Zdravstvene prednosti ulja avokada

Ova alternativa maslinovom ulju je bogata zdravim masnoćama i vitaminom E, što su dovoljni razlozi da napravite mjesta u svojoj kuhinji za ovo čudesno ulje.

Slično kao kod ekstrakcije maslinovog ulja, ulje avokada se dobiva pritiskom na meso zrelog avokada (koža i sjemenka su uklonjeni). Ulje ima glatku, svilenkastu teksturu i vrlo je blagog okusa tako da paše uz svaku namirnicu.

Ulje avokada je vrlo visoko u mononezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E. Istraživanja su pokazala da mononezasićene masne kiseline mogu pomoći smanjiti rizik od bolesti srca i sniziti razinu kolesterola.

Ulje avokada

Uravnotežen obrok koji uključuje dobre masti također vam može pomoći zadržati osjećaj sitosti dugo nakon obroka, što je važno za kontrolu tjelesne težine. Vitamin E, snažan antioksidans, pomaže ojačati vaš imunološki sustav, a također može doprinijeti zdravlju kože i očiju.

Kako koristiti ulje avokada?

Ulje avokada ima veću točku vrenja od maslinovog ulja, što ga čini pogodnim za visoke temperature kuhanja (prženje, roštiljanje ili pečenje).

Dodajte ulje avokada u salatu, koristite ga za dekoraciju juhe, pizze ili kruh. Također se može koristiti kao zamjena za biljno ulje u pekarskim proizvodima ili za kokice umjesto maslaca.

Saznajte više o mastima u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zdravstvene prednosti ulja avokada

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.