Ciroza jetre – uzroci, simptomi i liječenje

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Ciroza je kronična bolest jetre, uzrokovana raznim bolestima i stanjima jetre, kao što su hepatitis i kronični alkoholizam. Naša jetra obavlja nekoliko važnih funkcija u organizmu, uključujući detoksikaciju štetnih tvari u tijelu, pomaže u čišćenju krvi kao i u stvaranju vitalnih hranjivih tvari.

Uzroci ciroze jetre

Jetra je posebno osjetljiva na alkohol. Alkohol dovodi jetru do toga da ona razvije pojačanu potrebu za kisikom, a u isto vrijeme alkohol uzrokuje nakupljanje masti što jetri otežava da uzima kisik. Zatim imunološki sustav reagira tako da stvara upalni proces, koji uništava stanice jetre, koja onda zadobiva ožiljke i čvoriće.

Kod hepatitisa (B ili C) virusi koji uzrokuju hepatitis, izazivaju upalu u jetrenim stanicama, što dovodi do uništenja tih stanica. Kada je upala jaka, uništenje jetrenih stanica dodatno napreduje i tako se stvara sloj ožiljnog tkiva. Isto tako, kod teških slučajeva, jetra se može i smanjiti.

Uzrok ciroze može biti i primarna bilijarna ciroza, koja je vrlo rijetka. Kod primarne bilijarne ciroze imunološki sistem napada stanice jetre, zamjenjujući ih s nekim stranim antigenom.

Simptomi ciroze jetre

Osobe s ranim stadijem ciroze jetre obično nemaju simptome. Često se ciroza prvi put otkrije kroz rutinski test krvi ili pregled. Vaš liječnik može odrediti jedan ili više laboratorijskih testova koji bi mogli ukazivati na problem s jetrom, poput ciroze.

Kod ciroze jetre se simptomi ne javljaju odmah na početku bolesti, već najčešće kada je ona već uznapredovala.

Vodeći simptomi ciroze jetre su:

 • Umor
 • Lako zadobivanje modrica i krvarenje
 • Svrbež kože
 • Žuta boja kože i očiju (žutica)
 • Nakupljanje tekućine u abdomenu (ascites)
 • Gubitak apetita
 • Mučnina
 • Oticanje nogu
 • Gubitak težine
 • Zbunjenost, pospanost i nerazgovijetan govor (jetrena encefalopatija)
 • Točkaste crvene mrlje iz kojih se šire paučinaste krvne žilice
 • Crvenilo na dlanovima
 • Atrofije testisa u muškaraca
 • Povećanje grudi u muškaraca

Ciroza jetre

Liječenje ciroze jetre

Liječenje ciroze ovisi o uzroku i opsegu oštećenja jetre. Ciljevi liječenja su usporiti napredovanje ožiljaka na jetri, spriječiti i liječiti simptome i komplikacije ciroze. Možda će biti potreban i boravak u bolnici, ako imate teško oštećenje jetre.

 • Liječenje ovisnosti o alkoholu. Osobe s cirozom uzrokovanom pretjeranom konzumacijom alkohola trebaju prestati piti, jer je bilo koja količina alkohola toksična za jetru. Ako je liječenje ovisnosti o konzumaciji alkohola teško, vaš liječnik može preporučiti program liječenja od ovisnosti o alkoholu.
 • Gubitak težine. Osobe s cirozom uzrokovanom od alkoholne bolesti mogu postati zdravije ako izgube težinu i kontroliraju razinu šećera u krvi. Također je važno održavati odgovarajući unos proteina prilikom pokušaja mršavljenja u okruženju ciroze.
 • Lijekovi za kontrolu hepatitisa. Lijekovi mogu ograničiti daljnje oštećenje jetrenih stanica uzrokovanih hepatitisom B ili C.
 • Lijekovi za kontrolu drugih uzroka i simptoma ciroze. Lijekovi mogu usporiti napredovanje određenih vrsta ciroze jetre. Primjerice, za ljude s primarnom bilijarnom cirozom, koja je rano dijagnosticirana, lijekovi mogu značajno odgoditi progresiju ciroze. Neki lijekovi mogu ublažiti i neke od simptoma ciroze jetre, kao što su svrbež, umor i bol. Dodaci prehrani mogu se propisati u borbi protiv pothranjenosti, koja je povezana s cirozom i kako bi se spriječila osteoporoza.

Liječenje komplikacija ciroze jetre

 • Višak tekućine u tijelu. Liječnik može preporučiti dijetu s manje natrija i lijekove kako bi se spriječilo nakupljanje tekućine u tijelu, što može pomoći u kontroli ascitesa i oteklina. Uznapredovalo nakupljanje tekućine može zahtijevati postupke kao što je drenaža tekućine ili druge intervencije kojima se smanjuje pritisak.
 • Portalna hipertenzija. Neki lijekovi za tlak mogu kontrolirati povećani pritisak u žilama koje opskrbljuju jetru (portalna hipertenzija) i spriječiti ozbiljno krvarenje. Vaš liječnik će obaviti gornju endoskopiju u redovitim intervalima i tražiti proširene vene (varikozitete) u jednjaku ili želucu koji mogu krvariti. Ako ste razvili varikozitete, vjerojatno će liječnik preporučiti lijekove koji smanjuju rizik od krvarenja. Kod težih slučajeva krvarenja, liječnik će morati zaustaviti krvarenje i smanjiti rizik od daljnjeg krvarenja te je u tom slučaju moguć operativni postupak.
 • Infekcije. Možda ćete dobiti antibiotike ili druge tretmane za liječenje infekcije. Vaš liječnik će vjerojatno preporučiti cijepljenje protiv gripe, upale pluća i hepatitisa.
 • Povećani rizik od raka jetre. Vaš liječnik će preporučiti krvne pretrage i ultrazvuk svakih šest mjeseci kako bi na vrijeme reagirali na znakove raka jetre, ako oni postoje.
 • Jetrena encefalopatija. Vjerojatno će biti propisani lijekovi kako bi se spriječilo nakupljanje toksina u krvi zbog loše funkcije jetre.

Transplantacija jetre

U naprednim slučajevima ciroze, kada jetra prestane funkcionirati, transplantacija jetre može biti jedina opcija liječenja. Obično je potrebno uzeti u obzir ovu opciju kada se razviju simptomi kao što su žutica, značajno zadržavanje tekućine (ascites), varikoziteti, jetrena encefalopatija, disfunkcija bubrega ili rak jetre.

Kod transplantacije jetre zamjenjuje se jetra sa zdravom jetrom od umrlog donora ili s dijela jetre sa živog donora. Ciroza je najčešći razlog za transplantaciju jetre.

Kandidati za transplantaciju jetre moraju proći opsežna testiranja kako bi se utvrdilo jesu li dovoljno zdravi da imaju dobar ishod nakon operacije. Osim toga, za transplantaciju se obično zahtijeva neki period apstinencije alkohola za osobe s alkoholom bolesti jetre prije nego što oni mogu dobiti transplantaciju.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.71 / 5 (7 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ciroza jetre, ciroza jetre simptomi, uzroci ciroze jetre, ciroza simptomi, ciroza jetre pocetni simptomi, bolesti jetre simptomi, ciroza jetre uzroci, ciroza jetre lijecenje, ciroza ascites, Uzroci i simptomi ciroze jetre,