Vegetarijanski izvori selena – minerala za dobro zdravlje i dug život

brazilski oraščići

Selen je esecijalni (organizmu neophodan)  oligoelement nužan za život, budući da sudjeluje u radu 25 životno važnih enzima znanih kao selenoproteini. Selen učestvuje u izgradnji vitamina C, kao i ostalih antioksidanata u organizmu (antiksidanti su tvari koje organizam štite od nastanka raka). 

Selen je važan za zaštitu srca i krvnih žila, pa je učestalost bolesti srca najviša u područjima u kojima je unos  selena prehranom niži.  Selen jača imuni susutav organizma, neutrališe djelovanje teških metala i kancerogenih tvari (tvari koje potječu nastanak raka). Nedostatak selena otežava rad srca, uzrokuje osjetljivost na infekcije, povećava rizik od nastanka raka, te dovodi do bržeg strenja kože.

Ukoliko čitate o izvorima selena u časopisima i knjigama o zdravlju, možete uočiti da se kao najbolji izvori selena navode različite vrste mesa i plodovi mora, no malo je poznato da su najbogatiji izvor selelna u hrani zapravo brazilski oraščići! Dobar izvor selena su i drugi orasi kao indijski orasi i makadamija orah, te suncokretove sjemenke.

Integralne žitarice također su jedan od bogatijih izvora selena (razlog više da jedemo cjelovite žitarice), kao i ječam i gljive.

Možda će vas iznenaditi kad pročitate da su datule (hurme) voće koje sadrži najviše selena! Ukoliko želite da svoju prehranu obogatite selenom, datule su namirnica za vas! Nakon datula, druge po sadržaju selena  su banane, zatim grožđice, te bobičasto voće. No, datule su „kraljice selena“ (sadrže ga tri puta nego banane!).

Sadržaj selena u hrani ovisan je o stupnju njegove prisutnosti u tlu. Čak i ako su razine selena u tlu primjerene, sumpor sadržan u umjetnim gnojivima i kiselim kišama koće upijanje selena iz tla. Unos selena, prema procjenama stručnjaka, u zemljama Europe u stalnom je opadanju, zbog prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava u uzgoju hrane (još jedan razlog da damjemo preddnost ekološki uzgojenoj, organskoj hrani).

Imajte na umu da mi svakom plaćenom kunom, konvertibinlom markom, eurom, dolarom dajemo svoj glas- pesticidimai osiromašenom tlu sa osiromašenim namirnicama ili zdravoj, organskoj hrani!

S ljubavlju, Danijela!

.

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4.17 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vegetarijanski izvori selena – minerala za dobro zdravlje i dug život

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. NajprijeHVALA na tolikom trudu.Neka Vam Bog(ma kako Ga zvali) da dug život na našu, a mislim i na Vašu radost.Komentar na kraju ovoga članka Vam je….Moje duboko poštovanje.
    Yadava das