Acai bobice – dobrobiti i recepti

acai_bobice
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Acai [asaí] bobice su crvenoljubičaste boje, veličine zrna grožđa, a pune sitnih sjemenki poput šipka koje se ubiru s visokih stabala palmi koje rastu uz obalu Amazone.

Južnoamerički stanovnici tradicionalno koriste acai za liječenje problema probavnog sustava, posebno za rješavanje parazitskih infekcija. Tamo se često kombinira s korijenom manioke u ukusnom varivu.

acai_drvo

Okus ovog voća ujedinjuje arome šumskog voća i čokolade, a kad mu se pripišu i dobrobiti koje nosi za ljudsko zdravlje, jasno je zašto je acai postao trend u kvalitetnoj prehrani.

U dućanima ga najčešće nalazimo kao sok, čaj ili prah jer ga je vrlo teško uvesti iz Amazone dovoljno brzo da ne izgubi svoju svježinu i zdrave sastojke.

Zdravstvene dobrobiti acai bobica

Ovo voće sadrži visoke koncentracije sastojaka koji djeluju blagotvorno na ljudsko zdravlje zbog čega acai opravdano ulazi u kategoriju “superhrane”.

  • Antioksidansi – smatra se da acai bobice sadrže još više antioksidansa od borovnica, brusnica, jagoda i malina koje su inače poznate po visokoj količini ovog nutrijenta. Tamna boja bobica dolazi od antocijanina, antioksidansa koji dokazano snižava kolesterol, a time i šanse za razvoj koronarnih bolesti. Antioksidansi također uništavaju slobodne radikale i zaustavljaju rast malignih stanica što ih čini važnim sastojkom u prevenciji razvoja karcinoma. Acai bobice zbog visoke koncentracije antioksidansa koriste se i u kozmetičkoj industriji u borbi protiv starenja.acai_prah
  • Alternativa nezdravim šećerima – iako se donedavno smatralo kako bobice ove biljke intenzivno ubrzavaju mršavljenje, čini se da je acai ovdje djelotvoran koliko i drugo slično voće. Njegovo najjače oružje njegov je izvrstan okus zbog kojeg ćete zaboraviti na slatkiše pune bijelog šećera iz dućana.
  • Bogat vitaminima A, C i E – visoka koncentracija C vitamina u ovom voću čini ga odličnim za podizanje imuniteta, vitamin A dokazano štiti vid, a kombinacija A i E vitamina u acai bobicama pomaže u njezi osjetljive i suhe kože.
  • Prehrambena vlakna – svakodnevni unos vlakana važan je za pravilan rad probavnog sustava, a razine vlakana u acai bobicama pomažu protiv zatvora i proljeva.
  • Nezasićene masne kiseline – sastav masnih kiselina u acai bobicama sličan je sastavu onih u maslinovom ulju, što znači da je voće bogato omega-3 masnim kiselinama koje pojačavaju osjetljivost receptora na inzulin te time sprječavaju razvoj dijabetesa tipa 2 i upalnih procesa u organizmu.

Acai sok ili čaj možete konzumirati direktno iz pakiranja, a već male količine bobica u obliku soka ili praha učinit će svaki obrok ukusnijim i zdravijim, zbog čega donosimo nekoliko recepata u kojima možete iskušati ovo južnoameričko voće:

Acai smoothie od bademovog mlijeka

Sastojci za dvije osobe: 250 ml nezaslađenog bademovog mlijeka, 1 banana, 1 šalica smrznutih acai bobica ili 1 šalica acai soka, 1 šalica borovnica (svježih ili smrznutih), 1 šalica jagoda.

Sastojke stavite u blender i miksajte do željene teksture. Umjesto bademovog mlijeka možete koristiti i kravlje ili sojino, ali je bademovo ipak zdravija opcija jer ne sadrži laktozu i gluten. Ako koristite sok umjesto smrznutih bobica, umanjite količinu mlijeka za 50 ml.

acai_smoothie

Zdravi doručak sa žitaricama i acai prahom

Sastojci: 250 ml rižinog mlijeka, 1 žlica acai praha, 100 g žitarica, 2 čajne žličice sjemenki šipka, šumsko voće po izboru.

U rižino mlijeko jednostavno redom umiješajte ostale sastojke. Ovaj zasitan doručak bogat vitaminima priprema se u nekoliko minuta, a napunit će organizam potrebnom energijom za čitav dan.

acai_dorucak

Acai u zdjeli sa zelenim povrćem

Sastojci: 1 šalica nezaslađenog bademovog mlijeka, 1 žlica acai praha, 1 šalica narezanih listova kelja, 1 šalica jagoda, ½  šalice borovnica.

Sastojci se uliju u blender i miksaju do željene teksture. Po želji se može posložiti posipano chia sjemenkama ili kokosom. Ovaj zdravi obrok vraća energiju i odličan je izbor za početak radnog dana. 

acai_s_povrcem

Gdje kupiti acai?

Svježe bobice teško je naći zbog teškog transporta namirnice iz Južne Amerike. Ipak, smrznuto voće ne gubi mnogo nutritivnih vrijednosti, a moguće ga je pronaći u dućanima specijaliziranima za zdravu prehranu.

U ljekarnama se prodaje u obliku praha i tableta, a kao čaj ili sok možete ga kupiti u dućanima mješovite robe.

Prah od acai bobica najpraktičniji je za svakodnevnu upotrebu u spremanju obroka. Iako visoka cijena praha, koja iznosi oko 150 kuna za pakiranje od 100 grama, može obeshrabriti kupce, treba imati na umu dan se u uobičajen obrok za jednu osobu stavlja tek jedna žlica praha.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: acai bobice, acai čaj, konzumacija acai praha,