Suhe šljive za bolju probavu i cjelokupno zdravlje

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Suhe šljive zadržavaju sve hranjive nutrijente i nakon procesa sušenja te predstavljaju pravu zdravu energetsku bombu. Izgledom nalikuju na velike, crne grožđice. Suhe šljive pružaju brojne zdravstvene dobrobiti, a u nastavku teksta pročitajte koje to hranjive tvari se skrivaju u ovom dragocjenom voću.

Suhe šljive su bogate vlaknima

Jedna šalica suhih šljiva ima čak 12,4 grama vlakana. Vlakna iz šljiva će pomoći svima koji pate od kroničnog zatvora. Istraživanje objavljeno 2011. u “Alimentary Pharmacology and Therapeutics” ukazuje na to da su suhe šljive učinkovitije od psyllium vlakana.

Naime, pacijenti s kroničnim zatvor su doživjeli bolji oporavak od pola šalice suhih šljiva dnevno nego od psylliuma tijekom osam tjedana istraživanja.

Sadrže vitamin K

Jedite suhe šljive da zadovoljite dnevne potrebe za vitaminom K! Porcija suhih šljiva osigurava 129 posto preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina, što je važno za normalno zgrušavanje krvi.

Znanstvenici ističu da je nedostatak vitamina K kod starijih ljudi u korelaciji s određenim medicinskim stanjima, kao što su osteoporoza i ateroskleroza, pa uključivanje suhih šljiva u prehranu može pomoći izbjeći te probleme.

Suhe šljive

Suhe šljive sadrže kalij

Jedna porcija sušenih šljiva sadrži 36 posto dnevne doze kalija. Kalij pomaže u osiguravanju pravilnog funkcioniranja srca i prijenosu živčanih impulsa kroz tijelo. Također može pozitivno utjecati na zdravlje kostiju.

Bogate su vitaminom A

U porciji suhih šljiva nalazi se 27 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A. To čini suhe šljive dobrim izborom za zdravlje očijuvitamin A poboljšava vid noću i štiti rožnicu. Vitamin A je također koristan za imunološki sustav u cjelini.

Savjeti za kraj

Iako su suhe šljive iznimno zdrave, one imaju previše kalorija, samo 6-8 komada (ovisno o veličini) sadrži čak 150 kalorija. Cijela šalica suhih šljiva ima gotovo 500 kalorija! Ograničite grickanje suhih šljiva na 100-200 kalorija.

One također sadrže puno prirodnih šećera, stoga se ne preporučuju dijabetičarima. Kombiniranje suhih šljiva s hranom niskog glikemijskog indeksa, kao što su orasi ili nemasno mlijeko, može pomoći u kontroliranju razine šećera u krvi te suzbijanju apetita.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - kalij - probava - šljive - suhe šljive - suho voće - vitamin K - zatvor

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3 / 5 (2 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: suhe šljive kalorije, sihe sljive, sljive za probavu, suha sljiva, suha šljiva kalorije, suha sljiva zdravlje, suhe sljive dnevno, suhe sljive za probavu,