Proljetna superhrana čiju sezonu morate iskoristiti

borovnice
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Počnite jesti zdravo i odmah ćete se osjećati i izgledati bolje. Evo proljetne superhrane čiju sezonu morate iskoristiti:

Orasi

Orasi su prepuni triptofana, aminokiseline koju tijelo treba da stvori serotonin – hormon sreće. Oni se polako probavljaju, što doprinosi stabilnosti raspoloženja i može pomoći tolerirati stres.

Šparoge

Šparoge su jedan od najboljih izvora folne kiseline. Folna kiselina je važna za sintezu neurotransmitera dopamina, serotonina i norepinefrina. Sve je to presudno za dobro raspoloženje.

Špinat

Ovi ukusni zeleni listovi su veliki izvor željeza (pogotovo ako ne jedete meso), koji je ključna komponenta u crvenim krvnim stanicama koje opskrbljuju naše mišiće kisikom. Spojevi pronađeni u špinatu povećavaju učinkovitost naših mitohondrija, proizvođača energije unutar naših stanica.

Proljetna superhrana

Artičoke

Artičoke su bogate magnezijem, vitalnim mineralom koji je odgovoran za više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu, uključujući i energiju.

Ako ne dobivate dovoljno magnezija, vaši mišići će sporije reagirati i brže ćete se umarati.

Jedna srednja artičoka daje 77 mg magnezija (i samo 60 kalorija!). Ostali top izvori su orasi, mahunarke i cjelovite žitarice.

Jagode

Jagode su bogate antioksidansima koji pomažu u popravljanju štete od okolišnih čimbenika kao što su zagađenje i UV zrake. Osim toga, odličan su izvor vitamina C, koji sprječava nastanak bora i isušivanje kože. Jedite ih ili napravite piling za lice od jagoda.

Jaja

Uz Uskrs obavezno idu jaja. Žumanjci sadrže kolin, ključni nutrijent za pamćenje. Vaše tijelo treba kolin da stvori spoj acetilkolin koji je neophodan za pohranjivanje sjećanja.

Borovnice

Borovnice sadrže vrstu antioksidansa koji se zove antocijan. Oni povećavaju signale između moždanih stanica i poboljšavaju njihovu elastičnost, odnosno poboljšavaju učenje i pamćenje.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.50 / 5 (2 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: tensilen učinkovitost,