Bellova paraliza (Bellova kljenut,pareza lica) – uzroci, simptomi i liječenje

bellova pareza naslovna

Bellova paraliza (Bellova kljenut, pareza lica) uzrokuje iznenadnu slabost u mišićima lica. Slijedom toga polovica bolesnikovog lica može izgledati spušteno. Osmijeh postaje jednostran, dok se oko na paraliziranoj strani odupire zatvaranju. Bellova paraliza je abnormalnost živca facijalisa koja dovodi do iznenadne slabosti lica ili paralize mišića na jednoj strani lica. 

Bellova paraliza, također poznata kao pareza lica, može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Točan uzrok nije poznat, ali se vjeruje da je rezultat oteklina i upala živaca koji kontroliraju mišiće na jednoj strani lica. Također, može biti i reakcija koja se javlja nakon virusne infekcije.

Kod većine ljudi, paraliza facijalisa je privremena. Tijekom liječenja se simptomi mogu ublažiti tijekom nekoliko tjedana, dok je za potpuni oporavak potrebno otprilike 6 mjeseci. Kod određenog broja ljudi simptomi ostaju prisutni i nakon liječenja. Rijetko, Bellova paraliza se može pojaviti čak i nakon ozdravljenja.

U Velikoj Britaniji se Bellova paraliza obično pojavi kod jedne na 3000 osoba. Bolest se može javiti u bilo kojoj dobi. Bellova paraliza se nešto češće javlja kod odraslih muškaraca. 

Bellova pareza (paraliza) uzroci

Iako točan uzrok javljanja Bellove paralize nije jasan, često je povezan s izlaganjem virusnim infekcijama. Virusi koji su u uskoj vezi s Bellovom paralizom, te ju samim time i potencijalno uzrokuju svi oni koji izazivaju:

Pri pojavi Bellove paralize (koja se kao što smo naveli najčešće odnosi na virusne infekcije), živac koji kontrolira mišiće lica postaje upaljen i natečen, a samim time utječe i na kontroliranje suza i sline te osjet okusa. Ostali uzroci Bellove pareze lice su:

bellova pareza lica

Bellova pareza (paraliza) simptomi

Bellova paraliza se pojavljuje naglo, točnije iznenada. Nekoliko sati prije nego paraliza nastupi, osoba može osjetiti bol iza uha. Slabost lica se može kretati od blage do one koja je potpuna. U rijetkim slučajevima može doći do obostrane pareze. 

Paralizirana strana lica postaje ravna i bezizražajna. Osoba može osjećati zakrenutost paralizirane strane lica. Većina osoba paralizu opisuje kao težinu ili tupost koja se može osjetiti na paraliziranoj strani lica. Kako slabost lica jača tako osoba sve teže uspijeva zatvoriti oko ili se nasmijati te se ubrzo javljaju sljedeći simptomi:

 • bol oko čeljusti te iza uha na zahvaćenoj strani,
 • povećana osjetljivost na zvuk na zahvaćenoj strani,
 • opuštenost lica i teškoće u kontroliranju mišića lica,
 • glavobolja,
 • smanjena sposobnost u osjetu okusa,
 • promjene u iznosu izlučivanja količine suza i sline,
 • iritacija i crvenilo zbog nemogućnosti normalnog zatvaranja oka, 
 • u rijetkim slučajevima, Bellova paraliza može utjecati na živce obiju strana lica.

Velik broj osoba s Bellovom parezom ne može normalno treptati na zahvaćenoj strani lica. Donja vjeđa se može izokrenuti prema van. Posljedično, velik broj osoba s Belovom paralizom pati od ekstremnog oblika  sindroma suhog oka.

Premda nije opasna, Bellova paraliza može izazvati nadraživanje ili ozljede oka. Budući da se ne može zatvoriti, oko je izloženo prašini, a samim time i bakterijskim infekcijama. Na oku se mogu razviti i ulkusi. 

Bellova pareza (paraliza) dijagnoza

Bellova paraliza uvijek zahvaća samo jednu stranu lica. Moždani udar također može uzrokovati iznenadnu slabost lica (to se događa u gornjem dijelu lica). Moždani udar se od Bellove paralize razlikuje po tome što on uzrokuje slabost ruku i nogu

Neki od uzroku Bellove paralize su tumori koji pritišću živac. Liječnik će na pregledu uzeti anamnezu te prema vašim simptomi odrediti o čemu se radi te koje su pretrage potrebne. Nakon uzimanja anamneze liječnik će vas uputiti na pretrage kao što su CT i MR. Za utvrđivanje Bellove paralize ne postoji specifična pretraga.

bellova paraliza

Upala facijalnog živca oporavak i liječenje

Gotovo 80% bolesnika koji pate od Bellove paralize lica, oporavi se u potpunosti s ili bez liječenja. Oporavak slijedi nakon 4 do 8 tjedana, u kompliciranijim slučajevima je potrebno i znatno više vremena.

Liječnik može preporučiti lijekove ili fizikalnu terapiju kako bi se oporavak ubrzao. Ranije metode liječenja uključivale su visoke doze kortikosteroida tijekom 5 do 7 dana. Nakon kortikosteroida, pacijenti su većinom bili upućivani na fizikalne tretmane i vježbe. 

Kirurško liječenje je vrlo rijetko izbor. Lijekovi koji se obično koriste za liječenje Bellove paralize su:

 • Kortikosteroidi kao što je prednizon, su snažni protuupalni agensi. Oni mogu smanjiti oticanje facijalnog živca. Njihov učinak je najbolji ako se počinju koristiti u roku nekoliko dana nakon što su se pojavili simptomi.
 • Antivirusni lijekovi koriste se ako je utvrđeno da je paraliza uzrokovana virusom, pa se koriste kako bi se spriječilo daljnje napredovanje infekcije. Taj tretman se koristi samo ako paraliza lica nije teška.

Bellova pareza oporavak uz fizioterapeuta

Fizioterapeut vam može naučiti kako masirati lice te vam preporučiti određene vježbe za mišiće lica kako biste smanjili simptome i samim time zaustavili njihovo ponovno pojavljivanje. U rijetkim slučajevima je potrebna plastična kirurgija kako bi se ispravili trajni problemi facijalnog živca. 

Fizikalna terapija se preporučuje čak i nakon povlačenja simptoma, kako bi se facijalna funkcija mogla u potpunosti povratiti. Operacija se većinom preporučuje kod osoba u kojim tijekom 6 tjedana nije došlo do spontanog oporavka niti napretka u oporavku.

Liječenje trajne paralize 

Ako nakon 6 mjeseci nije došlo do oporavka vrijeme za elektromiografiju uz pomoć koje će se utvrditi kakve su šanse za spontani oporavak. Vrsta liječenja nakon toga ovisi o uzroku, trajanju ali i mjestu ozljede živca. 

Ako je Bellova paraliza zahvatila dijete, operativno liječenje dolazi u obzir tek nakon četvrte godine života. U odraslih do oporavka dolazi tek kada se facijalis spoji s drugim moždanim živcem u svrhu njegove reinervacije. 

U slučaju da paraliza traje duže od 24 mjeseca, vrijeme za pokušaj uspostavljanja bilo kakve pokretljivosti lica pomoću sljedećih metoda:

 • transfera temporalnog mišića, 
 • transplantacije slobodnih mišićnih režnjeva s natkoljenice ili leđa s pripadajućim živcem i krvnim žilama.

Pasivnije metode rehabilitacije su:

 • ublažavanje asimetrije lica pomoću botoxa, 
 • prilagođeni jednostrani facelift, 
 • podizanje usnog kuta, 
 • ugradnja utega u gornji kapak.

Pareza facijalisa vježbe

U nastavku možete pogledati video legendarne dr. Jo koja u svojem videu pokazuje odlične vježbe uz koje možete samostalno rehabilitirati zahvaćenu stranu lica. Više o tome kako izgleda život s Bellovom paralizom možete doznati uz Bellova paraliza forum iskustva. 

Paraliza facijalisa samopomoć

U liječenju paralize facijalisa, svakom pacijentu se pristupa individualno. Liječenje je usmjereno prema trenutnim sposobnostima pacijenta. Pacijenta se uvijek savjetuje o zaštiti zahvaćene strane lica. Ako imate parezu lica, preporučuju vam se sljedeće mjere: 

 • nemojte izlagati lice hladnoći, vjetru i dimu
 • ako ste prisiljeni boraviti na ekstremnim vremenskim uvjetima, uvijek dobro zaštite zahvaćenu stranu lica, 
 • njegujte i masirajte cijelo lice, a posebno stranu koja je zahvaćena paralizom, 
 • po potrebi otiđite na limfnu drenažu
 • pazite na suhoću oka (koristite kapi za vlaženje očiju), 
 • povremeno zatvarajte oko kako bi se odmorilo te kako bi se rožnica oka osvježila
 • redovite koristite lijekove koje vam je liječnik propisao, 
 • uzimajte i vitaminsku nadopunu.

Uvijek slušajte savjete liječnika. Ne pokušavajte izvoditi nemoguće pokrete jer ćete tako naučiti krivi obrazac pokreta, a potencijalno i dugoročno narušiti kako funkciju tako i izgled lica. 

Ocjenite članak

3.81 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Bellova paraliza (Bellova kljenut,pareza lica) – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Zelim znati vise koju terapiju da upotrebim za Bellovo paralizu posto imam dijabet oko 8.5 kada se ne upotrbei kortizon. Ovo mi je oko tri meseca,