Stevia – 10 puta slađa (i zdravija) od šećera

stevia

Stevia Rebaudiana je biljka koja raste u divljinama Paragvaja i Brazila. Listovi joj obiluju slatkim okusom i zbog toga je Stevia Rebaudiana jedinstvena u svojem rodu koji čini oko 300 vrsta.

Lišće biljke su kao sladilo koristili još domoroci, a prva zabilježena uporaba u moderno doba zabilježena je 1887. godine.

Gdje se Stevia uzgaja?

Klima u Paragvaju i Brazilu najpogodnija je za uzgoj. Stevia se uzgaja i u Japanu, Kini te u novije vrijeme i u Kaliforniji te na jugu Engleske.  Hrvatski poljoprivrednici također ekperimentiraju s uzgojem ove slatke biljke. Što se konzumacije tiče, Japanska kuhinja najviše koristi steviu, a sljedi ju kineska kuhinja.

Može li Stevia zamijeniti šećer u prehrani?

Svakako. Rafinirani, bijeli šećer lišen je bilo kakve nutritivne vrijednosti, s njime jedete ‘prazne kalorije’. Uz to, konzumacija bijelog šećera veže se uz brojne bolesti, ponajprije diabetes. Stevia je 10 puta slađa od šećera, a nema neželjenih zdravstvenih posljedica.

Kako Stevia izgleda, koliko je slatka i s čime se miješa?

Kako se radi od listova, ekstrakt Stevie je zelene boje. Taj ekstrakt je 10 do 15 puta slađi od rafiniranog šećera. Ipak, on ima i manu. Listovi uz slatkoću posjeduju i gorčinu koja se osjeti u ustima nakon prve, slatke faze.

Zelene listiće i prah listića potrebno je pripremiti za korištenje. Pročitatajte upute:

Zeleni prah stevije- kako ga koristiti?

Rafinirani ekstrakt Stevie (steviosides) je bijele  boje i on je 200 do 300 puta slađi od šećera. Taj ekstrakt toliko je sladak da se prije konzumacije mora razrijediti. Za to se koristi eritritol, šećerni alkohol koji se u prehrambenoj industriji koristi se kao zamjena za saharozu. On posjeduje slatkoću jačine 70% one kod šećera. Eritritol ne podiže razinu šećera u krvi i ima nisku energetsku vrijednost pa je idealan za miješanje sa Steviom.

Gotova hrana koja sadrži Steviu

Niste nikad probali Steviu? Vjerojatno se varate. Ona se nalazi u mnogim poznatim jelima i pićima, točnije u njihovim suger-free verzijama. Neki proizvodi koji sadrže Steviu su Coca cola light i Wrigley žvakaće gume.

Može li Stevia zamijeniti umjetne zaslađivače?

Da. Umjetni zaslađivači poput aspartama mogu biti štetni. Konkretno, aspartam može štetno djelovati na mozak. Stevia je prirodna i sigurna alternativa.

Diže li Stevia razinu šećera u krvi?

Ne. Neka istraživanja pokazala su vrlo zanimljiv podatak, da Stevia može i spustiti razinu šećera u krvi. Ta istraživanja još se moraju provjeriti.

Stevia i dijabetes

Stevia može biti dio zdrave prehrane svakoga tko ima povišenu razinu šećera u krvi jer ju ona ne podiže i stoga je pogodna za dijabetičare. Ipak, prije nego uvedete bilo koji zaslađivač u prehranu, pa tako i Steviu, konzultirajte se sa svojim liječnikom.

Koliko Stevia ima kalorija?

Stevia ima 0 kalorija.

Može li se Stevia dodavati jelima pri kuhanju?

Svakako. Ona je otporna na vrućinu i zadržava svoj kemijski sastav pa je pogodna za pripremu jela i kolača.

Gdje kupiti Steviu?

Stevia je u Hrvatskoj još prilično nepoznata, ali to se kao i u ostatku svijeta ubrzano mijenja. Možete ju kupiti u trgovinama zdrave hrane kao i u nekim web-shopovima. Stevia se prodaje kao čisti ekstrakt ili pomiješana s npr. inulinom. Može se nabaviti i u tableticama poput umjetnih sladila.

Uzgoj od doma

Steviju možete uzgajati i kao sobnu biljku ili u rasadniku. Za uzgoj vam je potrebno sjeme stevije i upute o uzgoju.

Prestanite jesti slatko

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Stevia – 10 puta slađa (i zdravija) od šećera

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje