Vegetarijanac ste? Evo koje testove biste trebali napraviti…

vegetarijanci

Ukoliko ste vegetarijanac, vjerujem da ste konstantno izloženi kritikama vaših najmilijih, vašeg liječnika, poznanika, kolega… Nerijetko ćete čuti da „ne možete živjeti od salate“, da biljnom ishranom ne možete dobiti dovoljnu količinu proteina (pogledajte: Je li vegetarijanska prehrana zaista dovoljna? Riješite se sumnje o nedostatku bjelančevina!), da ćete oboljeti od perniciozne anemije (oboljenje nastalo uslijed manjka vitamina B12), da ćete dobiti anemiju…

Prvenstveno, za vašu sigurnost i samouvjerenost, preporučujem vam da se redovito podvrgavate medicinskim pretragama. Uzgred, rezultati testa dobar su odgovor i na kritike (kada vam neko bude sljedeći puta govorio o „nedostacima“ vegetarijanske ishrane).

Test vitamina B12

To što ste vegetarijanac, ne mora da obavezno znači da vam već nedostaje ovog vitamina.

Prim. Dr. Dušan Živić, autor emisije i knjige „Tajna hrane“ prokomentirao je manjak životinjskih izvora VB12 u prehrani ljudi iz Azije: „Vrlo je zanimljivo kako opstaju vegani iz zabačenih dijelova Azije i Indije, koji iz vjerskih i drugih razloga rijetko ili nikad ne jedu ili nisu jeli životinjske namirnice, a uz to su vrlo daleko od farmaceutske industrije?“

VB12 prisutan je i u nekim biljnima namirnicama ( pčelinji polen, šitake gljive, napitak od kombucha-gljive, prah macae, pivski kvasac…), no znanstvenici se još uvijek spore oko toga da li je VB12 iz ovih izvora pogodan za apsorpciju u našem organizmu ili ne.

No, to ne znači da trenutak nakon što ste pročitali ovaj članak odete ravno u ljekarnu i kupite bočicu suplemenata!

Preporučujem da jednom ili dva puta godišnje izmjerite količinu vitamina B12 i sami se uvjerite da li vam vaša prehrana zadovoljava potrebe za ovim vitaminom. Za upotrebu suplemenata savjetujte se sa svojim liječnikom.

Razina željeza u krvi

Mada je malo vjerojatno da ćete biti anemični, ukoliko ste na vegetarijanskoj prehrani, no ukoliko iz svoje prehrane izostavljate namirnice bogate željezom (cikla, špinat, prokula, rajčica, grah, slanutak, leća, orašasti plodovi, šljive, grožđe, tofu), onda biste trebali redovito kontrolirati razinu željeza u krvi.

Test intolerancije na hranu

Bez obzira na vrstu namirnica koje jedete, ukoliko imate intoleranciju na neke od njih, nećete moći apsorbirati potrebne vitamine i minerale iz istih. Test intolerancije na hranu meni je pomogao da dovedem u red vitaminsko-mineralni status (pogledajte: Vege prehrana: Zašto je važno jesti raznovrsno). Rezultati testa možda će vas iznenaditi i moguće je da ćete trebati prilagoditi prehranu vrsti namirnica koja vama odgovara, no dobrobiti koje slijede su toga vrijedne.

Vitaminsko – mineralni status

Preporučujem da redovito provjeravate vitaminsko-mineralni status (najbolje nekoliko puta godišnje), da biste bili sigurni da je vaša prehrana potpuna i uravnotežena. Nedostatak nekog od vitamina ili minerala upozorenje je da ste neku grupu namirnica zapostavili i rani pokazatelj slabosti organizma.

Ukoliko još uvijek niste pročitali knjigu „Liječnički savjetnik  za vegetarijance“ (autor dr. Med. Hans Gunter Kugler), neka vam to bude sljedeći prioritet!

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vegetarijanac ste? Evo koje testove biste trebali napraviti…

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.