Hipnoza – kako funkcionira i zašto se koristi?

hipnotizirana-zena
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Ako vas zanima kako funkcionira ljudski um, hipnoza će vas sigurno oduševiti. Primjerice, događa li vam se ikad da se izgubite u svojim mislima? Najčešće se to događa u automobilu, vlaku ili autobusu – razmišljate o nečemu dok vas nešto ne “trgne”, a tada se vraćate u svoje normalno stanje svijesti i krećete prema izlaznim vratima. Ovo je tipičan primjer stanja poznatog kao trans, kada se vaš um istovremeno nalazi na dva različita mjesta. Svi mi gotovo svakodnevno ulazimo i izlazimo iz stanja transa i to je najčešće potpuno normalna pojava, iako postoje i neke ekstremne situacije.

Može li se svatko podvrgnuti hipnozi?

Kada je riječ o hipnozi ljudi često nisu sigurni mogu li joj se i oni podvrgnuti. Neki vjeruju kako je mogućnost da budu hipnotizirani određeni znak slabosti, no to zapravo nije istina. Ne možete biti hipnotizirani protiv svoje volje, niti vam itko može “preuzeti” mozak i natjerati vas da se ponašate kao robot. S druge strane, svatko tko želi može ući u stanje transa. Tada se otključava skrivena moć vašeg mozga, a to je zaobilaženje svjesnog dijela koji nam često stvara blokade i ograničenja koja nas sprječavaju da postignemo ono što želimo. Hipnoza, ili trans, omogućuju vam da direktnije komunicirate s podsvjesnim dijelom vašeg uma, a kada se koristi na pravi način može biti moćno sredstvo za ostvarivanje napretka. Postoje mnoge teorije o tome kako hipnoza djeluje i zašto je toliko snažna – iako će debata oko ovih pitanja trajati još neko vrijeme, i dalje je neupitna činjenica da hipnoza stvarno djeluje.

hipnoza

Kako hipnoza funkcionira?

Korištenje hipnoze bazira se na znanstvenim istraživanjima o tome koje tehnike djeluju kao i o vještini kojom se drugu osobu stavlja u stanje transa te joj se uspješno komuniciraju specifični ciljevi koji se hipnozom nastoje postići. Korištenje hipnoze ne predstavlja opasnost niti su zabilježeni slučajevi u kojima je osoba “ostala” u transu ili bila natjerana da napravi nešto protiv svoje volje. Drugim riječima, hipnoza je vrsta “uvjeravanja” koja se temelji na direktnoj i indirektnoj komunikaciji, kao što su metafore, zvukovi, mašta… Velik dio oglasa i zabavnih sadržaja bazira se na upravo na tim principima te se potrošače nastoji uvjeriti da kupe neki proizvod ili da obrate pažnju na određeni sadržaj.

Je li hipnoza doista promijenjeno stanje svijesti?

Kada promatramo svijest kao spektar stanja, od kome ili nesvjestice pa sve do vrlo budnog i opreznog stanja, vjerojatno ćete se složiti da se svakodnevno krećemo po toj ljestvici. Uživamo u uzbuđenju na popularnim “vlakovima smrti”, ali uživamo i u mirnoći tople, sunčane plaže. U ovom kontekstu, hipnoza je micanje naše svijesti prema stanju spavanja, bez da zapravo zaspemo. Ključni faktori su, između ostalog, opuštanje tijela i odvajanje od svega što nas okružuje, pa upravo zbog toga neki hipnozu smatraju promijenjenim stanjem svijesti.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - psihologija

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kako hipnoza funkcionise, hipnoza rukovanjem,