Pomaže li tjestenina kod mršavljenja?

Novo istraživanje u Italiji pokazuje da, suprotno uvriježenom mišljenju, konzumacija tjestenine ne pogoduje debljanju, upravo suprotno, povezana je sa smanjenjem indeksa tjelesne mase BMI.

Tjesteninu je oduvijek pratila loša reputacija – od nje se deblja. To je dovelo do toga da su mnogi gurmani izbacili ovu namirnicu u sklopu raznih uradi-sam dijeta. Novo istraživanje Odjela za epidemiologiju talijanskog instituta Neuromed iz Pozzilli potvrđuje ovo fundamentalno jelo mediteranske prehrane, pokazujući kako je konzumacija “pašte” povezana sa smanjenom vjerojatnosti kako generalne, tako i abdominalne pretilosti.

Tjesteninom do užeg struka

Istraživanje, objavljeno u Nutrution ans Diabetes, obuhvatilo je 23.000 ispitanika. Rezultat je bio nedvojben – uživanje tjestenine prema individualnim potrebama doprinosi zdravom indeksu tjelesne mase, smanjuje opseg struka i poboljšava omjer opsega struka i kukova.

Tjestenina

Mnoge su studije već pokazale da je mediteranska dijeta najzdraviji režim prehrane, čak kada je promatramo s aspekta kontrole tjelesne mase. Vrlo se malo znalo o ulozi jedne od temeljnih komponenti mediteranske prehrane – tjestenini.

Uvriježeno je mišljenje da tjestenina nije primjerena kada želite izgubiti težinu. Neki ljudi je sasvim izbacuju iz jelovnika. U svjetlu ovog istraživanja, moramo potvrditi da to nije ispravan stav. Govorimo o fundamentalnoj komponenti talijanske mediteranske tradicije i nema razloga odricati se tjestenine.” Kaže Licia Iacoviello, voditeljica laboratorija molekularne i prehrambene epidemiologije u Institutu Neuromed – “Mediteranska dijeta, konzumirana u umjerenim količinama i uz poštivanje različitosti svih svojih elemenata (tjestenina na prvom mjestu) dobra je za vaše zdravlje

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pomaže li tjestenina kod mršavljenja?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.