Zdravo vegetarijanski: gurmansko vegetarijansko-vegansko kuhanje sa samoniklim biljem

kuhanje

“Zdravo vegetarijski” projekat je udruge Glas Životinja, kojima je bio za cilj da na radionicama zdravog vegetarijanskog-veganskog kuhanja pokažu da hrana bez mesa može biti pravi gurmanski užitak, kada je pripremljena sa malo mašte i umijeća, te da hrana može da nas hrani i liječi. Ja sam toliko bila oduševljana njihovim projetkom, da sam poželjela da uradim intervju sa ekipom “Zdravo vegetarijanski”. Razgovarala sam sa Slavicom i Tinom, koje orgazuju ove radionice u srcu  Zagreba.  U zanimljivom i poučnom  tekstu koji slijedi aznajte šta sve možete naučiti na jednoj od njihovih radionica- možda se nakon čitanja odlučite i prijaviti  😀 !

vegetarijansko kuhanje

P: Kada i kako je započeo projekat “Zdravo vegetarijanski”?

O: Projekt Udruge za širenje svijesti o jedinstvu čovjeka, prirode i životinje “Glas životinja” koji smo nazvali “Zdravo vegetarijanski” započeo je idejom da se ljudima približi bezmesna prehrana kao kreativna i gurmanska.

Znači, želimo prenijeti ljudima da pripremanje bezmesnih jela može biti jedna kreativna igra i radost koja nam pruža zadovoljstvo za sva osjetila; da hrana koja nas hrani i liječi može biti izvrsnog okusa i predivnog izgleda.

P: Ko su saradnici na projektu?

O: Više članova udruge je uključeno u projekt – od organizacije, snimanja radionica, pomaganja kod radionica, informiranja putem interneta i društvenih mreža. Radionice vodi Slavica Čulić, autorica dviju vegetarijanskih odnosno veganskih kuharica, također članica udruge. Za organizaciju se brinu Tanja Jermen i Tina Tabak, predsjednica “Glasa životinja”.

ZDRAVO VEGETARIJANSKI

P: Koliko često i gdje se održavaju radionice zdravog kuhanja Kreni Vegetarijanski?

O: S radionicama koje traju  tri do tri i pola sata, započeli smo u lipnju ove godine, no dobar glas se brzo proširio. Zbog preseljenja u novi prostor Udruge napravili smo sada malu pauzu, no ubrzo krećemo dalje s novim ciklusom. Daljnje radionice potiču i sami sudionici radionica svojim upitima u kojima traže nove radionice i vesele se da mogu sudjelovati.

P: Šta polaznici mogu da nauče na radionicama?

O: Polaznici nauče kako iz jednostavnih namirnica mogu pripremiti gurmanska cjelovita jela. Pravi je doživljaj kombinirati samonikle biljke sa žitaricama i mahunarkama gdje se mirisi i okusi upotpunjuju.

Polaznici dobivaju istinsko iskustvo da hrana pripremljena bez mesa može biti vrlo ukusna!

P: Kakvi su utisci koji polaznici imaju po zvaršetku radionice?

O: Utisci polaznika su izuzetno zanimljivi i nama poticajni za daljnji rad. Svi su poslije ozarena lica, puni dojmova i zainteresirani dalje učiti kako bi obogatili svoje kulinarske sposobnosti i tako dobili nove ideje za pripremanje svakodnevnih obroka.

vegetarijanski obrok

P: Koji su izazovi sa kojima se suočavate u radu?

O: Za nas je izazov napraviti dobru atmosferu i često se prema ponuđenim temama dogodi neka spontanost pa se po trenutnoj inspiraciji pripremaju i neka jela ili napici prema raspoloženju grupe.

P: Kakvi su vam planovi za budući rad?

Planiramo ponuditi edukativne radionice u kojima će se promicati samoniklo ljekovito i jestivo bilje koje raste u izobilju i može nam pružiti potrebne vrijednosti za naše izvrsno zdravlje. Kroz praktično iskustvo radionica moguće je naučiti koristiti samoniklo bilje u pripremi raznovrsnih napitaka, slanih i slatkih jela. Također se i neka tradicionalna jela mogu obogatiti samoniklim biljem npr. koprivom, tratinčicom, portulakom, maslačkom, divljim lukom

Jeste li znali?
kopriva sadrži 20 puta više C vitamina od zelene salate,
– proso spada u namirnice najbogatije mineralnim tvarima,
– portulak je ljekovita biljka bogata omega-3 masnim kiselinama,
– matičnjak je biljka koja sadrži antidepresivna svojstva, nazvan je “biljka koja uveseljava srce”

P: Kada je u planu sljedeća radionica i kkao se zainteresovani mogu prijaviti?

O: S novim radionicama započinjemo s početkom nove 2014. godine i svi zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail adresu udruge Glas zivotinja: [email protected] ili na Facebook stranici Zdravo Vegetarijanski: www.facebook.com/ZdravoVegetarijanski

voćna čarolija vegetarijansko jelo

“ZDRAVO VEGETARIJANSKI” SA SLAVICOM ČULIĆ:
Što ćete kuhati: Namaz od leće, moćna juha (kopriva,bučine sjemenke,mrkva,zobene pahuljice,bosiljak…), proso s divljim povrćem, lepinje s koprivom, salata iznenađenja, kukuruzna zljevanka sa voćem, osvježavajući napitak (matičnjak, komorač, kopriva…

 zdravi napitak

P: Šta je, po vašem mišljenju važno poručiti ljudima koji žele da se hrane vegetarijanski?

O: Poštovani čitatelji, pružite si mogućnost doživljaja kuhanja na jedan novi način. Otkrijte iznova bogatstvo prirode koja se u obilju daruje na najrazličitije načine i obogaćuje nas svojim vrijednostima. Uvođenjem ovakve kreativne bezmesne kuhinje u svoju prehranu, makar samo povremeno, osim što jačate snage svoga organizma, više se povezujete s prirodom te spašavate ponekoj životinji život. A nije li to vrijedno našeg truda!

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zdravo vegetarijanski: gurmansko vegetarijansko-vegansko kuhanje sa samoniklim biljem

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.