Kupnja blendera – koji blender kupiti, savjeti za kvalitetan odabir

blender

Jedna od glavnih razlika među blenderima je njihova cijena. Kreće se od 100 pa sve do nekoliko tisuća kuna. Plaćati više, u većini slučajeva znači i veću kvalitetu, no ponekad se dogodi da skuplji aparati ne znače trajnost ili učinkovitost pri korištenju. Manje skupi blenderi nerijetko iznenade svojim performansama. U nastavku slijede savjeti koje biste trebali slijediti pri kupnji blendera.

Usporedite tip blendera

Ako blender kupujete za izradu Smoothieja i milkshakeova, željet ćete jedan tip blendera. Ako u blender želite ubacivati cijele komade voća, led i sl. trebat ćete nešto drugačije. Postoje 4 osnovna tipa blendera, koji se razlikuju po raznolikosti performansi.

1. Blender visokih performansi

Krase ih jaki motor, brzo rotirajuće oštrice, mogućnost da procesuiraju smrznute namirnice, naprave Smoothieje bez komadića te sokove. Sve u kratkom roku. Cijene im se kreću između 1500 i 3000 kn.

blender

2. Konvencionalni blender

Ovi manje skupi blenderi, namijenjeni su za manje intenzivno procesuiranje. Odnosno, procesuiranje sastojaka za milkshakeove i Smoothieje. Cijene im se kreću između 150 i 900 kn.

Upamtite da nerijetko blender ovakvoga tipa može iznenaditi, neovisno o svojoj cijeni. Raspitajte se među korisnicima takvih blendera što sve mogu, koliko su bučni ili spori kada izvršavaju malo zahtjevnije zadatke (blendanje domaćih maslaca od kikirikija, smrznutog voća i sl.)

blender

3. Osobni blender

Ovo je relativno novi tip blendera, usmjeren na kupce koji vole svoje power shakeove i Smoothieje ponijeti sa sobom. Posuda u kojoj se hrana procesuira najčešće je boca koja se odvoji od bendera, na nju se stavi čep te ju se nosi izvan doma. Ovi blenderi nisu namijenjeni za „teže“ zadatke. Cijena im se kreće od 100 do 700 kn.

4. Štapni mikser

Aparat se ne sastoji od posude, ali posuda može doći u kompletu s njime. Koristi ga se direktnim pritiskom na hranu. Ovaj tip više je komplementaran vašem blenderu, nego zamjena za njega. Cijena mu se kreće između 200 i 700 kn.

blender

Veličina blendera

Neke blendere je lakše spremiti od drugih. Prevelik blender može biti problem ako imate malu kuhinju. Zbog svoje kompaktnosti, štabne miksere je vrlo jednostavno skloniti u neku od ladica, no oni ne mogu zamijeniti performansu blendera koji stoje na radnoj površini kuhinje. Osobni blenderi su dovoljno kompaktni za pohranu u ladice.

Ako namjeravate blender držati na površini kuhinje ili u ladici, bilo bi dobro da znate njegove mjere. Usporedite ih s visinom mjesta na kojemu ga želite držati. Na taj ćete način izbjeći neugodnosti prije nego ste blender kupili. Preporučena potrebna visina iznosi otprilike 45 cm.

Značajke blendera

Veća cijena ne mora uvijek značiti veći broj značajki blendera.

Značajke koje biste trebali uzeti u obzir prilikom kupovine su:

Spremnik (posuda)

Plastični spremnici manje pucaju od staklenih, ali lakše upijaju mirise i mrlje. Također, treba imati na umu koliko je staklo ekološki isplativije. Neovisno o materijalu, ciljajte na spremnik širokog ulaza kako biste ga lakše punili i čistili. Važno je da su na spremniku jasno označene mjere mililitara, tj. litara.

Kontrolni gumbi

Ni jedan tip kontrola nije najbolji, tako da odluku treba donijeti na temelju osobnog izbora.

Kontrole na dodir lakše su za čišćenje (samo brisanje), ali često je njima teže upravljati. Npr. možda ćete morati pritisnuti nekoliko puta kako biste aparat uključili pa isključili. Morat ćete proći kroz niz opcija da biste mu promijenili brzinu.

Gumbi na pritisak omogućavaju lakšu promjenu brzina, no među njima se brže nakuplja prljavština.

Tzv. flip prekidač jednostavan je za čišćenje, ali nudi samo nekoliko opcija procesuiranja.

Brzina

Blender može imati 3 brzine ili pak 16. Tri brzine su najčešće dovoljne. Što ih je više, teže je ustanoviti razliku među njima. Puls opcija, koja eliminira vrijeme u kojemu biste trebali pritisnuti gumb da blender počne i stane s procesuiranjem, omogućuje veću preciznost prilikom blendanja osjetljivih sastojaka. Neki blenderi visokih performansi u svojim opcijama nude programe za Smoothieje, sokove ili vruće juhe.

Snaga

Uočit ćete da većina proizvođača tvrdi kako više watti omogućava bolji rad blendera. Ova „činjenica“ nije uvijek istinita zato što su dizajn oštrice i oblik spremnika također faktori kvalitete rada blendera. Ovo ne znači da veća snaga ne daje dosljednije rezultate.

Snage se kreće od oko 300 do 1000 W.

Garancija

Kao i kod svakog proizvoda, opseg i dužina trajanja garancije indikator su vremena za koje proizvođač očekuje da će proizvod funkcionirati bez teškoća. Neki blenderi visokih performansa nude garancije u trajanju i do 8 godina, dok jeftiniji mogu imati garanciju do godine dana.

Video s dodatnim savjetima:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kupnja blendera – koji blender kupiti, savjeti za kvalitetan odabir

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Procesuira se kriminalce, sastojke se procesira, iako ni to nije točno. Hrvatska riječ je obrađuje. Nikako procesuira haha!

 2. Snaga se mjeri u watt-ima a ne u voltima. Napon se mjeri u voltima, npr 220 V a snaga motora je 200 watta, 600 watta ili koliko već je. Jači motori troše više struje ali lakše obavi zadani zadatak. Ako je motor jači on će se lakše okretati pod opterečenjem, samim time će se manje zagrijavati nego ako je motor slabiji.
  Ovako bi bilo ispravno napisano. Nije da cjepidlačim nego ljude se zbuni kad gledaju deklaracije na uređajima nigdje neće pisati 1000 V ali će pisati 1000 W (Watta) ili 600 Watt itd
  Uočit ćete da većina proizvođača tvrdi kako veća snaga (watta) nudi bolji rad blendera. Ova „činjenica“ nije uvijek istinita zato što su dizajn oštrice i oblik spremnika također faktori kvalitete rada blendera. Ovo ne znači da veća snaga (watt) ne daje dosljednije rezultate.

  snaga u watt-ima se kreće od oko 300 W do 1000 W a i više.