Amilaza u urinu – referentne vrijednosti, uzroci i dijagnoza

Pretraga urina
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Amilaza u urinu jedna je od vrijednosti koje se utvrđuju laboratorijskom pretragom kad je potrebno pogledati cijeli nalaz mokraće ili kod praćenja razvoja bolesti probavnog sustava.

Amilaza pripada grupi probavnih enzima. Prisutna je u različitim organima, a najviše u gušterači (trbušna žlijezda), gdje se sintetizira i izlučuje u probavni trakt izvodnim kanalima. Amilazu luče i žlijezde slinovnice. Uloga amilaze je razgradnja složenih ugljikohidrata u šećer.

Povišena amilaza u urinu može upućivati na bolest gušterače, žučnjaka ili želuca, a snižena na probleme s jetrom.

Amilaza u urinu – uzorak

Laboratorijski se može odrediti ukupna vrijednost amilaze, ali i zasebne vrijednosti S- i P- izoenzima (varijante istog enzima koje imaju istu funkciju). Naime, žlijezde slinovnice izlučuju S-tip amilaze koji počinje razgradnju škroba već u ustima, dok gušterača izlučuje P-tip koji nastavlja razgradnju hrane od dvanaesnika do crijeva.

S obzirom na različitost uzorka, dva su načina laboratorijskog utvrđivanja vrijednosti amilaze u urinu:

  • 24-satni urin,
  • urin koji se skuplja u određenom periodu.

Prije uzimanja uzorka potrebno je, zbog mogućeg utjecaja na ishod nalaza, obavijestiti liječnika o svim lijekovima koji se uzimaju. Također, 24 sata prije uzimanja uzorka ne smije se konzumirati alkohol.

Zabranjeno konzumiranje alkohola

Amilaza u urinu – cijena pretrage i čekanje nalaza

Prema HZZO-u pretraga je besplatna za sve zdravstvene osiguranike, a nalaz je gotov idući dan. Kad je riječ o privatnim poliklinikama, cijena pretrage iznosi 20 kuna i nalaz je gotov isti dan.

Amilaza – normalne vrijednosti

Referentne vrijednosti ovise o dobi, spolu i metodi rada te su naznačene na nalazu. Okvirno je amilaza normalne vrijednosti u mokraći odraslih < 400 U/L, a obično ne prelazi 450 U/L. Usto, odrasli ne bi smjeli imati više od 50 U/ml.

Amilaza u urinu kod djece – referentne vrijednosti

Što se tiče normalnih vrijednosti amilaze u dječjem urinu, navedene su u sljedećoj tablici:

STAROST DJETETA NORMALNE VRIJEDNOSTI
mlađe od 6 mjeseci manje od 8 U/ml
od 6 mjeseci do godine dana manje od 23 U/ml
od godine dana do dvije godine manje od 65 U/ml
od dvije godine nadalje manje od 50 U/ml (kao i odrasli)

Povišena razina amilaze u urinu – uzroci

Blago povišena amilaza u urinu mogu uzrokovati sljedeće:

Pankreatitis

Snižena razina amilaze u urinu – uzroci

Snižene vrijednosti amilaze u urinu mogu uzrokovati:

  • insuficijencija gušterače,
  • uznapredovala cistična fibroza,
  • teška oštećenja jetre,
  • makroamilazemija – benigno asimptomatsko stanje u kojem su vrijednosti amilaze u krvi povišene 6 – 8 puta, a vrijednosti  u urinu posljedično snižene, amilaza se vezuje za imunoglobuline (bjelančevine u krvi koje sadrže specifična antitijela) pa zbog veličine ne može proći kroz bubrege.

Amilaza u krvi i urinu

Amilaza i lipaza

Lipaza je enzim koji razlaže trigliceride koji sadrže dugolančane kiseline. U nekim slučajevima (npr. kod akutnog pankreatititsa) je lipaza bolji pokazatelj u odnosu na amilazu pošto akitivnsot lipaze ostake duže povišena u odnosu na amilazi.

Amilaza u urinu – dijagnoza

Ukoliko laboratorijske pretrage, redovne ili zbog prisutnih simptoma (bol u abdomenu, mučnina i povraćanje, gubitak težine, masne stolice itd.) ukažu na povišene ili snižene vrijednosti amilaze u urinu, potrebna je daljnja gastroenterološka obrada koja može uključivati krvne pretrage, test masti u stolici, ultrazvuk abdomena, gastroskopiju, kompjutersku tomografiju (CT) itd.

Povišena amilaza kod djece

Postoji razlika u referentnim vrijednostima ukupne amilaze u urinu kod odraslih i djece. Ukoliko su gore navedene vrijednosti povišene, potrebno je obratiti se pedijatru-gastroenterologu koji će daljnjim pretragama utvrditi postoje li problemi s probavnim sustavom (najčešće želucem ili slijepim crijevom) koji mogu povisiti amilazu u urinu.

Kako smanjiti amilaze?

Normalne vrijednosti amilaze u urinu mogu se uspostaviti samo liječenjem uzroka povišenih ili sniženih vrijednosti, tj. gore navedenih bolesti i stanja.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: ailaza i lipaza povišeni, amilaza, referentne vrijednosti urina,