Kurkuma, turmerik (Curcuma longa) Turmeric

kurkuma

Kurkuma je biljka srodna đumbiru i dobiva se mljevenjem suhog korijena biljke Curcuma longa. Prah je žute boje, ugodna mirisa i blagog okusa.

Kurkuma je začin koji se može dodavati u sva jela, slana i slatka. U industriji se koristi kao jestiva boja u zamjenu za jaja (tjestenine, sladoledi, kolači itd.). U istu svrhu može se koristiti i u domaćinstvu, a u Indiji se koristi i za bojanje tkanina.

Kurkuma je izuzetno važan začin jer pomaže boljoj resorpciji bjelančevina iz hrane, djeluje i kao pročišćivač krvi te se koristi kod viška mokraćne kiseline u tijelu.

Mokraćna kiselina se zahvaljujući kurkumi, izlučuje putem znoja te tako rasterećuje bubrege. U kombinaciji s gheejem (maslom) dobra je za brže zarastanje rana i opeklina, a može se koristiti i kao pomoć u terapiji čira na želucu.

Kurkuma se stavlja i u neke kreme za lice protiv bubuljica. Kurkumu bi trebali uključiti u svakodnevnu prehranu jer ima i jako antikancerogeno djelovanje.

Saznajte više o ljekovitosti kurkume u sljedećim člancima:

Ocjenite članak

4.20 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kurkuma, turmerik (Curcuma longa) Turmeric

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Da li se kurkuma mesa sa crnim biberom za koriscenje radi boljeg delovanja pri unosenju.

    • Poštovana, tako je, crni papar pojačava djelovanje kurkume, zato bi se trebali konzumirati zajedno.