Prirodni diuretici

prirodni diuretici
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diuretici su tvari koje nam pomažu u izbacivanja vode i toksina iz organizma putem urinarnog trakta. Zadržavanje tekućine može uzrokovati nadutost, osjećaj težine, umor i mnoge druge simptome, a najčešće je posljedica hormonalne neravnoteže, pretjeranog unosa soli, šećera i masnoća, kao i  nedovoljnog unosa vitamina B i proteina. Kod izbacivanja vode i toksina mogu nam pomoći i prirodni diuretici – namirnice čijom se konzumacijom potiče stimulacija metabolizma.

Rajčica

Rajčica se često koristi kao prirodni diuretik s obzirom da sadrži visok udio vode, a osim toga, bogata je karotenom, antioksidansom likopenom i vitaminom C. Konzumacija rajčice pomače otpuštanju vode iz bubrega, kao i uklanjanju toksina. Osim toga, rajčica sadrži mnoge organske kiseline i pektine koji aktiviraju proces probave i sprječavaju negativno djelovanje bakterija.

Maslačak

Maslačak se također često koristi kao prirodni diuretik. Naime, dokazano je kako njegova konzumacija učinkovito pomaže bubrezima kod uklanjanja viška vode i soli, a  pritom je i dobar izvor kalija koji je vitalni mineral u tijelu. Premda maslačak ne izaziva nikakve nuspojave, ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa žučnim kamencem.

Krastavac

Krastavac obiluje sumporom i silicijem, pa tako povećava lučenje mokraćne kiseline i ispuštanje toksina. Visoki udio vode također doprinosi diuretskom učinku, a njegovom konzumacijom se stimulira i izbacivanje masnoće iz organizma.

Mrkva

Mrkva potiče i ubrzava metabolizam, potiče izlučivanje suvišnih tekućina i toksina, a osim toga doprinosi i uklanjanju masnih naslaga te smanjenju kolesterola. Iz ovih razloga, mrkva se često koristi kao prirodni diuretik.

Češnjak

Češnjak posjeduje veliki potencijal čišćenja organizma od nepotrebnih i suvišnih tvari. Razlaganje i izbacivanje suvišnih količina masti putem mokraće pozitivna je posljedica njegove redovite konzumacije.

Kukuruzna svila

Kada se pije kao čaj, kukuruzna svila je izvrstan diuretik. Naime, ona pomaže kod zastoja mokraće, pa se tako u vrlo kratkom vremenu može povećati količina izlučene tekućine i to bez štetnih posljedica, što je naročito bitno kod onih bolesti gdje sakupljanje vode ima nepovoljan utjecaj na organizam.

Peršin

Peršin je jak prirodni diuretik koji potiče rad bubrega i tako doprinosi izbacivanju suvišne tekućine i toksina.

Celer

Celer je cijenjen prirodni diuretik koji je uz to efikasan u liječenju bubrega i mokraćnih kanala.

Zelena salata

Zelena salata je učinkovit diuretik s obzirom da sadrži kalij, fosfor, kalcij i magnezij, te vitamin C, karoten, vitamin E, vitamine B1, B2, B i niacin. Osim toga, zelena salata u svom sastavu ima 90% vode.

Kupus

S obzirom da potiče pojačano izlučivanje tekućine, kupus se može smatrati učinkovitim diuretikom, a osim toga povoljno djeluje na crijevnu floru i jedan je od poznatijih prirodnih detoksikanata u zimskoj ishrani.

Šparoge

Šparoge su, osim vitaminima i mineralima, osobito kalijem i kalcijem, bogate još mnogim vrijednim tvarima. Odličan su izvor vitamina B6, kalcija, magnezija i cinka, a uz to obiluju alkaloidom asparaginom koji poboljšava funkciju bubrega i tako potiče izbacivanje suvišnih tekućina i toksina.

Brusnica

Brusnica se smatra jednim od najboljih i najefikasnijih diuretika kada je riječ o sprječavanju retencije vode, ali i izlučivanju mokraće iz tijela.

Lubenica

Lubenica se često koristi kao prirodni diuretik s obzirom da je bogata kalijem, fosforom, magnezijem i cinkom, a osim toga ima i visok udio vode, pa se tako povećava njezino diuretsko djelovanje.

Uvin čaj

Uvin čaj popularan je lijek za oboljenja urinarnog trakta. Osim toga, uvin čaj djeluje antimikrobno i diuretski, pa je tako efikasan prirodni diuretik.

Zeleni čaj

Zeleni čaj pomaže kod blage detoksikacije organizma i jedan je od najčešće korištenih prirodnih diuretika, premda ima slabije djelovanje od nekih drugih prirodnih sredstava korištenih u te svrhe.

Jabučni ocat

Kako bi se postigao diuretski učinak preporučuje se  konzumirati tri do četiri puta dnevno dvije čajne žlice jabučnog octa pomiješanog u čaši vode.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.11 / 5   9
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: diuretik, diuretici, prirodni diuretici, prirodni diuretik, diuretici bez recepta, prirodni diuretici za izbacivanje vode, diuretik bez recepta, izbacivanje vode iz organizma prirodnim putem, diuretik tablete bez recepta, cesnjak diuretik,