosom masti bilo uzrokovano činjenicom da su sudionici dobivali više pažnje, vremena i/ili potpore, za razliku od kontrolne skupine. Kad su izbacili ta istraživanja, gubitak tjelesne težine ostao je dosljedan, što znači da je gubitak težine zapravo povezan s niskim unosom masti.

Ovaj se ishod ponavljao kroz sva ispitivanja, pokazujući kako smanjenje ukupnog unosa masti stvara malo, ali statistički značajno, smanjenje težine, u usporedbi s normalnim unosom masti.

Ukupno smanjenje masti bilo je povezano s malim, ali statistički značajnim padom kolesterola i krvnog tlaka, što upućuje na koristi za druge krucijalne kardiovaskularne rizične faktore.

Autori su ustanovili da smanjenje ukupnog unosa masti bez dodatnih napora može rezultirati smanjenjem tjelesne težine, opsega struka i indeksa tjelesne mase.

Iako nije jednostavno smanjiti unos masti, ti bi se koraci trebali poduzeti u svrhu kontroliranja tjelesne težine, napominju istraživači.

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o mastima u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Mršavljenje uz prehranu s niskim udjelom masti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.