Vege prehrana: Zašto je važno jesti raznovrsno?

vege prehrana

Budući da se vegetarijanska prehrana sastoji pretežno od voća, povrća i žitarica, to omogućava svakodnevni unos vitamina i minerala koji su neophodni za zdravlje. No, postoji jedna opasnost: rutina i jednolična ishrana! Upravo to se dogodilo i meni.

Nakon dugogodišnje vegetarijanske ishrane, živjela sam u uvjerenju da se hranim zdravo i da mojem organizmu ne manjka vitamina i minerala. Dok me jednoga dana nije svladao virus, a potom sam dobila i osipe na koži. Znakovi umanjenog imuniteta.

Ali, kako je to moguće?

Postavljajući sebi to pitanje, otišla sam do obližnje apoteke u kojoj su mjerili vitaminsko-mineralni status. I doživjela šok! Imala sam manjak vitamina A, B1, B2, B6, C, E, cinka, selena, folne kiseline… S nevjericom , bočicom multivitaminskih suplemenata i svojim rezultatima na papiru izašla sam iz apoteke. Trebalo mi je nekoliko dana da prihvatim to što sam saznala, a onda i da napravim „plan akcije“. Uz ogromnu narančastu tabletu multivitamina, povećala sam unos svježeg voća i povrća i proizvoda od meda, te orašastog voća. Ponovo, nakon pola godine moje super-ishrane, šok! Moj vitaminsko-mineralni status ponovo je bio nizak!

U međuvremenu, dobila sam „ozbiljan“ osip na koži i uradila test intolerancije na hranu. Ponovo sam s nevjericom gledala u listu namirnica koje sam „vrtjela“ u ishrani – bile su crvene (izazivale su alergensku reakciju). Budući da sam zaista morala nešto da promijenim, odlučila sam se pridržavati rezultata testa, te sam u ishranu uvela mnoštvo namirnica (koje do tada „nisam voljela“ i nisam konzumirala) , a smanjila, odnosno, potpuno izbacila one koje sam svakodnevno jela. U međuvremenu prestala sam piti multivitaminske suplemente. Nakon samo dva mjeseca , moj vitaminsko-mineralni status bio je odličan! I to bez suplemenata! Ponovo sam bila u nevjerici.
To me je dovelo do spoznaje da je ključ prehrane u raznovrsnosti!

Moja monotona prehrana, s jednoličnim namirnicama, dovela je do intolerancije, s jedne strane, i do manjka vitamina i minerala , s druge.

Tek kada sam uvela u prehranu namirnice koje ranije nisam konzumirala (razno povrće poput kelja, zatim sjemenke, klice, druge vrste žitarica-ječam, raž, zob) moji vitamini i minerali vratili su se na normalne vrijednosti.

U prirodi, povrće i voće smjenjuju se sezonski

Naši preci nisu imali prilike da jedu uvezeno povrće i voće , te da usred zime konzumiraju patlidžan, avokado ili paradajz. Jeli su ono što je bilo dostupno u sezoni, a sa svakim godišnjim dobom, repertoar voća i povrća bi se mijenjao. Tako su bili „primorani“ da jedu raznovrsno. No, danas, kada možemo jesti svježe i smrznuto voće i povrće tijekom cijele godine, možemo upasti u zamku jednolične ishrane, s onim namirnicama u kojima uživamo najviše, ili upasti u rutinu kuhanja, spremajući ona jela na koja smo „navikli“.
Upravo zato važno je eksperimentirati u kuhinji i na tanjuru- probati nove kombinacije povrća, voća, nove okuse, uvrstiti ponekad na jelovnik i one namirnice koje „ne volimo“ i koje nismo do tada jeli. Tada ćemo dobiti ono najbolje iz hrane. A, možda, razveseliti i naše najbliže novim receptom kojega smo isprobali.

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vege prehrana: Zašto je važno jesti raznovrsno?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.