Artroza kod pretilih osoba – može li se spriječiti?

artroza naslovna

Gubitak težine može spriječiti i značajno ublažiti simptome osteoartritisa odnosno artroze, progresivne bolesti zglobova, zaključak je članka objavljenog u časopisu Journal of the American Academy of the Orthopaedic Surgeons (JAAOS). U članku se navodi kako pretilost zapravo može biti uzrok biomehaničkih i upalnih promjena koje uzrokuju artrozu te boli i gubitka pokretljivosti povezanih s tom bolešću.

„Postoji jasna poveznica između pretilosti i artroze koja proizlazi iz biomehaničkih i sistemskih čimbenika. Sistemski čimbenici čine se značajnijima“, istaknuo je Ryan C. Koonce, kirurg ortoped na klinici Skagit Regional Clinic u Mount Vernonu i jedan od autora članka.

U članku se ističe kako bi se gotovo polovina slučajeva artroze koljena u Sjedinjenim Američkim Državama mogla izbjeći da nije bilo pretilosti kao čimbenika rizika, a ističu se i druge teze:

  • prekomjerna tjelesna težina i opterećenje određenog zgloba dovodi do njegovog povećanog trošenja
  • pretili odrasli ljudi imaju previše bijelog masnog tkiva koje može uzrokovati upale
  • pretilost se smatra temeljnim uzrokom povišenog tlaka, inzulinske rezistencije i ostalih metaboličkih sindroma
  • pretilost je snažan čimbenik rizika za pojavu boli, osobito u području mekog tkiva kao što su tetive
  • smanjenje tjelesne težine može umanjiti bol, obnoviti funkcionalnost zglobova i poboljšati kvalitetu života oboljelima od artroze, a možda i spriječiti 111.206 operacija zamjene koljena koje se provode svake godine.

„Vrlo je važno da liječnici budu svjesni različitih načina na koje pretilost uzrokuje artritis, ne samo radi liječenja već i radi sprečavanja nastanka bolesti. Zanemarujemo mršavljenje kao primarnu terapiju za artritis i bol u zglobovima“, rekao je dr. Jonathan Bravman, profesor-asistent na Odjelu ortopedije Sveučilišta u Coloradu i koautor istraživanja.

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Artroza kod pretilih osoba – može li se spriječiti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.