Uspon na Sinjal (1831 m), najviši vrh Hrvatske

sinjal

Sinjal je najviši vrh Dinare u Hrvatskoj. Dio Dinare koji je u Bosni ima vrh Troglav koji je još viši, 1913 m. Ja sam se uputio na ovaj izlet s planinarskim društvom Zagreb Matica. Na uspon se kreće iz sela Glavaš. Mi smo prespavali u obližnjem Skradinu odakle je autobusom potrebno sat i pol do polazne točke, sela Glavaš, koje je na nadmorskoj visini 620 metara.

Na uspon smo krenuli u 8 sati i uspon je trajao 4 sata uz umjeren tempo i kraće pauze. Kako se približavalo podne sunce je zapeklo, ali u višim predjelima Dinare puše bura što je ugodno jer hladi i osvježava u vruće dane. Mi smo išli krajem mjeseca svibnja.

Teren je kameni, ima dosta stijena tako da je potrebno ponijeti čvrste gojzerice. Potrebno je ponijeti i dovoljno vode, oko 3 litre jer putem vode nema. Postoji jedan izvor na putu s vodom stajačicom, ali nisam siguran je li ona pitka, oznake nema. Na 1 200 metara nadmorske visine nalazi se planinarsko sklonište. Pogled je cijelim putem predivan, s jedne strane vidi se sve do jadranskog mora, s druge se gleda na brdovite predjele BiH.

Uspon nije težak, konstantan je i iznenadio sam se jer sam očekivao puno teži uspon. Umor sam počeo osjećati tek pri silasku kada su me nakon 7 sati hoda i gojzerice počele žuljati. Sve u svemu, ovo je bio predivan izlet pun lijepih pejzaža, a opet ne pre naporan mada se radi o najvišem vrhu hrvatske. A kada se popnete na vrh znate da ste u tom trenutku najviša osoba u Hrvatskoj.

Dinara

Dinara je najviša planina Hrvatske smještena u blizini nekadašnjeg kraljevskog grada Knina (9.-12.st) i na granici Hrvatske i Bosne, po kojoj je i čitavo gorje Balkanskog poluotoka dobilo ime. Najmarkantnija je jugozapadna stijena Dinare u dužini od 6 km i visini od oko 700 m koja izgleda poput velikog skladnog stepeništa, a cijela planina razdvaja 2 svijeta: mediteranski i kontinentalni.

Saznajte više o planinarenju u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Uspon na Sinjal (1831 m), najviši vrh Hrvatske

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.