Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) – uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

amiotroficna lateralna skleroza

Amiotrofična lateralna skleroza (ili ALS) je ozbiljna neurološka bolest koja uzrokuje slabost mišića, invalidnost i na kraju smrt. ALS se često naziva Lou Gehrigova bolest, po slavnom igraču bejzbola kojemu je dijagnosticirana 1939.

Amiotrofična lateralna skleroza često počinje s trzanjem mišića i slabosti u ruci ili nozi, ili nerazgovijetnim govorom. Na kraju, ALS utječe na sposobnost upravljanja mišićima za kretanje, govor, hranjenje i disanje.

skoči na » uzroci | komplikacije | testovi i dijagnoza | liječenje

Simptomi amiotrofične lateralne skleroze

Rani simptomi amiotrofične lateralne skleroze uključuju:

 • Poteškoće s podizanjem prednjeg dijela stopala i prstiju
 • Slabost u nogama, stopalima ili gležnjevima
 • Slabost ili nespretnost ruku
 • Nerazgovijetan govor i otežano gutanje
 • Grčeve mišića i trzanje ruku, ramena i jezika

Bolest često počinje u rukama ili nogama, a zatim se širi na druge dijelove tijela. Kako bolest napreduje mišići postaju progresivno slabiji dok ne dođe do paralize. To na kraju utječe na žvakanje, gutanje, govor i disanje.

Uzroci amiotrofične lateralne skleroze

Kod amiotrofične lateralne skleroze, živčane stanice koje kontroliraju kretanje mišića postupno odumiru, tako mišići s vremenom progresivno slabe i propadaju. U 1 od 10 slučajeva bolest je nasljedna, dok se u ostalim slučajevima bolest pojavljuje nasumično.

Istraživači proučavaju nekoliko mogućih uzroka amiotrofične lateralne skleroze, uključujući:

 • Mutacije gena – različite genetske mutacije mogu dovesti do naslijeđenih oblika amiotrofične lateralne skleroze.
 • Kemijsku neravnotežu – osobe koje imaju amiotrofičnu lateralnu sklerozu obično imaju povišene razine glutamata, kemijski tvari u mozgu, oko živčanih stanica u spinalnoj tekućini. Previše glutamata može biti otrovno za neke živčane stanice.
 • Neorganiziran imunološki odgovor – ponekad imunološki sustav počinje napadati vlastite normalne stanice, a znanstvenici pretpostavljaju da to može izazvati proces koji rezultira amiotrofičnom lateralnom sklerozom.
 • Abnormalne proteine – postoje dokazi da proteini unutar živčanih stanica mogu dovesti do postupnog nakupljanja abnormalnog oblika tih proteina u stanicama, uzrokujući na kraju odumiranje živčanih stanica.

Komplikacije kod amiotrofične lateralne skleroze

Kako bolest napreduje, osobe s amiotrofičnom lateralnom sklerozom mogu iskusiti jednu ili više sljedećih  komplikacija:

 • Problem s disanjem – amiotrofična lateralna skleroza paralizira mišiće potrebne za disanje. Možda će biti potrebni uređaji za pomoć pri disanju, koji se nose se samo noću, a oni se koriste i kod apneje za vrijeme spavanja. U kasnijim fazama amiotrofične lateralne skleroze neke osobe mogu izabrati traheotomiju, tj. kirurški stvorenu rupu na prednjem dijelu vrata koja omogućuje korištenje respiratora koji napuhuje i ispuhuje pluća. Najčešći uzrok smrti kod oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze je respiratorno zatajenje, obično u roku od tri do pet godina nakon pojave simptoma.
 • Problemi s prehranom – kada su pogođeni mišići koji kontroliraju gutanje, može se razviti pothranjenost i dehidracija. Također, postoji povećan rizik od aspiracije hrane, tekućine ili sekreta u plućima, što može uzrokovati upalu pluća. Cijev za hranjenje može smanjiti ove rizike.
 • Demencija – neki osobe oboljele od amiotrofične lateralne skleroze imaju problema s pamćenjem i donošenjem odluka, a kod nekih se dijagnosticira oblik demencije koji se zove frontotemporalna demencija.

Testovi i dijagnoza amiotrofične lateralne skleroze

Amiotrofičnu lateralnu sklerozu je teško dijagnosticirati u ranoj fazi, jer može biti slična nekim drugim neurološkim bolestima.

Testovi uz pomoć kojih se mogu isključiti druga stanja uključuju:

 • Elektromiogram – ovaj test mjeri električnu aktivnost mišića. Elektroda se umeće u mišić koji liječnik želi ispitati. Instrument bilježi električnu aktivnost u mišićima kada su opušteni i tijekom kontrakcija. Općenito, ovaj test je blago neugodan.
 • Ispitivanje kondukcije živaca – tijekom ovog ispitivanja, elektrode su priključene na kožu iznad živca ili mišića koji se proučava. Moguće je da ćete osjetiti probadanje ili grč koji prolazi kroz živac tijekom mjerenja snage i brzine živčanih signala.
 • Magnetska rezonancija – koristi radio valove i jako magnetsko polje. MR može proizvesti detaljnu sliku vašeg mozga i leđne moždine.
 • Analiza krvi i urina – može pomoći vašem liječniku da eliminira druge moguće uzroke simptoma
 • Mišićna biopsija – ako vaš liječnik vjeruje da imate mišićnu bolest, a ne amiotrofičnu lateralnu sklerozu, možda će vas uputiti na mišićnu biopsiju. U ovom postupku uklanja se mali dio mišića pod lokalnom anestezijom te se šalje u laboratorij na analizu.

Liječenje amiotrofične lateralne skleroze

S obzirom da se amiotrofična lateralna skleroza na može izliječiti, tretmani uglavnom uključuju napore za usporavanje progresije simptoma i povećanje kvalitete života.

Lijekovi

Lijek riluzol  (Rilutek) je jedini odobren lijek od strane „Food and Drug Administration“ za usporavanje amiotrofične lateralne skleroze. Ovaj lijek usporava progresiju bolesti kod nekih osoba, vjerojatno zbog smanjivanja razine glutamata u mozgu, koji je često prisutan u višim razinama kod osoba s ALS-om.

Vaš liječnik može propisati lijekove za olakšanje:

 • Grčeva u mišićima
 • Zatvora
 • Umora
 • Pretjeranog lučenja sline
 • Pretjerane flegmatičnosti
 • Boli
 • Depresije

Terapija

Fizikalna terapija – fizioterapeut može preporučiti lagane vježbe za održavanje kardiovaskularne kondicije, snage mišića i opsega pokreta koliko god je to moguće, pomažući vam sačuvati osjećaj neovisnosti. Redovita tjelovježba može pomoći da se bolje osjećate.

Radna terapija – radni terapeut može vam pomoći da se naviknete na hodalicu ili invalidska kolica i može biti u mogućnosti predložiti uređaje, kao što su rampe, koji olakšavaju vaše kretanje.

Govorna terapija – budući da amiotrofična lateralna skleroza utječe na mišiće za govor, komunikacija postaje problem kada bolest uznapreduje. Terapeut vam može pomoći da naučite adaptivne tehnike kako bi vaš govor bio jasniji ili će vam pomoći da istražite alternativne metode komunikacije. Kasnije vam terapeut može preporučiti uređaje koji vam mogu pomoći u komunikaciji. 

Ocjenite članak

3.82 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) – uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje