Voda u koljenu – uzroci i liječenje

bolovi u koljenu

Jedan od čestih simptoma koje čujemo od osobe s problematičnim koljenom je voda u koljenu. Da bi efikasno riješili ovaj problem potrebno je prvo pronaći uzrok. Srećom, dijagnostika je u novije vrijeme uznapredovala te je samim time uspješnost liječenja znatno veća.

Uzrok vode u koljenu

Otok koljena, ali i svih drugih zglobova može nastati kao posljedica dva slučaja.

Prvi je krvni otok, a nastaje poslije distorzija ili trauma poput udaraca u meke ili čvrste strukture zgloba. Pri takvom slijedu događaja može puknuti jedna ili više krvnih žila, nakon čega krv ulazi u zatvoreno područje zgloba.

Kada tlak krvi u zglobu naraste dovoljno, oštećena se krvna žila začepi, te otvor na njoj zaraste, dok krvi u samom zglobu treba više tjedana, pa i mjeseci da se resorbira u potpunosti.

Drugi način nastanka otoka u koljenu jest pojačano lučenje zglobne tekućine u sam zglob. Ono isto tako može biti prouzročeno traumom manjeg obima, pri kojoj meka tkiva reagiraju upalnim procesom zbog kojega se stvara višak tekućine u zglobu.

Osim tako, degenerativne promjene na hrskavici i kostima mogu uzrokovati reaktivni otok u zglobovima, pa tako i koljenu. Upravo te reaktivne otoke i zovemo ”vodom u koljenu”.

Ostali faktori nastanka vode u koljenu 

Nastajanje vode u koljenu povezano je s općim stanjem, dnevnim aktivnostima životnim procesima poput:

 • Starenja –  kako starite vaš organizam počinje sporije raditi, mišići kao i kosti u velikoj mjeri postepeno slabe, nerijetko se javlja artritis koji kao posljedicu ima otečenost koljena, pa tako i drugih zglobova u tijelu.
 • Bavljenja sportom – premda je vježbanje i održavanje kondicije vrlo bitno za pravilan rad organizma, bavljenje sportovima poput košarke ili gimnastike može uzrokovati ”iskakanje koljena” ili neke druge ozljede koje kao posljedicu imaju oticanje koljena, pa samim time i rizik od nastajanja ”vode u koljenu”.
 • Viškom kilograma – osim što može prouzrokovati kardiovaskularne probleme, višak kilograma problematičan je i zbog učinka mase tijela na kosti i zglobove. Prevelika težina vrši pritisak na zglobove. Pod pritiskom lakše nastaju ozljede, a zglobovi i kosti se pod prevelikom težinom prirodno deformiraju.

Pročitajte više o artritisu.

debljina 

Kako prepoznati ”vodu u koljenu”?

Koljena često mogu biti otečena iz drugih razloga, koji ne moraju nužno ukazivati na ”vodu u koljenu”. Neki od znakova koji mogu ukazivati na vodu u  koljenu su: 

 • Otečenost koljena – odnosi se na dio koji se nalazi neposredno iznad koljena.
 • Krutost koljena – zbog oticanja se može javiti nemogućnost savijanja koljena, a u nekim situacijama izrazito jaka bol u koljenu koja onemogućuje ispravljanje noge.
 • Bol u koljenu – koja može varirati od izrazito jake tinjajuće boli do boli koja se javlja samo kada ”koristite” koljeno (ispravljanje noge, stajanje, hodanje).

Dijagnoza 

Da bi se postavila prava dijagnoza bolnog koljena doktor može zatražiti neki od sljedećih testova:

 • Rendgenska slika koljena na kojoj se vidi stanje kosti i ligamenata te se dijagnosticiraju napuknuća, iščašenja, artritis.
 • Magnetska rezonanca – test kojim se precizno detektira svaka anomalija na koljenu i zglobu.
 • Krvni testovi kojima se može ustvrditi infekcija, upala, reumatoidni artritis, bolesti limfnih čvorova, problemi zgrušavanja krvi.
 • Artrocenteza – punkcija zgloba i uzimanje uzoraka – uzorak se pretražuje kako bi se našli tragovi krvi, bakterija, i tragova koji upućuju na giht.

Sanacija koljenog otoka uzrokovanog degenerativnim procesima nije jednostavna i nije joj neposredni cilj sam otok, već temeljni proces u koljenu. Upravo zbog te činjenice, evakuacija otoka iglom i špricom, koja je godinama bila upotrebljavana gotovo automatski, danas se rjeđe čini.

Razlog tomu je iskustvo koje govori kako se vrlo brzo nakon takvog zahvata stanje vrati u obim prije evakuacije.

Naime, ako postoji hrskavično oštećenje u koljenu, koje izaziva upalnu reakciju tkiva u neposrednoj okolini, tada jednostavna aspiracija viška tekućine špricom i ne može donijeti trajno, već tek možda privremeno i kratkotrajno olakšanje.

Vrlo je važno po pojavi otoka u koljenu učiniti adekvatnu dijagnostiku i točno utvrditi uzrok oticanja zgloba. Ako je to hrskavično oštećenje (koje je i najčešće, pored reumatoloških reakcija), tada valja provesti adekvatno liječenje.

punkcija koljena

Punkcija koljena

Ponekad je da bi se došlo do dijagnoze potrebno obaviti punkciju koljena. Punkcija koljena je postupak izvlačenja tekućine iz zgloba čime se postiže smanjenje boli. Premda punkcija koljena nije štetna za zdravlje ipak postoji minimalni rizik za nastanak infekcije.

Često se uz punkciju u sam zglob injektira i protuupalni lijek kako bi se zaustavila konstantna iritacija i nastajanje viška tekućine u zglobu.

Postupak punkcije koljena nije bezbolan (iskustvo boli je individualno). Pacijenti postupak opisuju neugodnim, najviše u trenutku kada igla prolazi pored zgloba. Po završetku postupka pacijentima se savjetuje pošteda koljena i mirovanje. Vrsta kao i trajanje oporavka ovise o težini ozljede

Liječenje

Fizioterapija

Ako nalaz ne zahtijeva operativni postupak, započinje se s fizioterapijskom procedurom, koja ima dva svoja dijela, a s kojima se nastupa istovremeno.

Prvi je simptomatsko liječenje i cilj mu je ubrzati resorpciju otoka na dva načina – povećanjem pritiska, te pospješivanjem cirkulacije krvi i limfe u samom zglobu i njegovoj neposrednoj okolini.

U tu svrhu koristimo kako elektroterapiju, tako i laser, ultrazvuk, tople ili toplo-hladne procedure, ali i tzv. presoterapiju. Kao pomoć, može biti poželjno i kratkotrajno nošenje elastičnih zavoja i poveske.

Drugi je funkcionalno liječenje i cilj mu je sanirati mišićno tetivni sustav koji okružuje sam zglob, a izvodi se individualno koncipiranim vježbanjem.

Ono mora osnažiti mišiće, poboljšati fleksibilnost, te ubrzati njihovu reakciju, a sve u cilju smanjivanja opterećenja na već oštećenu hrskavicu u samom zglobu, što ima za posljedicu smanjivanje ili uklanjanje otoka.

bolovi u koljenu

Lijekovi i alternativna medicina

Iz svega navedenog jasno je da ”voda u koljenu” nije problem sam po sebi, već pokazatelj da s koljenom nije sve u najboljem stanju. Određivati po veličini samog otoka je li stanje poboljšano ili nije, nije preporučljivo. Kako se u većini slučajeva radi o kroničnim stanjima, koja zahtijevaju trajnu brigu, najbolje je samo liječenje, a naročito dijagnostiku prepustiti stručnjaku, te pratiti njegove savjete.

Ovisno o postavljenoj dijagnozi doktor može prepisati:

Lijekove protiv boli – kako bi se ublažilo bolno stanje u koljenu dok se bolest ne izliječi.
Antibiotik – ako su simptomi uzrokovani infekcijom.
Kortikosteroide – kortikosteroidi su efikasni, ali mogu uzrokovati i ozbiljne nuspojave pa s njima treba biti oprezan.

Ipak postoje neke stvari koje možete učiniti kod kuće i pokušati smanjiti otok koljena ili barem ublažiti bolove: 

 • Suzdržavajte se od većih fizičkih aktivnosti koje podrazumijevaju pretjerano naprezanje koljena.
 • Otok liječite ledom 3 – 4 puta dnevno po 20 minuta (nemojte led stavljati direktno na kožu, nego u krpu ili gazu).
 • Kada ležite, stopalo držite na povišenom jastuku (elevacija).
 • Koristite kreme ili meleme koji sadrže arniku i gavez.
 • Topli oblozi od kamilice također su se pokazali djelotvornima.

Čarobni grah – recept za prirodno liječenje vode u koljenu

 1. Uzmite šaku običnog graha (Phaseolus vulgaris).
 2. Operite grah, stavite ga u vodu i pričekajte da zavrije na laganoj vatri. 
 3. Nakon što voda zavrije, grah kuhajte još 15 minuta. 
 4. Potom ga procijedite i pričekajte da se ohladi. 

Grah se ne smije u potpunosti ohladiti, ali ne smije biti ni vruć kako se ne biste opekli. Kada ste sigurni da se ohladio toliko da se ne opečete, stavite ga u pamučnu krpu a krpu u vrećicu za zamrzivač (kako se grah ne bi rasipao).

Vrećicu trebate staviti u još jednu krpicu koja će stajati direktno na koljenu. Sve treba dobro povezati  kako se oblog preko noći ne bi pomicao. Kako bi metoda bila uspješna potrebno ju je uzastopno ponavljati 40 noći

Ocjenite članak

4.39 / 5   44

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Voda u koljenu – uzroci i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje