Paraziti u stolici – kako dospijevaju u crijeva, vrste, simptomi, antiparazitni program

Crijevni paraziti
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Parazit je organizam koji ovisi o drugom organizmu, u ovom slučaju – čovjeku. Krade hranjive sastojke potrebne ljudskom organizmu i pritom ispušta toksični otpad. Medicini je poznato preko 100 vrsta parazita u koje spadaju bakterije, virusi i gljivice.

Većina je parazita vidljiva tek mikroskopskim putem, a neki su vidljivi i okom. Iako je uvriježeno mišljenje da parazitske bolesti pogađaju siromašne predjele, one predstavljaju zdravstveni problem diljem svijeta.

Poznati su paraziti u mozgu, a čak 30 % parazita živi u probavnom sustavu. Najčešći parazit u crijevima čovjeka, pogotovo kod djece, je glista.

Kako paraziti dospijevaju u organizam?

Unos parazita teško je spriječiti, a u organizam ulaze:

 • kontaminiranom vodom i hranom – jajašcima parazita, najčešće u nedovoljno opranoj ili termički obrađenoj hrani,
 • prekomjernim unosom šećera (ugljikohidrata),
 • kroz kožu,
 • kroz dišni sustav,
 • preko insekata,
 • nečistim rukama – zbog nedovoljne ili netemeljite higijene ruku,
 • seksualnim odnosom.

Higijena ruku

Nametnici u crijevima

Paraziti u crijevima su sitni organizmi, uglavnom je riječ o crvima, koji žive od hrane koju čovjek unosi u organizam. Najpoznatije vrste su gliste i trakavica.

Gliste

Više je vrsta, ali najčešće su dječja glista (enterobius vermicularis) i obična glista (ascarides). One su valjkastog oblika, dugačke oko 1 cm i tanke kao konac.

Noću liježu jajašca na otvoru debelog crijeva, što uzrokuje jak svrbež (čak i na području genitalija i urinarnog otvora, pogotovo kod žena), podsvjesnim grebanjem jajašca dospiju pod nokte, a kontaktom s ustima u probavne organe.

Crijevnom stijenkom putuju u pluća gdje se dalje razvijaju. Tada uzrokuju teškoće u disanju i napade kašlja pa se uglavnom misli da je u pitanju jaki bronhitis. Odatle putuju po bronhijama u grkljan i vraćaju se u crijevo.

Gliste kod ljudi mogu prodrijeti kroz crijevnu stijenku i dospjeti u trbušnu šupljinu te uzrokovati upalu potrbušnice ili zatvoriti otjecanje žuči iz žučovoda i uzrokovati žuticu.

Kako prepoznati gliste u stolici?

U stolici se mogu primijetiti odrasle jedinke parazita. Jajašca su prisutna u stolici još 70 – 75 dana nakon zaraze. Kod najtežeg oblika nastupa povraćanje odraslih jedinki parazita.

Trakavica

Trakavica

Gotovo je se nemoguće riješiti jer se sisaljkama (na glavi) čvrsto drži za crijevne stijenke. Najduži je parazit na svijetu jer može narasti do 14 m.

Trakavica u stolici može se primijetiti po bijelim komadićima parazita širokim oko 7 – 10 cm, a dugačkim 10 – 20 mm. Riječ je o spolno zrelim dijelovima odrasle trakavice koji su puni jajašaca. Svaka trakavica proizvede i 100 000 jajašaca.

Uzrokuje bolove u trbuhu i alergije, a može izazvati napadaje u mozgu i nanijeti veliku štetu živčanom sustavu.

Paraziti u crijevima čovjeka – simptomi

Ako je imunološki sustav oslabljen, veća je mogućnost zaraze crijevnim parazitima. Također, o imunitetu ovisi koji će simptomi izaći na vidjelo:

 • konstipacija (zatvor, izostanak stolice) – kod velikog broja parazita crijeva mogu biti blokirana,
 • proljev – uz prisutnost krvi,
 • nadutost i plinovi,
 • crvići u stolici – prisutnost odraslih parazita u izmetu,
 • usporen metabolizam,
 • stalna glad – paraziti jedu hranu koja se unosi u organizam,
 • gubitak apetita,
 • bolovi u trbuhu,
 • anemija – paraziti se hrane crvenim krvnim stanicama (eritrociti),
 • svrbež – zbog jajašaca parazita,
 • osip – ekcem (uzrokuje trakavica), čirevi, suha koža itd.,
 • razdražljivost,
 • kronični umor – iscrpljenost, anksioznost itd.,
 • nesanica – noćne more, škrgutanje zubima tijekom spavanja itd.,
 • rak – kad parazit napadne organ (maternica, bubrezi, jetra itd.), a u organizmu je prisutan izopropilni alkohol (IPA) koji stvara pogodne uvjete za naseljavanje parazita u organu.

Paraziti u crijevima – prijenos na druge

Crijevni se paraziti lako mogu prenijeti na druge u slučaju neadekvatne higijene ruku. To se pogotovo odnosi na pranje ruku nakon obavljanja nužde, kontakta sa životinjama i tijekom putovanja u inozemstvo.

Paraziti u crijevima – dijagnoza

Postojanje nametnika u crijevima utvrđuje se laboratorijskim pregledom stolice. Pritom je važno odrediti vrstu parazita i težinu infekcije. Analiza se mora ponoviti kako bi se potvrdilo da je parazit uklonjen.

Lijek protiv parazita u crijevima

Osim stalnog održavanja osobne higijene i pridržavanja sanitetskih pravila, liječnik može propisati tablete protiv crijevnih parazita kako bi se zaustavio prijenos na druge u okolini.

Najpoznatiji lijekovi su Mebendazol, Benzimidazol, Albendazol, Ivermectin itd., a njihova je svrha izgladniti i paralizirati crve te ih usmrtiti. Liječenje se provodi tri dana.

Antiparazitni program

Doktorica Hulde Clark otkrila je prirodnu metodu čišćenja od crijevnih parazita. Antiparazitni program podrazumijeva tri biljke – pelin, crni orah i klinčić. Ova metoda pomaže kod različitih parazita.

Pelin i crni orah uništavaju odrasle jedinke parazita, a klinčić uništava jajašca parazita. Čišćenje se može provoditi kod kuće i preporučuje se svima jednom ili dva puta godišnje.

Potrebno je kroz 49 dana jednom tjedno prije ručka popiti 90 kapi (2 čajne žličice) tinkture crnog oraha i pet kapsula pelina, a tijekom ručka jednu kapsulu ulja klinčića.

 

Papaja kao lijek

Čišćenje organizma od parazita

Što se tiče prirodnih načina borbe protiv crijevnih parazita, pozornost treba obratiti na sljedeće:

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

1 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: edem i paraziti, gliste stalna glad, gliste u stolici kod odraslih, paraziti u crijevima simptomi, paraziti u stolici, parazitske crijevne bolesti,