Nutritivni pristup regulaciji postprandijalne glikemije

hiperglikemija

Primjena režima prehrane kao načina ublažavanja postprandijalnog povećanja razina glukoze u krvi, uz prethodno utvrđene ciljeve – gubitak prekomjerne tjelesne težine i veću tjelesnu aktivnost – mogla bi biti korisna za zdravlje stanovništva i smanjiti sve rašireniju prisutnost dijabetesa tipa II diljem svijeta.

Nutritivna terapija je ključna

dr. Wendy Russell

dr. Wendy Russell

Na 31. Međunarodnom simpoziju o dijabetesu i prehrani u organizaciji Studijske grupe za dijabetes i prehranu (DNSG), dr. Wendy Russell održala je predavanje o utjecaju sastava prehrane na regulaciju glukoze u krvi.

Rukopis tog preglednog rada prihvaćen je za objavu u časopisu Critical Reviews in Foods, Science and Nutrition koji primjenjuje metodu stručne recenzije radova.

Istaknula je kako je održavanje normalnih razina glukoze u krvi zahvaljujući primjerenoj prehrani strateški cilj prevencije i liječenja dijabetesa tipa II. Razumijevanje utjecaja hrane na glikemijsku regulaciju i drugih osnovnih čimbenika vezanih za dijabetes preduvjet je primjene takvog pristupa.

Prehrambene navike utječu na postprandijalnu glikemiju

U svom je radu dr. Russell sažeto prikazala rezultate intervencija u prehranu ljudi u cilju istraživanja utjecaja sastavnica prehrane na razine glukoze u krvi. Napravljen je sustavan i obuhvatan pregled literature s najvišom razinom kvalitete podataka. Pregled je obuhvatio različite sastavnice prehrane, uključujući glavne makronutrijente (ugljikohidrati, bjelančevine i masti), mikronutrijente poput vitamina i minerala, nenutritivne fitokemikalije, alkohol i niskokalorična sladila.

Prehrana za regulaciju glukoze u krvi

U svom predavanju, dr. Russell je istaknula sljedeće sastavnice prehrane koje su se pokazale kao najkorisnije. To su:

  • prehrambena vlakna,
  • mono-nezasićene masne kiseline kao zamjena za zasićene masti,
  • hrana bogata fitokemikalijama (poput bobičastog voća i orašastih plodova),
  • niskokalorična sladila.

Važnost za smanjivanje raširenosti dijabetesa tipa II

Očito je da neke sastavnice prehrane imaju znatan i klinički relevantan utjecaj na modulaciju glukoze u krvi što je važno za prevenciju i liječenje dijabetesa tipa II.

To upućuje na zaključak da će integrirani pristup koji obuhvaća smanjivanje prekomjerne tjelesne težine i povećanje tjelesne aktivnosti zajedno s režimom prehrane koji regulira razine glukoze u krvi biti koristan za zdravlje stanovništva i smanjiti sve rašireniju prisutnost dijabetesa tipa II diljem svijeta.

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Nutritivni pristup regulaciji postprandijalne glikemije

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.