Znamo li što djeca jedu za doručak?

djeca dorucak

Doručak je prvi obrok nakon najduljeg razdoblja bez hrane. On je glavni izvor hranjivih tvari koje su djeci – osobito tinejdžerima – potrebne da bi uspješno svladala fizičke i emocionalne stresove koji ih čekaju tijekom dana.

Doručak podiže razinu šećera u krvi, koja može pasti tijekom noći, a mozak i tijelo opskrbljuje hranjivim tvarima koje su prijeko potrebne za učenje.

Istraživanja su pokazala da su djeca koja preskaču doručak manje uspješna u školi, lošije se ponašaju i sklonija su debljanju.

Dobar ručak ili večera ne mogu nadomjestiti doručak. Najčešće za doručak djeci dajemo gotove žitne pahuljice i najbolje što mogu reći o njima jest da se jedu s mlijekom. Točno je da pripadaju skupini žitarica i da su praktične kada obitelj mora izjuriti iz kuće, ali nipošto nisu tako silno hranjive kako tvrde njihovi proizvođači.

Žitarice: zob, pšenica, kukuruz, riža i druge, prirodno su vrlo bogate hranjivim tvarima. No preradom na visokoj temperaturi i prženjem većini gotovih žitnih pahuljica oduzimaju se prirodne hranjive tvari, a dodavanjem drugih sastojaka – primjerice sojinog brašna i šećera – njihova se prirodna kvaliteta dodatno umanjuje.

Nemojte da vas zavaraju “obogaćene” žitarice. Obogaćivanje znači samo da su zamijenjeni neki nutrijenti koji su uništeni tijekom prerade, a “dopunjene” žitarice imaju dodane vitamine i minerale koje sama žitarica ne mora sadržavati ili su pak u količinama većim od prirodnih. Možda će te pomisliti kako je to sjajno – a upravo vam to proizvođač želi reći – ali to što u nekoj namirnici ima dodanih vitamina i minerala ne znači da će ga djetetov organizam iskoristiti.

Najgore u gotovim žitnim pahuljicama jest količina šećera koja dovodi do raznih deficita u tijelu, mogu djelovati na ponašanje djeteta, pa čak i dovesti do pojave hiperaktivnosti. Zato savjetujem da kupujete nezaslađene žitarice i ako baš morate sami ih zasladite prirodnim sladilima kao što je med ili dodajte svježe voće. Loša strana gotovih žitarica su i udio natrija, aditiva, umjetnih boja i okusa.

Danas i ne znamo kakav je dugoročni učinak unosa velikih količina aditiva, ali istraživanja na životinjama dokazuju da neki aditivi izazivaju karcinome.

Osnovu prirodne i zdrave prehrane za djecu treba sačinjavati izvorna hrana: jaja, maslac, riba i meso pripremani s prirodnim masnoćama (maslac, svinjska mast, hladno prešano kokosovo i maslinovo ulje), povrće i voće, te punomasni mliječni proizvodi (vrhnje, kefir, jogurt,
sir) i pravo mlijeko. Iz ovih namirnica dijete će dobiti sve potrebne hranjive tvari koje treba za normalan rast i razvoj i dobar imunitet.

Žitarice i druga hrana bogata škrobom daje samo prazne kalorije i treba sačinjavati nadopunu prehrane, a ne njezinu bazu. Idealno je birati namirnice iz organskog ili domaćeg uzgoja jer takva hrana sadrži optimalan sastav hranjivih tvari. Najbolje je izbjegavati industrijske prerađevine (hrenovke, salame, pahuljice, peciva i sl) i brzu hranu (McDonald’s i slično) jer su nutritivno osiromašene i sadrže brojne umjetne dodatke i štetne kemikalije. Žitarice se trebaju pravilno pripremati da bi bile manje štetne a upotreba šećera svesti na minimum.

Umjesto kupovnih slatkiša i grickalica koji su puni štetnih kemikalija djeci se mogu dati orasi, bademi i drugi orašasti plodovi, popržene i malo posoljene bučine i suncokretove sjemenke, pokoja kockica tamne čokolade i naravno voće koje je slatkiš iz prirode.

Pokušajte djetetu ponuditi nutritivno izbalansiran obrok te mu pripremite žgance sa jogurtom ili kuhana zobena kaša s mlijekom i ribanom jabukom, zaslađenu s medom ili raženi kruh s maslacem i medom. Takvi obroci su brzo gotovi, a korisniji su od gotovih žitnih pahuljica. Nije lako odvići dijete od loših navika, ali nije ni nemoguće.

Ocjenite članak

2 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Znamo li što djeca jedu za doručak?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Alergičarima preporučam domaći voćni juorgt umjesto kupljenog. Štapnim mikserom miksajte željeno voće i običan juorgt. Ako i nakon miksanja ostanu mrvice, procijedite kroz sitnije cjedilo.