Sok od bazge – priprema i ljekovita svojstva

Pripravci od bazge, osim što su ukusni, mogu nam pružiti i razne zdravstvene dobrobiti. Bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje, a uvelike se koristi u prevenciji gripe i prehlade, zbog svoje mogućnosti da ojača imunitet.

Mnogi smatraju kako bazga prevenira od karcinoma i liječi od degenerativnih bolesti, zbog flavonoida koje sadrži. Također, priprema parne kupke od bazge pomaže kod respiratornih oboljenja kao što su bronhitis i astma, a ujedno i pomaže liječenju kožnih bolesti.

Osim što je bogata moćnim antioksidansima flavonoidima, bazga sadrži i vitamine A, B i C, karotene, tanine i glikozide.

Bazga

Priprema soka od bazge

Za sok od bazge će vam biti potrebno:

 • 40 cvjetova bazge
 • 4 l vode
 • 4 kg šećera
 • sok od 4 limuna

U vreloj vodi prokuhajte 4 litre vode i 4 kile šećera, a onda time prelijte cvjetove bazge. Kada se tekućina ohladi, u nju dodajte sok od 4 limuna i ostavite 24 sata da odstoji. Nakon proteklog vremena procijedite kroz cjediljku ili gazu, a zatim ulijte u staklene boce.

Sok od bazge u dobro zatvorenim staklenim bocama može stajati i do tri godine.

Također, možete pripremiti i čaj od bazge, kojeg možete konzumirati ili ga skuhati za parnu kupku. Recept za čaj od bazge možete pronaći ovdje.

Ocjenite članak

2.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sok od bazge – priprema i ljekovita svojstva

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Odličan članak, jako korisno!
  Zanima me da kako prepoznati dobar sok od bazge što prodaju razni opg-ovi…Naime naručila bih bazgu, ali vidim da imaju veliku cijenu s obzirom na druge pa nisam sigurna naručiti ili ne. Zanima me vaše stručno mišljenje kakav sok od bazge mora biti i koja je razlika od proizvođača do proizvođača.
  Hvala unaprijed
  Karla

  • Poštovana, kako bi sok ili sirup od bazge bio dobar, trebao bi biti bez kemikalija i konzervansa, cvjetovi bazge bi trebali biti ubrani daleko od prometnica i ostalih zagađivača okoliša te bi se osebujan miris bazge svakako trebao osjetiti nakon otvaranja boce soka. Od proizvođača do proizvođača se razlikuju način pripreme i pojedini sastojci, a cijene se kreću uglavnom od 25 do 45 kuna.