Dislalija – poremećaj izgovora, uzroci i vježbe

dislalija
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Dislalija (dyslalia) se očituje kao problem izgovora koji graniči s tepanjem. Razlikujemo fiziološke i funkcionalne uzroke ovog problema. 

Moderna literatura za dislaliju koristi termin artikulacijski poremećaj, odnosno poremećaj izgovora glasova.

Što je dislalija i u kojoj se dobi pojavljuje?

Dislalija je poremećaj izgovora koji je javlja kod djece koja uglavnom nemaju poteškoća sa sluhom. Obično se primjećuje kod djece u predvrtićkoj dobi ili u ranoj školskoj dobi.

Manifestira se izobličenjem, zamjenom, poretkom ili potpunim izostavljanjem nekih glasova. Također je nazivaju i bolest tepanja jer riječi zvuče kao kod tepanja. 

Dislalija se očituje u nekoliko oblika:

 • omisija – nečujna realizacija glasa (česti slučaj kada se izostavlja slovo r),
 • supstitucija – zamjena jednog glasa drugim (č izgovara kao c, š kao s itd),
 • distorzija – pogrešan izgovor glasa (slova),
 • sigmatizam – nemogućnost izgovora glasova S, Z, C, Š, Ž Č, Ć, DŽ, Đ.

Smatra se da oko 30% djece predškolske dobi ima artikulacijske poremećaje.

Dislalija i disleksija

Iako se u nekim literaturama dislalija stavlja pod fonološke poremećaj, vrlo je bitno povući razliku među njima.

Kod dislalije dijete nije u mogućnosti ili pogrešno izvodi jedan ili nekoliko glasova iz iste skupine.

S druge strane dijete s fonološkim poteškoćama, odnosno s disleksijom, može proizvesti glas, ali ga ne zna pravilno smjestiti i koristiti.

Predverbalna komunikacija

Istraživanja su pokazala da već do treće godine djetetova života razvije se 70 – 80 % moždanih stanica. Dijete u svojoj drugoj godini barata vokabularom od 300 riječi, ako vaše dijete nije počelo govoriti do treće godine možda ima govorno-jezični poremećaj zvan alalija.

Od prvog dana djetetova života postoji komunikacija između djeteta i svijeta. Taj period nazivamo razdobljem predverbalne komunikacije i već se u njemu mogu očitati problemi koje bi dijete jednog dana moglo imati u govoru.

Djeca od rođenja do osmog mjeseca imaju takozvana spontana glasanja. Ono uzdiše, kašlje, plače itd., dok usput nesvjesno pomiče glasovne organe.

U krikovima koje ispušta stavlja se akcent na samoglasnike. Ako je taj krik glasan, bistar, čist on je simptom zdravog novorođenčeta.

Ako je krik prodoran ili tih, te ako se manifestira u kratkim naglim vriskovima onda spada u djecu koja su u rizičnoj skupini za razvoj poremećaja govora.

majka i dijete

Uzroci dislalije (poremećaja izgovora glasova)

Uzroci mogu biti biološki ili socijalni, iako se oni uglavnom isprepliću.

Biološki (organski) uzroci dislalije

Rezultat su promjena u govornim organima ili u njihovoj nerazvijenosti poput nepravilnog zagriza, rasporeda zubiju, visokog i tvrdog nepca, rascjep usne ili nepca i slično. Također mogu biti i razlog nedovoljne pokretljivosti i spretnosti govornih organa.

Socijalni uzroci dislalije

Nepravilan pristup razvoju djeteta od strane roditelja i okoline. Odnosno jedan od najčešćih razloga jest tepanje. Roditelji često djeci predugo tepaju kako bi se prilagodili njegovom govori. To koči razvoj ispravnog govora. Dijete uči govor slušajući odrasle i kopirajući ga. Jednom krivo naučenu riječ vrlo je teško ispraviti.

S druge su strane roditelji koji inzistiraju na potpuno ispravnom govoru dok dijete još nije spremno za njega. Osim dislalije, previsoka zahtijevanja roditelja, mogu dovesti i do mucanja.

Naravno, ulogu ima i zapuštenost djeteta. Govor je socijalni fenomen i ako ga dijete nema s nekim vježbati i od koga će učiti teško će ga savladati.

Dijete može razviti dislaliju zbog takozvanog odbijanja odrastanja. Odnosno, ako je došlo do neke emocionalnog sukoba poput rastave roditelja ili novog djeteta u obitelji može uzrokovati da se dijete osjeća manje voljenim.

Tada on svojim infantilnim govorom (tepanjem) ukazuje roditeljima i okolici da je i ono još uvijek dijete i treba ljubav i pažnju.

obitelj dislalija

Sprječavanje dislalije

Kako je dio smetnji uzrokovan anatomskim anomalijama, bitno je da od samog rođenja djetetu pružite uvjete za pravilnim razvojem.

 • Zdrava prehrana, tjelovježba i kretanje, boravak na svježem zraku.
 • Dojenje potiče pravilan razvoj mišića lica, kostiju nepca i jezika. Ako majka ne može dojiti, preporučuje se kupnja bočice s dudom koja oponaša strukturu i oblik dojke.
 • Higijena zuba – uzrok nepravilnosti vilice i zuba povezan je s lošom ishranom i nedovoljnom higijenom
 • Govorna gimnastika – igranje igara za razvoj organa govora
 • Pravilan i melodičan govor – spontano obraćanje govorom usmjerenim na dijete, izbjegavati namjerno tepanje ili prekruto držanje pravila

Dislalija i škola

Upisom u I. razred počinje formalno obrazovanje svakog djeteta. Pri upisu u školu dijete prolazi postupak pregleda od strane stručnog povjerenstva. Ako se za vrijeme pregleda zaključi da dijete još uvijek nije steklo kompetencije za upis, može se zatražiti odgoda upisa od jedne godine. Te se isti postupak prolazi i iduće godine.

Ako je povjerenstvo odlučilo upisati dijete u školu ono može pokrenuti postupak za utvrđivanje primjerenog oblika školovanja i pomoći. Djeca s dislalijom pripadaju skupini poremećaja govorno-glasovne komunikacije i specifičnih teškoća učenja.

Djeca s dislalijom, ako stručno povjerenstvo zaključi da je potrebno, školovat će se prema redovnom nastavnom programu s individualiziranim postupcima. Takav program podrazumijeva izradu pojedinačnih nastavnih programa oblikovanih za dijete.

Odnosno, dijete sluša isti nastavni sadržaj kao i ostala djeca u razredu, ali uz promijenjene metode rada. Metode rada prilagođavaju se djetetu u suradnji s logopedom i mogu biti podložne promjenama ovisno o djetetovom napretku.

Primjeri individualiziranih postupaka:

 • Izbjegavanje ispitivanja usmenim putem.
 • Ispitivanje pravovremeno najaviti roditeljima.
 • Ne zahtijevati čitanje naglas pred razredom.
 • Izbjegavati vremenski ograničeno čitanje.
 • Ne prozivati učenika ako se sam nije javio.

dijete u školi

Dislalija – vježbe

Najjednostavniji način vježbi za dislaliju jest kroz igru. Donosimo nekoliko jednostavnih igrica koje možete raditi s vašim djetetom.

Uzmite u obzir da je u svemu ključ prevencija i da, ako vaše dijete ne pokazuje napredak, najbolje se obratiti logopedu za stručnu pomoć i savjet.

Kada je prisutna dislalija kod odraslih, također je dobro javiti se logopedu.

Uhvati glas

Recite djetetu da treba uhvatiti (pljesnuti rukama) kada čuje riječ koja u sebi ima zadani glas. Izgovarate pojedine riječi, a ako riječ nema zadanog glasa dijete ne plješće.

Imenuj sličice

Pokazujte djetetu sličice koje imaju u sebi isti glas ( slika, stol, svijeća…) i recite djetetu da pogode koji je glas zajednički u svim riječima. Kada ono točno odgovori zatražite da sam imenuje sličice.

Osvijestite da s djetetom možete učiti izgovor na najrazličitijim mjestima. Evo nekoliko primjera:

 • Učite namirnice u dućanu, pošaljite dijete u dućan po namirnice i kada dođe kući neka zatvorenih očiju vadi iz vrećice namirnice i pogađa što je kupio.
 • Ispravljajte krivi izgovor riječi i inzistirajte na njemu.
 • Koristite albume s fotografijama – opisujte što sve vidite na slikama i koristite je u drugim situacijama.
 • Čitajte djeci priče i tražite ih da vam prepričaju sadržaj.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

3 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail