Plućnjak (pulmonaria, lisac, medunika) – ljekovitost, u prehrani, čaj

Plućnjak
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Plućnjak (Pulmonaria officinalis, Pulmonaria herba) je trajna zeljasta biljka iz porodice boražinovki. Naziv je dobio po istoimenom organu jer se od antike koristi kod olakšavanja iskašljavanja i liječenje plućnih bolesti. U narodu se još naziva lisac, medunika, trava od guje itd.

Niska stabljika je prekrivena oštrim dlačicama, tamnozeleni listovi nerijetko imaju blijedobijele pjege, a cvjetovi mogu biti različitih boja (ružičasti, ljubičasti, plavi). Daje plod u obliku tamnosmeđeg oraščića.

Plućnjak – berba

Plućnjak cvate od ožujka do svibnja, a upravo tada vrši se berba biljke bez korijena, tj. beru se samo listovi koji se zatim suše na hladnom, mračnom i prozračnom mjestu.

Važno je da se suše u tankom sloju u hladnom i prozračnom prostoru kako bi sačuvali zelenu boju. Raste u listopadnim i mješovitim šumama u gotovo cijeloj Europi.

Berba plućnjaka

Plućnjak kao lijek

Plućnjak spada u ljekovito bilje. Od ljekovitih svojstava sadrži alantoin, flavonoide, minerale (kalcij, željezo), tanin, eterično ulje, vitamin C itd. Zato je spektar ljekovitog djelovanja plućnjaka doista širok.

Poznato je da je plućnjak bogat silicijem koji jača pluća i respiratorne organe. Djeluje kao ekspektorans (pomaže izbaciti sluz) i pomaže kod nadražujućeg kašlja koji otežava obavljanje svakodnevnih obaveza, pogotovo spavanje.

Plućnjak – ljekovitost i primjena u medicini

Plućnjak se kao lijek koristi kod sljedećih stanja i bolesti:

Grlobolja

Plućnjak se u okviru farmakologije upotrebljava u gotovo svim čajevima, a u sastavu je sirupa za plućne bolesti. Za liječenje potonjeg dobar je u kombinaciji sa stolisnikom, preslicom, koprivom, kaduljom, bijelim sljezom i dr.

Plućnjak – liječenje životinja

Sušen, smrvljen i umiješan u vodu koristi se i kod kašlja i teškog disanja krava, konja i ovaca. Iz bijelog pepela sagorjelog plućnjaka radi se otopina za ispiranje rana i čireva domaćih životinja.

Plućnjak u prehrani

Plućnjak nije samo ljekovit, već i jestiv. Mladi listovi mogu se poslužiti sirovi ili kuhani, poput špinata, blitve itd., kao prilog, ali i dodati u:

Povrtni i voćni sokovi

Plućnjak – čaj

Tijekom liječenja svih gore navedenih bolesti i stanja može se konzumirati čaj od plućnjaka.

Priprema se od osušenih cvjetova i potpuno razvijenog mladog lišća (za vrijeme cvata) tako da se u klasičnu šalicu (dva decilitra) stave 1 – 2 velike žlice i tako pripremljena mješavina pusti da odstoji poklopljena 15 – 20 minuta.

Nakon što se procijedi, može se zasladiti medom, a piju se tri šalice dnevno.

Čaj od plućnjaka – gdje kupiti i cijena

Gotova mješavina za čaj može se kupiti u specijaliziranim prodavaonicama i na internetskim stranicama s biljnim preparatima, a cijena ovisi o veličini pakiranja.

Pakiranje od 100 grama košta 15-ak kuna.

Plućnjak – kontraindikacije

Plućnjak se nikako ne smije koristiti kod sljedećih bolesti:

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: medunika trava, plućnjak kao lijek,