Sjeme piskavice – tradicionalni lijek za moderne probleme

sjeme-piskavice
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Piskavica je jednogodišnja biljka s bijelim cvijećem i žućkasto smeđim sjemenom porijeklom iz Južne Europe i Azije. Sjemenke i listovi piskavice su jako aromatični. Sjemenke imaju blago gorak okus, ali ako ih lagano popržite, oni gube gorčinu. Bogati su vitaminima kao što su tiamin, folna kiselina, riboflavin, niacin te vitaminima A, B6 i C. Od minerala sadrži bakar, kalij, kalcij, željezo, selen, cink, mangan i magnezij. Listovi piskavice su odličan izvor vitamina K.

Sjeme piskavice smanjuje kolesterol

Piskavica sadrži saponine koji pomažu smanjiti tjelesnu apsorpciju kolesterola iz masne hrane. Neke studije također pokazuju saponini da imaju ulogu u smanjenju tjelesne proizvodnje lošeg kolesterola.

Piskavica regulira šećer u krvi i kontrola dijabetesa

Neobična aminokiselina (4HO-Ile), do sada pronađena samo u piskavici, ima moguća anti-dijabetička svojstva. Iranski znanstvenici ukazuju na potencijal 4HO-Ile kao dodatak liječenju dijabetesa tipa 1 i tipa 2.

Poboljšava proizvodnju mlijeka kod dojilja

Piskavica je poznata od davnina kao biljka za povećanje proizvodnje mlijeka. Ostale biljke koje mogu pomoći dojiljama su: čičak, komorač, anis. Prije konzumacije piskavice za ovu svrhu obavezno razgovarajte s liječnikom.

Sastojci piskavice štite od raka

Istraživanja su pokazala da vlakna u piskavici mogu pomoći u prevenciji određenih vrsta raka. Druge studije su pokazale da se saponini u piskavici vežu s toksinima iz hrane i tjeraju ih van, čime se štiti sluznica debelog crijeva od raka.

piskavica

Održava zdravu razinu testosterona

Australska studija otkrila je pozitivan učinak piskavice na fiziološke aspekte muškog libida. Također je otkriveno da može pomoći u održavanju normalne zdrave razine testosterona.

Sjeme piskavice regulira probavu

Sjeme piskavice djeluje umirujuće na gastrointestinalne upale. Osobe bi trebale uzimati piskavicu jednom dnevno i to pola sata prije obroka. Nakon samo dva tjedna, probavni problemi bi trebali biti značajno smanjeni.

Piskavica pomaže kod mršavljenja

Piskavica je odličan dodatak prehrani ako ste u procesu redukcije tjelesne mase. Ova biljka smanjuje apetit te povećava razinu energije.

Piskavica je tradicionalni lijek

Sjeme piskavice se koristi u Indiji, Kini, Srednjem Istoku tisućama godina za liječenje mnogih bolesti i stanja. Piskavica je nadaleko poznata kao tradicionalni lijek za brojne zdravstvene probleme:

  • Biljni čaj napravljen od piskavice, limuna i meda tradicionalno se koristi kao lijek za groznicu.
  • Piskavica se tradicionalno koristi kao lijek za ekcem, opekline i giht.
  • Piskavica se također nekad koristila za poticanje kontrakcije maternice i izazivanje poroda.
  • Ekstrakt piskavice pomaže u balansiranju ženskih hormona, a također za povećanje grudi.
  • Pasta od svježih listova piskavice može pomoći u rastu kose, poboljšanju tena i smanjenju prhuti.

OPREZ! Iako postoje mnoge prednosti korištenja piskavice, toplo se preporučuje savjetovanje s liječnikom jer piskavica u neadekvatnim dozama izaziva vrlo neugodne nuspojave. Piskavicu ne bi smjeli konzumirati tijekom trudnoće jer može izazvati neželjene kontrakcije i ugroziti trudnoću. Alergijski simptomi uključuju bol u prsima, oticanje lica i otežano disanje ili gutanje. Također, pretjerivanje s piskavicom može dovesti do kontraefekta i izazvati proljev, žgaravicu i nadutost.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (2 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: piskavica kao lijek, piskavica sjeme, sjeme od piskavice, piskavica biljka, sjeme piskavice kao lijek, sjeme psikacice, za što su dobre sjemenke piskavice,