Zdravstvene prednosti konzumiranja cikle

cikla
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Cikla je bogata esencijalnim hranjivim tvarima, poput vitamina B, željeza, mangana, bakra, magnezija i kalija. Ona je zlatni rudnik zdravlja i daje vam nutrijente koje ne možete dobiti iz drugih namirnica.

U nastavku pročitajte nekoliko stvari koje se događaju vašem tijelu kada jedete ciklu.

Krvni tlak se poboljšava

Cikla je bogata nitratima, koje tijelo pretvara u dušikov oksid – spoj koji opušta i proširuje krvne žile. To znači bolju cirkulaciju i niži krvni tlak.

Mala studija iz 2012. godine je otkrila da povremeno ispijanje soka od cikle smanjuje sistolički krvni tlak u prosjeku od 4 do 5 bodova.

Rizik od srčanih bolesti se smanjuje

Repa nema samo pozitivan utjecaj na vaš krvni tlak. Ona je bogata biljnim alkaloidom betainom, kao i B12 vitaminom, koji zajedno snižavaju razine u homocisteina krvi, koji u visokim razinama povećavaju rizik za oštećenja arterija i srčane bolesti.

Cikla

Mozak radi bolje

Dušikov oksid opušta i proširuje krvne žile, što pak povećava protok krvi u mozgu i dovodi do boljeg funkcioniranja mozga. Naša sposobnost za generiranje dušikovog oksida smanjuje se kako starimo, zajedno s aktivnosti neurona.

No, možete održati normalne funkcije mozga s ciklom. U studiji iz 2010. godine, sudionici su bili na prehrani koja je bogata nitratima, uključujući i sok od cikle. Rezultati su pokazali da se poboljšao protok krvi u čeonom režnju mozga, koji je zadužen za fokusiranje, organizaciju i pažnju.

Jetra će biti zdravija

Vaša jetra radi težak posao čišćenja krvi i izbacivanja toksina iz tijela. Možete joj olakšati posao jedući ciklu. Istraživanja pokazuju da betain, aminokiselina koja se nalazi u cikli (kao i špinatu i quinoi), može spriječiti i smanjiti nakupljanje masti u jetri.

Istraživanje s dijabetičarima pokazuje da betain poboljšava rad jetre i lagano smanjuje kolesterol.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: cikla- zdravstvene prednosti,