Pesimizam – ubojica srčanih bolesnika

pesimizam

Pesimizam je snažan faktor rizika za smrt uslijed  koronarne bolesti srca. Ovo je utvrđeno ispitivanjem na 2.267 sredovječnih i starijih muškaraca i žena iz Finske.

Liječnici s psihijatrijskog odjela jedne finske bolnice su pronašli da osobe s visokom razinom pesimizma imaju veći rizik umiranja od posljedica koronarne bolesti srca (KBS). Optimizam nema nikakvog učinka na smrtnost.

Pesimizam ili optimizam, u znanstvenom smislu, utvrđuju se stavom ljudi prema budućnosti. Očekuju li oni veći broj poželjnih ili nepoželjnih događaja u nastavku života.

Razina pesimizma se može jednostavno mjeriti i može biti vrlo koristan alat, zajedno s ostalim poznatim čimbenicima rizika poput dijabetesa, visokog tlaka ili pušenja za utvrđivanje rizika smrtnosti od posljedica KBS-a“ rekao je Dr. Mikko Pänkäläinen, voditelj istraživanja.

zabrinutost

Kod pesimista, 2,2 puta viši rizik umiranja

Tijekom 11-godišnjeg praćenja ispitivanih osoba, od KBS-a je umrlo 121 muškaraca i žena. Znanstvenici su utvrdili da je u toj grupi bio puno veći udjel pesimista nego u skupini preživjelih. Statistički, uspoređujući najviši i najniži kvartil pesimizma, kod osoba iz gornjeg kvartila je zabilježen 2,2 puta viši rizik umiranja od KBS-a u odnosnu na najniži kvartil.

Razina pesimizma i optimizma se utvrđivala revidiranim  Life Orientation Testom (LOT-R).  Testirane osobe su se izjašnjavale bodovanjem od 0 (uopće ne) do 4 (itekako) o izjavama poput ovih:

  • U nesigurnim vremenima, obično očekujem najbolje
  • Ako bi nešto moglo krenuti po zlu, kod mene će se upravo to i dogoditi
  • Uvijek sam optimističan o svojoj budućnosti
  • Teško bih mogao očekivati da će se stvari odvijati na moj način
  • Rijetko računam da će mi se dogoditi dobre stvari
  • Općenito, očekujem više dobrih događaja nego loših

Želite li se sami testirati? Jeste li pesimist, optimist ili realist? Iskušajte online LOT-R test.

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pesimizam – ubojica srčanih bolesnika

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.