Zašto su datulje dobre za zdravlje?

datulje

Datulje sadrže mnogo fruktoze i imaju visok glikemijski indeks, što može povećati razinu šećera u krvi, ali one se ipak smatraju dobrom zamjenom za šećer.

Zašto? Jer su datulje bombe zdravlja. Četiri datulje (30 grama) imaju oko 90 kalorija, jedan gram bjelančevina, 13 miligrama kalcija, 2,8 grama vlakana i još velik broj drugih hranjivih tvari.

Odlična stvar kod datulja je što će vas odmah napuniti energijom i revitalizirati tijelo.

Datulja je bogata vitaminom B, vitaminom koji poboljšava performanse mozga i pomaže ostvariti bolje rezultate na  testovima (osobito B6 vitamin).

Datulje

 

Također sadrži vitamin A koji je vrlo bitan za dobar vid i zdravu kožu. U datuljama se još može pronaći i vitamin K koji igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Nedostatak ovog vitamina može rezultirati raznim hemoragičnim bolestima.

Postoji najmanje 15 minerala u datuljama, uključujući kalcij, magnezij, mangan, cink, bakar (pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica), željezo, selen i kalij.

Datulje su dobre za čišćenje organizma od toksina. Soka od datulja pomaže u liječenju grlobolje i prehlade. Sačuvajte zdravlje uz pomoć datulja!

Vodič kroz suho voće

Saznajte više o vlaknima u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

3.38 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zašto su datulje dobre za zdravlje?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.