Saznajte zašto su suhe marelice dobre za vaše zdravlje

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Marelice su odavno prepoznate kao iznimne namirnice koje doprinose poboljšanju cjelokupnog zdravlja. No, jeste li znali da sušene marelice imaju više hranjivih tvari i nose više zdravstvenih prednosti od svježih?

Prednosti suhih marelica proizlaze iz činjenice da proces sušenja ne oštećuje plod i ne mijenja ili umanjuje njegov hranjivi sastav.

Suhe marelice su vrlo cijenjene i tražene zbog visokog sadržaja beta-karotena, koji je odgovoran za formiranje vitamina A. Beta-karoten pomaže osigurati dobar vid i zaštitu od uobičajenih uzroka oštećenja vida. Ljudi koji redovito uzimaju prirodnu dozu vitamina A su otporniji na razna pogoršanja vida.

Uz beta-karoten, suhe marelice još sadrže željezo, kalcij, kalij, fosfor i vitamin C.

Sušene marelice

Kalcij pomaže u izgradnji jakih kostiju, Vitamin C je odlično sredstvo za jačanje imunološkog sustava, a željezo je bitno u zdravom formiranju hemoglobina koji omogućuje prijenos kisika do organa. Redovna doza od tih nutrijenata pomaže tijelu da se očisti i svakodnevno obnovi tako da vaši organi mogu nastaviti nesmetano obavljati svoje funkcije.

Osim gore navedenog, suhe marelice pomažu i kod još jednog problema. Naime, one su odličan prirodni lijek za problem zatvora i loše probave. Marelice također sprječavaju bolesti kože te čak pomažu i u smanjenju masnih naslaga za zdraviji, vitkiji izgled.

Uvijek birajte organske suhe marelice umjesto onih umjetno tretiranih.

Suhe marelice, poput svih drugih vrsta sušenog voća, imaju dosta kalorija i mnogo šećera, stoga ako želite iskusiti sve njihove benefite za zdravlje, jedite ih umjereno.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - beta karoten - kalcij - marelice - suho voće - vid - željezo

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: suhe marelice, marelica, suha marelica, sušene marelice, marelice, suha kajsija, zasto su dobre suhe marelice, Marelice zdravlje, marelica vitamin a, suha smokva marelica i šljiva kao lijek,