Addisonova bolest – uzroci i liječenje

addisonova bolest

Addisonova bolest je poremećaj koji se javlja kada vanjski sloj ili kora nadbubrežnih žlijezda postepeno proizvodi sve manje steroidnih hormona. Addisonova bolest izrazito je rijetka pojava te najčešće ima kroničan tijek, a simptomi se javljaju tek kada je oštećeno otprilike 90% tkiva nadbubrežnih žlijezda.

Tijelo može nadoknaditi nedostatak svih hormona osim hidrokortizona (kortizola) – manjak tog hormona uzrokuje i nisku razinu glukoze u krvi. Najčešći uzrok Addisonove bolesti je autoimuni poremećaj zbog kojeg tijelo samo uništava koru nadbubrežne žlijezde. 

Nadbubrežne žlijezde su žlijezde smještene na gornjem polu bubrega te su uklopljene u masno tkivo. Njihov vanjski dio naziva se korteks, a unutarnji medula. Srž nadbubrežne žlijezde luči adrenalin i noradrenalin, dok kora luči hormone podijeljene u tri skupine. 

Korteks proizvodi tri vrste hormona:

 • Glukokortikoidni hormoni – (kao što je kortizol) djeluju na metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina, te prigušuju imunološki odgovor i pomažu tijelu kod reakcije na bolest. 
 • Mineralokortikoidni hormoni – (poput aldosterona) reguliraju ravnotežu kalija i natrija.
 • Spolni hormoni – kao što su androgeni (muški) i estrogeni (ženski), utječu na seksualni razvoj i seksualni nagon

addisonova bolest

Addisonova bolest – uzroci

Addisonova bolest proizlazi iz oštećenja korteksa nadbubrežne žlijezde, zbog čega se proizvodi manje steroidnih hormona.

To oštećenje može biti uzrokovano:

 • Autoimunim bolestima – imunološki sustav pogrešno napada žlijezde
 • Infekcijama – poput tuberkuloze, HIV-a ili gljivične infekcije
 • Gubitkom krvi
 • Tumorima
 • Korištenjem lijekova za prorjeđivanje krvi (antikoagulansi)

Faktori rizika za autoimuni tip Addisonove bolesti mogu uključiti i druge autoimune bolesti:

Određeni genetski nedostaci mogu izazvati ova stanja.

Simptomi Addisonove bolesti

Simptomi se obično razvijaju vrlo postepeno, a obuhvaćaju pomanjkanje apetita, gubitak težine, osjećaj sve jače slabosti i umora, simptomatski stadij praćen je anemijom

Mogući su i napadaji proljeva ili zatvora stolice, te blagi poremećaji probave s mučninom ili povraćanjem. Koža postaje (i ostaje) izrazito tamna kao da se stalno sunčate.

Addisonova bolest izrazito je rijetka i pogađa uglavnom osobe između 30 i 50 godina. Ako se ne liječite izlažete se opasnosti od akutne insuficijencije nadbubrežnih žlijezda koja uvijek zahtijeva hitnu bolničku obradu. Dodatna prijetnja je opasnost od hipoglikemije odnosno nenormalno niske razine šećera u krvi.

Nerijetko može doći do hipoglikemijske kome.

Simptomi Addisonove bolesti uključuju:

 • Promjene krvnog tlaka ili srčanog ritma
 • Kronični proljev, mučninu i povraćanje ili gubitak apetita koji rezultira mršavljenjem
 • Tamniju kožu na nekim područjima – koža može izgledati šareno
 • Bljedilo
 • Ekstremna slabost, umor i sporo, tromo kretanje
 • Lezije u ustima odnosno na unutrašnjoj strani obraza
 • Povećana želja za soli

Testovi i dijagnoza

Testovi mogu pokazati:

Ostali testovi mogu uključivati rendgen i CT.

Liječenje Addisonove bolesti

Ako mislite da imate Addisonovu bolest, obratite se liječniku i porazgovarajte s njim. Navedite mu apsolutno sve što ste uspjeli primijetiti. Neodređeni simptomi ponekad mogu zavarati kako pacijenta tako i liječnika, zbog toga je izuzetno bitno reagirati što ranije prije razvoja komplikacija

Analizom će se utvrditi imate li nisku razinu steroidnih hormona u krvi.

Ako dijagnoza potvrdi Addisonovu bolest, morat ćete doživotno uzimati tablete hidrokortizona, kako biste nadoknadili manjak tog hormona budući da ga žlijezde više ne izlučuju. Tablete bi vam trebale pomoći u otklanjanju svih simptoma. 

Liječenje zamjenskim kortikosteroidima može kontrolirati simptome ove bolesti. Međutim, ovi lijekovi se obično moraju uzimati tijekom cijelog života kako bi organizam mogao normalno funkcionirati. Prestanete li – simptomi će se vratiti i onda ste na početku. 

Najčešće se propisuje kombinacija glukokortikoida (kortizon ili hidrokortizon) i mineralokortikoida (fludrokortizon).

Nikada ne preskačite dozu vašeg lijeka za ovo stanje, jer se mogu pojaviti za život opasne reakcije.

Liječnik može povećati dozu lijeka zbog:

 • Infekcija
 • Ozljeda
 • Stresa
 • Operacije

Tijekom ekstremnog oblika nadbubrežne insuficijencije, koji se naziva adrenalna kriza, injekcija hidrokortizona se mora uzeti odmah. Obično je potrebno i liječenje niskog krvnog tlaka.

S nadomjesnom hormonskom terapijom, većina osoba s Addisonovom bolesti je u stanju voditi normalan život. Nakon postavljanja dijagnoze dobit ćete karticu s uputama o potrebnoj terapiji ako se razvije akutna insuficijencija nadbubrežnih žlijezda. 

Karticu uvijek nosite sa sobom. Ako imate neku bolest ili infekciju – ma koliko beznačajne bile – recite ih svom liječniku kako bi vam mogao propisati odgovarajuću dozu lijeka. 

Moguće komplikacije

Komplikacije se mogu pojaviti ako uzmete previše ili premalo nadomjesnih hormona. Komplikacije se također mogu javiti zbog sljedećih bolesti:

Kada kontaktirati liječnika?

Obratite se svom liječniku ako:

 • Niste u mogućnosti ispravno uzimati lijekove zbog povraćanja.
 • Uz Addisonovu bolest imate infekcije, ozljede, traume ili dehidraciju – možda će biti potrebna prilagodba lijeka.
 • Postupno vam se povećava tjelesna težina.
 • Javlja se oticanje gležnjeva.
 • Primjećujete druge neobične simptome.

U slučaju simptoma adrenalne krize, što prije uzmite injekciju propisanih lijekova. Ako to niste u mogućnosti, pozovite hitnu pomoć.

Simptomi adrenalne krize uključuju:

 • Bolove u trbuhu
 • Otežano disanje
 • Vrtoglavicu ili ošamućenost
 • Nizak krvni tlak
 • Smanjenu svijest

Addisonova bolest – iskustva s foruma

Budući da se o Addisonovoj bolesti vrlo malo govori jer je rijetka, odlučili smo s vama podijeliti neka iskustva s foruma. Ako imate svoje iskustvo ostavite ga u komentaru tako ćete pomoći drugima kojima bi svaka informacija dobro došla. 

A: ”Ovo mi je prvi put da pišem jer se želim čuti s ljudima koji imaju iskustva s Addisonovom bolesti. Mojem sinu je dijagnosticirana prije šest mjeseci, sa 17 godina. Mogu vam reći da se vama kao i njemu divim, dok se nije otkrila prošao je kroz teške muke. Rapidno je mršavio, imao je 174 cm i 47 kg, povraćao, imao velike bolove u leđima, dobio je smeđe fleke, koža je potamnjela. Bio je 10 dana u sisačkoj bolnici, radili su mu punkciju štitnjače, kolonoskopiju, gastroskopiju, ultrazvuk, rendgene, uretroskopija, ma svašta. Svaki drugi dan dok smo čekali nalaze vodili smo ga da primi infuziju. Kortizol je bio manji od 0,5. Hitno prevezen u vinogradsku,odmah su nam rekli što je, dobro je reagirao na terapiju, nakon dva tjedna pušten. Idemo svaka dva mjeseca s nalazima hormona štitnjače, elektrolitima i kortizolom na kontrolu, pije ujutro dvije i poslije podne jednu tabletu Cortefa, s tim da povećavamo terapiju kod svakog fizičkog i psihičkog napora, glavobolje, grlobolje, temperature, povraćanja. Udebljao se 10kg,dobro se osjeća, brzo umara.”

B: ”Pozdrav svima! Ne znam odakle da počnem. Ovaj sam forum otkrila sasvim slučajno kad sam pregledavala nuspojave vezane uz Astonin h. Počevši s čitanjem ovog foruma, shvatila sam da i ja pijem kao i svi vi Cortef od 5 mg i Astonin h od 0.1 mg. Doktorica mi je rekla da imam jednu jako rijetku bolest i da se jako teško otkrije. U petom mjesecu moram kod nje na kontrolu i ostat ću nekoliko dana u bolnici da mi napravi neke dodatne pretrage. Zanima me kakve su to krize o kojima priča nekolicina ljudi? Imala sam i ja vjerojatno tu krizu, ali nisam bila ni sama svjesna. Samo mi je jednog dana postalo jako loše. Počela sam gubiti na kilogramima. U tri sam mjeseca izgubila 14 kg. Osjećala sam se kao da imam anoreksiju. Od hrane mi se povraćalo. Sve što sam pojela – morala sam na WC. Trajalo je to nekoliko mjeseci. Onda mi se stanje malo popravilo. Počelo je opet s mojom trećom trudnoćom. U šestom mjesecu trudnoće uveli su mi Eutirox, radi manjka hormona. Kad mi je beba bila stara mjesec i pol dana, otišla sam na kontrolu hormona štitnjače. Bila sam u jako velikoj hipertireozi. Hormoni su se popravili bez ikakvih lijekova i sad su u granicama normale. I ultrazvuk mi je bio i još je uvijek dobar. Ali na punktiranju mi je pronađen Hashimoto, a imam i manjak kortizola u mokraći.”

C: ”Evo da podijelim svoja iskustva. Ja sam potamnio ali jednolično po cijelom tijelu, malo jače na koljenima i laktovima. Dobio sam virozu i izgubio 8 kg. Osjećao sam umor i slabost . Kada je viroza prošla, mami je to bilo čudno pa tražila pomoć, ali su liječnici rekli da je sve u redu. Postalo mi je jako teško učiti inače sam odličan učenik. Bili smo uporni i došli do prof.Dumića i on je odmah ustanovio da je u pitanju Addison. Na terapiji sam i najnormalnije živim. Aktivno se bavim sportom, nemam nikakvih kriza.”

Ocjenite članak

4.43 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Addisonova bolest – uzroci i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. 2015.dijagnosticirana mi je Addisonova bolest. U sest mjeseci sam smrsavila 25kg. Neprestano postajala sve umornija, gleznjevi na oba stopala su me jako boljeli prilikom hodai bili nateceni. Tlak mi se kretao oko 90/60, nisam se znojila, stolicu sam imala svakih pet dana, dobila sam tamnoputi ten. Na ledima sam imala smede lezije nepoznatog uzorka. Imala sam mesto anemije. Secer se kretao oko 4.4.
  Moja se doktorica dosjetila da me uputi da kontroliram THS. Bio je 7.15.
  Mladi endokrinolog koji me primio na pregled u Vinogradskoj uocio je moju pigmentaciju i odma ustvrdio da nije u pitanju hipotireoza i poslao me na daljnje pretrage. Za tjedan dana sve je bilo gotovo i bez dvojbe dijagnosticirao Addisonovu bolest.
  Poslije kad sam se informirala o toj bolesti budem jako sretna sto mi je brzo odkrivena. Zakvaljujem se mojoj doktorici koja je znala prepoznati damoram bas kod endokrinologa a naravno i mladom lijecniku koji je bez dvojbe znao zatraziti odgovarajuce pretrage.